Faq Mambo i Joomla

Konfiguracja cmsów Joomla i Mambo.
Awatar użytkownika
Kez
Posty: 1132
Rejestracja: 12 lip 2005, 12:19:04
Lokalizacja: £om¿a
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1152x864
Kontakt:

Faq Mambo i Joomla

Post autor: Kez »

Instalacja mambo i Joomla!

http://www.mambopl.com/content/view/44/48/
Wszystko o mambo
http://www.mambopl.com

1) ¦ciągasz najnowszą wersję Joomli, aktualnie w wersji 1.0.8 PL przykładowo ze strony http://joombers.info .
2) Rozpakowujesz i wrzucasz na serwer.
3) Tworzysz bazę zewnętrzną na jednym z hostów, typu Badblock czy db4free.
4)Instalujesz joomlę, wpisując w przeglądarce ścieżkę do katalogu z CMSem.
5) Postępujesz zgodnie ze wskazówkami, które wyświetlają się na ekranie.


//FAQ zmodyfikowane i zaktualizowane by Monstrual
Awatar użytkownika
Monstrual
Posty: 2417
Rejestracja: 05 sie 2005, 15:06:08
Lokalizacja: G-dz
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Post autor: Monstrual »

ostatecznie zawsze moge pomóc, i tutaj chyba dam jakiś artykulik o mambo, już niedlugo...

p.S. Kez, czyzybys zapomnial o faq z wrzucaniem strony?
Obrazek
Awatar użytkownika
Kez
Posty: 1132
Rejestracja: 12 lip 2005, 12:19:04
Lokalizacja: £om¿a
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Post autor: Kez »

p.S. Kez, czyzybys zapomnial o faq z wrzucaniem strony?
Już zostało zmienione to co miało być zmienione w Faq jak wrzucić stronę ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Monstrual
Posty: 2417
Rejestracja: 05 sie 2005, 15:06:08
Lokalizacja: G-dz
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768
Kontakt:

Post autor: Monstrual »

Troszkę poszerzone FAQ, z wszelkimi uwagami prosze kierowac się do mnie, tu an forum, bądź na supporcie (forum) Joombers.info.
Obrazek
unbreak
Posty: 4
Rejestracja: 05 kwie 2006, 11:59:08
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1152x864

Post autor: unbreak »

kurde :(
gdzie moge znalesc jak krok po kroku zrobic cos z tymi bazami??
ad3 :(

czytam w FAQ, są linki do stron ale nie moge nigdzie znalesc wyjaśnienia :/

moze mi ktoś pomóc??
Awatar użytkownika
Monstrual
Posty: 2417
Rejestracja: 05 sie 2005, 15:06:08
Lokalizacja: G-dz
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768
Kontakt:

Post autor: Monstrual »

wejdz do FFAQ o instalacji forum na cba, tam w którymś z Ad jest dokładnie to opisane. Ale na moje jest to banał, skoro sa linki, to czemu się nie pofatygujesz i nie wjedziesz na daną stronę i zwyczajnie nie założysz bazy? :?
Obrazek
kosmit010387
Posty: 3
Rejestracja: 24 maja 2006, 20:36:38
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Post autor: kosmit010387 »

a co to jest ten katalog CMSem bo jestem zielony jesli chodzi o wogole serwry wirtualne i wogóle tworzenie stron internetowych wiec prosiłbym o pomoc
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Post autor: fuma »

jest to katalog do ktorego wrzuciles pliki CMS'a (czyli mambo, joomly albo innego). Jak wrzuciles te pliki do katalogu glownego (i tak powinienesc zrobic9 to wpisujesz adres swojej strony
whthomas
Posty: 72
Rejestracja: 08 paź 2005, 10:53:52
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Post autor: whthomas »

a ja mam pytanie, bo ta @#$%%^ joomla mi każe wpisać chmod 0707. nie wiem jakim cudem, bo są trzy miejsca na cyferki. to dałem 666, isze ze zapisywalne, ale kilka podkatalogów nie da sie zmienic, zostaje chyba 766 :| i tu sie pojawia moje pytanie, mianowicie co zrobic :|?
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1152x864

Post autor: fuma »

ustaw 766 a jak nie pomoze to 777
xeroz
Posty: 8
Rejestracja: 16 lut 2007, 19:13:34
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Post autor: xeroz »

images/banners/ zapisywanie niemożliwe
images/stories/ zapisywanie niemożliwe

mambots/content/ zapisywanie niemożliwe
mambots/editors/ zapisywanie niemożliwe
mambots/editors-xtd/ zapisywanie niemożliwe
mambots/search/ zapisywanie niemożliwe
mambots/system/ zapisywanie niemożliwe

zmieniam chmod na 766 i tylko w tych katalogach ciagle wyswitla ze niemoze zapisac. na 777 takze. pomocy... :/
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x1024

Post autor: fuma »

nie mam pod reka konsoli wiec sprawdzic nie moge. Ale upewnij sie czy chmody sa prawidlowo ustawione. Ustaw chmod 777 rowniez dla katalogow mambots i images. Moze pomoze.
xeroz
Posty: 8
Rejestracja: 16 lut 2007, 19:13:34
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Post autor: xeroz »

o...zadziala. wczesniej bylo 766 ale jakos nie zaskoczylo. dzieki wielkie
xadero
Posty: 2
Rejestracja: 04 maja 2007, 16:38:31
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x1024

Post autor: xadero »

wszystko jest łanie pięknie ale pozostaje:
- Session save path /var/lib/php4
Unwritable

Nie wiem czy to przez to ale potem jak podaje baze danych itd. daje Dalej i pisze:
Podczas importu bazy danych pojawiły się błędy. Nie możesz kontynuować. Usuń przyczynę i spróbuj ponownie.
a obok w tabelce masa tego badziewia:)

Co mam robić?
Awatar użytkownika
Ysena
Posty: 1
Rejestracja: 02 paź 2007, 20:33:10
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1280x1024

Wszystko!

Post autor: Ysena »

1. Ok.jestem zielony :shock: jeśli chodzi o te wszystkie bazy itd.
Pytanie 1.1 Polećcie najbardziej przejrzystą w obsłudze bazę danych
Pytanie 1.2: Skad mam wziac dane(do instalacji Joomli),takie jak:

:arrow: Host Name
:arrow: My SQL User Name
:arrow: My SQL Password
:arrow: My SQL Database Name
:arrow: My SQL Table Prefix

oraz inne dane potrzebne dalej w instalacji.
p.s jesli ktos zna jakąś instrukcję "krok po kroku",prosze zarzucic link.

Z góry dziekuje za każdą pomoc.
ODPOWIEDZ