PHP-NUKE instalacja [faq by olek]

Konfiguracja pozostałych skryptów.
Awatar użytkownika
olek
Posty: 234
Rejestracja: 04 lip 2005, 09:11:06
Lokalizacja: Parczew
Płeć: Niewybrana

PHP-NUKE instalacja [faq by olek]

Post autor: olek »

Faq napisany przedewszystkim jak zainstalowac php_nuke z bazą na badlock.com

Najpierw sciagamy plik php-nuke np.7.7 pl z tąd enter
Rozpakowujemy pobrany plik. (np. za pomocą Win Rar).
Zakładamy baze danych np. na badblock.com
Wchodzimy do phpMyAdmin
Obrazek
i za jego pomocą wgrywamy bazę danych Nuka. Znajduje się ona w folderze sql/nuke.sql
Instrukcja krok po kroku:
a. po zalogowaniu do phpmyadmin
Obrazek

wchodzimy w zakładke bazy danych
Obrazek

i wybieramy swoją baze,
Obrazek

b. później w zakładke na górze "SQL",
Obrazek

z przeglądaj wybieramy plik nuke.sql
Obrazek

(jest tam gdzie rzopakowaliśmy php-nuke w folderze sql) i naciskamy wykonaj.
Jush mozemy wyjsc z phpmyadmina.

Teraz edytujemy plik config.php (najlepiej za pomoca jakiegos edytora np. dreamweaver'a)
szukamy takiego kodu:

Kod: Zaznacz cały

$dbhost = "localhost";
$dbuname = "root";
$dbpass = "krasnal";
$dbname = "nuke701";
$prefix = "nuke";
$user_prefix = "nuke";
$dbtype = "MySQL";
$sitekey = "SdFk*fa28367-dm56w69.3a2fDS+e9";
$gfx_chk = 0;
$subscription_url = "";
$admin_file = "admin"; 
oznaczenia:

Kod: Zaznacz cały

$dbhost = "localhost"; >>>>>nazwa serwera bazy danych
$dbuname = "użytkownik"; >>>>nazwa użytkownika bazy danych
$dbpass = "haslo"; >>>hasło do bazy
$dbname = "nazwa_bazy"; >>>>>nazwa bazy danych(np. db_moja_baza)
$prefix = "nuke"; >>>>>pozostaw tak jak jest
$user_prefix = "nuke"; >>>>pozostaw tak jak jest
$dbtype = "MySQL"; >>>>>>>>>> pozostaw tak jak jest
$sitekey = "7Ed+UratU+e9-eSwASW8s82MagUV*2"; >>> możesz zmienic klucz pamietaj jednak iż wpisz tylko liczby i litery
$gfx_chk = 0; >>>>> 0 oznacza brak sprawdzania kodu przy logowaniu
$subscription_url = ""; >>>>>>>>>> pozostaw tak jak jest
$admin_file = "admin"; >>> zmień tutaj jeśli inaczej nazwałeś plik admin.php
i edytujemy na taki:

Kod: Zaznacz cały

$dbhost = "sql1.badblock.com";
$dbuname = "nazwa_usera";
$dbpass = "hasło";
$dbname = "nazwa_bazy";
$prefix = "nuke";
$user_prefix = "nuke";
$dbtype = "MySQL";
$sitekey = "SdFk*fa28367-dm56w69.3a2fDS+e9";
$gfx_chk = 0;
$subscription_url = "";
$admin_file = "admin"; 

Po instalacji


Po instalacji na stronie głównej znajdziemy informacje z linkiem do administracji Nuka. Pierwsze co musismy zrobić to utworzyć Superusera, czyli osobę która będzie miała dostęp do całej administracji stroną.


Dodatki do PHP Nuke

Wiele dodatków można znaleść na stronach
-http://www.phpnuke.pl
-http://www.phpnuke.org.pl
-http://turbonuke.glt.pl/

Moduł czata:
-http://hbplus.aplus.pl/pliki/dodatki/czat.zip

Skórki do PHP Nuke:
-http://student.wroclaw.pl/phpnukethemes/index.php

£atki do tego cmsa znajdziecie:
-http://www.nukefixes.com

Pozdro,
Ostatnio zmieniony 11 sie 2005, 09:39:11 przez olek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

nie udzielam pomocy na gg, od tego jest to forum albo google.pl
Y-i
Posty: 54
Rejestracja: 04 sie 2005, 15:52:53
Lokalizacja: Nowa Sól
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768
Kontakt:

Post autor: Y-i »

Ja tak robie z turbo nuke i mi nie działa
Awatar użytkownika
olek
Posty: 234
Rejestracja: 04 lip 2005, 09:11:06
Lokalizacja: Parczew
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Post autor: olek »

Y-i pisze:Ja tak robie z turbo nuke i mi nie działa
towja wyczerpująca odpowiedź muwi mi ze zrobiłeś cos źle :twisted:
Obrazek

nie udzielam pomocy na gg, od tego jest to forum albo google.pl
Y-i
Posty: 54
Rejestracja: 04 sie 2005, 15:52:53
Lokalizacja: Nowa Sól
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Post autor: Y-i »

sam zobacz www.callofduty2.cba.pl
czy przed nazwa bazy w config ma byc coś jescze czy sama nazwa czyli yama
Awatar użytkownika
olek
Posty: 234
Rejestracja: 04 lip 2005, 09:11:06
Lokalizacja: Parczew
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Post autor: olek »

ale nazwy sam se nie wymyslasz tylko wpisujesz tą co podałeś przy zakładaniu bazy na jakims innym serwie, i wpisz poprawny host
Obrazek

nie udzielam pomocy na gg, od tego jest to forum albo google.pl
Awatar użytkownika
p1tbull
Posty: 39
Rejestracja: 18 sie 2005, 09:59:35
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1152x864
Kontakt:

Post autor: p1tbull »

Ej no cos mi niedzial ;/ jak ja mam to zrobic zobacz mi takie cos wyskakuje http://www.eroticon.cba.pl/

a konfigoruje to tak:

$dbhost = "sql1.badblock.com";
$dbuname = "p1tbull"; <-- tu mam podac nazwe usera ze strony cba.pl czy z badblock.com
$dbpass = "";
$dbname = "db_p1tbull";
$prefix = "nuke";
$user_prefix = "nuke";
$dbtype = "MySQL";
$sitekey = "SdFk*fa28367-dm56w69.3a2fDS+e9";
$gfx_chk = 0;
$subscription_url = "";
$admin_file = "admin";
Ostatnio zmieniony 18 sie 2005, 14:49:45 przez p1tbull, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
EngCentre
Przyjaciel CBA
Posty: 1214
Rejestracja: 02 sie 2005, 04:35:23
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Post autor: EngCentre »

p1tbull pisze:$dbuname = "p1tbull"; <-- tu mam podac nazwe usera ze strony cba.pl czy z badblock.pl
Ja znawca nie jestem, ale przeciez pisze" dbuname" czyli cos w stylu databaseusername, no to jak myslisz, co masz wpisac??? ;)
The Beatles rule ! ! !
Awatar użytkownika
p1tbull
Posty: 39
Rejestracja: 18 sie 2005, 09:59:35
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1152x864
Kontakt:

Post autor: p1tbull »

No dobra ale to jest login do mojej bazy danych nie do cba.pl :shock: wiec nieweiem co zepsulem ????
Awatar użytkownika
EngCentre
Przyjaciel CBA
Posty: 1214
Rejestracja: 02 sie 2005, 04:35:23
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Post autor: EngCentre »

p1tbull swintuchu, zmiem avatar, tu sa dzieci!!!
The Beatles rule ! ! !
Awatar użytkownika
p1tbull
Posty: 39
Rejestracja: 18 sie 2005, 09:59:35
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1152x864
Kontakt:

Post autor: p1tbull »

---------- 15:06 18.08.2005 ----------

Oj tam avatar mam go chyba na wszystkich forach... niewiem moze go zmienie bo juz mi sie znudzil ale najpierw musze sie dowiedzic co ja zle zrobilem z ta baza danych ??

---------- 22:06 ----------

Ej no nikt mi nie jest w stanie pomoc ??

---------- 22:19 ----------

Juz wiem co nie dzialalo :D poprostu jak pisalem nazwe bazy danych to pisalem db_p1tbull a to byl blad :D treba bylo napisac poprostu p1tbull :D
„Exodus 18.11” - " Teraz wyznajê, ¿e Pan jest wiêkszy ni¿ wszyscy inni bogowie, gdy¿ w ten sposób ukarał tych, co siê nimi pysznili" - Biblia Tysiąclecia
Obrazek
Awatar użytkownika
Kez
Posty: 1132
Rejestracja: 12 lip 2005, 12:19:04
Lokalizacja: £om¿a
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Post autor: Kez »

Dobra jak rozwiązałeś swój problem to zmień swojego awatora bo łamiesz regulamin a ja nie lubię jak ktoś to robi ale lubię za to rozdawać bardzo nie przyjemne pamiątki :twisted: :twisted: :twisted:
Obrazek
Awatar użytkownika
EngCentre
Przyjaciel CBA
Posty: 1214
Rejestracja: 02 sie 2005, 04:35:23
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Post autor: EngCentre »

p1tbull pisze:Juz wiem co nie dzialalo Very Happy poprostu jak pisalem nazwe bazy danych to pisalem db_p1tbull a to byl blad Very Happy treba bylo napisac poprostu p1tbull Very Happy
Wiedzialem, ze o to chodzi, gdybys zmienil avatar, to bym Ci od razu napisal... 8)
Kez, wierze w Ciebie..... przeciez to jest kurna pornografia... i to w wersji hard pornography.... do tego ze smerfem.... fuj! ;)
The Beatles rule ! ! !
Awatar użytkownika
p1tbull
Posty: 39
Rejestracja: 18 sie 2005, 09:59:35
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1152x864
Kontakt:

Post autor: p1tbull »

Oj tam czepiacie sie no ale jak chcecie to zmienie ten avatar bo przeciez kobiety chodza po plazach toples a tu jest tawalek cycka :P no ale jak chcecie :D

Taki pasuje ??
„Exodus 18.11” - " Teraz wyznajê, ¿e Pan jest wiêkszy ni¿ wszyscy inni bogowie, gdy¿ w ten sposób ukarał tych, co siê nimi pysznili" - Biblia Tysiąclecia
Obrazek
Awatar użytkownika
Kez
Posty: 1132
Rejestracja: 12 lip 2005, 12:19:04
Lokalizacja: £om¿a
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Post autor: Kez »

Będę trochę może chamski ale daje ci p1tbull czas na zmianę nicka ze hmm dzień jutro nie chce go widzieć
Obrazek
Awatar użytkownika
Kez
Posty: 1132
Rejestracja: 12 lip 2005, 12:19:04
Lokalizacja: £om¿a
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Post autor: Kez »

Kurde wyprzedziłeś mnie :evil: .... nom ten pasuje... jest ee git :)
Obrazek
ODPOWIEDZ