Przedstawiamy Wam naszą nową odsłonę!

Wszystkie informacje od administracji dla użytkowników na temat zmian, ewentualnych problemów itd.
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1296
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1126x845
Kontakt:

Przedstawiamy Wam naszą nową odsłonę!

Postautor: Piotr GRD » 28 sie 2016, 10:10:10

stradalrf WroteColon(...) czemu jak chce dodać konto hostingowe klikam dodaj a tam zamias dodawania jest uaktualnia planu? Wcześniej tego nie było było normalnie. (...)

Venite WroteColon(...) Teraz możesz mieć tylko jedno konto FREE, lecz na nim wiele domen jako niezależnych stron. Chcąc założyć konto PRO lub VIP w takim przypadku, najpierw uaktualniasz swoje konto FREE (umożliwi Ci to dodanie nowych stron, zwiększy parametry itd.), a dopiero potem można dodać osobne, płatne konto.


W takim razie - w praktyce - cofnięta została jedna z zasadniczych zmian, a mianowicie połączenie wielu stron w jednym profilu (co z pewnością ludziom mogło ułatwić życie, jeden login, zarządzanie wszystkimi stronami bez konieczności logowania się na wiele kont).

Pamiętajmy o ograniczeniu do 3 (trzech, a nie wielu) "darmowych domen", czyli w tutejszym rozumieniu są to i darmowe *.cba.pl/*.c0.pl/*.y0.pl, jak i domeny własne, ale zarejestrowane u rejestratorów innych niż CBA. W dodatku do tego limitu doliczone są również i subdomeny. Wygląda więc to tak, że gdy ktoś korzysta z darmowego hostingu CBA dla swojej domeny "example.com" zarejestrowanej poza CBA, u innego rejestratora, a oprócz strony głównej utworzy jeszcze subdomeny "blog.example.com" i "forum.example.com", to wyczerpuje już swój darmowy limit. Podobnie, jeśli ktoś w ogóle nie kupuje nic w internecie i korzysta tylko z darmowych usług, a tu na CBA utrzymuje sobie "example-dlarodziny.cba.pl", "example-dlakolegow.cba.pl" i "example-nainformatyke.cba.pl".

Co zrobi chcąc mieć jeszcze kolejną stronę? Stworzy zupełnie nowe konto, nowy profil na kolejne 3 domeny/subdomeny. W efekcie częściowo cofamy łączenie kont w jeden profil, częściowo przywracamy stan poprzedni, gdy każda strona to było osobne konto, osobny login do panelu.

Chyba, że ujmiemy w regulaminie, że jadna osoba może mieć tylko jedno konto i aby to egzekwować zaczniemy sprawdzać, czy nie ma logowań na wiele kont z jednego komputera. Ale to nie zachęci osób korzystjących tylko z darmowych usług w internecie, aby za cokolwiek zapłaciły, to tylko ograniczy ilość zakładanych nowych darmowych kont, ograniczy ilość powstających nowych darmowych stron.

Nie ma nic złego w ograniczeniach ilości darmowych usług przypadających na jedną osobę. Wielu usługodawców ma takie ograniczenia. Należałoby wówczas wyraźnie ująć to w regulaminie i FAQ, zdecydować co z osobami, które mają już wiele stron, gdyż było to dozwolone do tej pory. Jeśli jednak pozostajemy przy tym co było kiedyś - jedno konto na email (nie osobę), jeśli nie nakładamy limitów darmowych usług na osobę, to trochę bez sensu ponownie dzielić usługi na wiele loginów/profili.
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
Awatar użytkownika
Kmf!p
Posty: 14
Rejestracja: 07 paź 2015, 14:31:30
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: cs-on.cba.pl
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Chrome Windows 1024x768
Kontakt:

Przedstawiamy Wam naszą nową odsłonę!

Postautor: Kmf!p » 28 sie 2016, 11:29:43

Przydala by sie taka opcja jak zmiana/zamiana nazwy domeny. w panelu niby jest mozliwosc: Przypnij do konta hostingowego:, ale to nie dziala jesli przypnie sie inne konto hostingowe. Ostatnio sie z tym bawilem i sporo czasu to zajmuje, a mianowicie wprowadzalem nowa wersje swojej strony i wlasnie brakowalo takiej opcji zeby przypiac inne konto hostingowe do domeny. musialem bawic sie z bazami danych itp.
Chyba wiadomo o co chodzi np. mam domene i nazwe konta:
domena1.cba.pl i free #1
domena2.cba.pl i free #2
i jakbym chcial zamienic w taki sposob:
domena1.cba.pl i free #2
domena2.cba.pl i free #1
to chyba na chwile obecna z panelu to jest nie mozliwe ? a przydalo by sie zaoszczedzilo by zbednego zgrywania plikow, a czasami tez tworzenia dodatkowych domen zeby przeniesc kopie forum na nie na czas zmian.
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1296
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1126x845
Kontakt:

Przedstawiamy Wam naszą nową odsłonę!

Postautor: Piotr GRD » 28 sie 2016, 12:00:07

@ Kmf!p
Na hostingu z - na przykład - panelem DirectAdmin zwyczajnie zmieniłbyś nazwy folderów (/home/USERNAME/domains/EXAMPLE.COM/), albo korzystając z menadżera plików w panelu (nie FTP, nie net2ftp) w kilku kliknięciach przeniósłbyś pliki. Tutaj jakakolwiek operacja bezpośrednio w katalogu użytkownika - /profiles/U/US/USE/USERNAME/ - jest niemożliwa, nie da się zmienić nazwy katalogu /profiles/U/US/USE/USERNAME/EXAMPLE.COM/, nie ma też menadżera plików umożliwiającego łatwe przeniesienie plików (net2ftp to żaden menadżer plików, tylko klient FTP).
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
Awatar użytkownika
Kmf!p
Posty: 14
Rejestracja: 07 paź 2015, 14:31:30
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: cs-on.cba.pl
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Chrome Windows 1024x768
Kontakt:

Przedstawiamy Wam naszą nową odsłonę!

Postautor: Kmf!p » 28 sie 2016, 12:59:16

no ja tam do konca niewiem jak to dziala, ale mysle ze plikow nie trzeba przenosic, wystarczyla by mozliwosc zmiany przypisania domeny do danego ftp ?
szczerze to nie ogarniam wiekszosci tego co napisales ;) moze zebym sie zaglebil w to to bym wiedzial co i jak ale dla zwyklego usera to czarna magia ;)
mozna by to bylo zrobic poprzez panel ? tam gdzie jest zakladka domeny, jest tam nazwa domeny i to gdy klikniemy edytuj: Przypnij do konta hostingowego nwm do czego to sluzy, ale dobre by to bylo rozwiazanie gdyby mozna bylo przypinac konto/ftp? do okreslonej domeny tylko nie wiem czy jest to wykonalne ;)
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3197
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1440x900

Przedstawiamy Wam naszą nową odsłonę!

Postautor: Venite » 28 sie 2016, 22:13:10

Kmf!p, przenoszenie domeny między kontami hostingowymi na jednym profilu w panelu CBA jest ciche i bezbolesne.

Piotr GRD, podlinkuję Twoją odpowiedź szefostwu do rozpatrzenia.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?

Wróć do „Ogłoszenia i Nowości”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość