Przedstawiamy Wam naszą nową odsłonę!

Wszystkie informacje od administracji dla użytkowników na temat zmian, ewentualnych problemów itd.
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1296
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1126x845
Kontakt:

Przedstawiamy Wam naszą nową odsłonę!

Postautor: Piotr GRD » 28 sie 2016, 10:10:10

stradalrf pisze:(...) czemu jak chce dodać konto hostingowe klikam dodaj a tam zamias dodawania jest uaktualnia planu? Wcześniej tego nie było było normalnie. (...)

Venite pisze:(...) Teraz możesz mieć tylko jedno konto FREE, lecz na nim wiele domen jako niezależnych stron. Chcąc założyć konto PRO lub VIP w takim przypadku, najpierw uaktualniasz swoje konto FREE (umożliwi Ci to dodanie nowych stron, zwiększy parametry itd.), a dopiero potem można dodać osobne, płatne konto.


W takim razie - w praktyce - cofnięta została jedna z zasadniczych zmian, a mianowicie połączenie wielu stron w jednym profilu (co z pewnością ludziom mogło ułatwić życie, jeden login, zarządzanie wszystkimi stronami bez konieczności logowania się na wiele kont).

Pamiętajmy o ograniczeniu do 3 (trzech, a nie wielu) "darmowych domen", czyli w tutejszym rozumieniu są to i darmowe *.cba.pl/*.c0.pl/*.y0.pl, jak i domeny własne, ale zarejestrowane u rejestratorów innych niż CBA. W dodatku do tego limitu doliczone są również i subdomeny. Wygląda więc to tak, że gdy ktoś korzysta z darmowego hostingu CBA dla swojej domeny "example.com" zarejestrowanej poza CBA, u innego rejestratora, a oprócz strony głównej utworzy jeszcze subdomeny "blog.example.com" i "forum.example.com", to wyczerpuje już swój darmowy limit. Podobnie, jeśli ktoś w ogóle nie kupuje nic w internecie i korzysta tylko z darmowych usług, a tu na CBA utrzymuje sobie "example-dlarodziny.cba.pl", "example-dlakolegow.cba.pl" i "example-nainformatyke.cba.pl".

Co zrobi chcąc mieć jeszcze kolejną stronę? Stworzy zupełnie nowe konto, nowy profil na kolejne 3 domeny/subdomeny. W efekcie częściowo cofamy łączenie kont w jeden profil, częściowo przywracamy stan poprzedni, gdy każda strona to było osobne konto, osobny login do panelu.

Chyba, że ujmiemy w regulaminie, że jadna osoba może mieć tylko jedno konto i aby to egzekwować zaczniemy sprawdzać, czy nie ma logowań na wiele kont z jednego komputera. Ale to nie zachęci osób korzystjących tylko z darmowych usług w internecie, aby za cokolwiek zapłaciły, to tylko ograniczy ilość zakładanych nowych darmowych kont, ograniczy ilość powstających nowych darmowych stron.

Nie ma nic złego w ograniczeniach ilości darmowych usług przypadających na jedną osobę. Wielu usługodawców ma takie ograniczenia. Należałoby wówczas wyraźnie ująć to w regulaminie i FAQ, zdecydować co z osobami, które mają już wiele stron, gdyż było to dozwolone do tej pory. Jeśli jednak pozostajemy przy tym co było kiedyś - jedno konto na email (nie osobę), jeśli nie nakładamy limitów darmowych usług na osobę, to trochę bez sensu ponownie dzielić usługi na wiele loginów/profili.
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
Awatar użytkownika
Kmf!p
Posty: 14
Rejestracja: 07 paź 2015, 14:31:30
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: cs-on.cba.pl
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Chrome Windows 1024x768
Kontakt:

Przedstawiamy Wam naszą nową odsłonę!

Postautor: Kmf!p » 28 sie 2016, 11:29:43

Przydala by sie taka opcja jak zmiana/zamiana nazwy domeny. w panelu niby jest mozliwosc: Przypnij do konta hostingowego:, ale to nie dziala jesli przypnie sie inne konto hostingowe. Ostatnio sie z tym bawilem i sporo czasu to zajmuje, a mianowicie wprowadzalem nowa wersje swojej strony i wlasnie brakowalo takiej opcji zeby przypiac inne konto hostingowe do domeny. musialem bawic sie z bazami danych itp.
Chyba wiadomo o co chodzi np. mam domene i nazwe konta:
domena1.cba.pl i free #1
domena2.cba.pl i free #2
i jakbym chcial zamienic w taki sposob:
domena1.cba.pl i free #2
domena2.cba.pl i free #1
to chyba na chwile obecna z panelu to jest nie mozliwe ? a przydalo by sie zaoszczedzilo by zbednego zgrywania plikow, a czasami tez tworzenia dodatkowych domen zeby przeniesc kopie forum na nie na czas zmian.
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1296
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1126x845
Kontakt:

Przedstawiamy Wam naszą nową odsłonę!

Postautor: Piotr GRD » 28 sie 2016, 12:00:07

@ Kmf!p
Na hostingu z - na przykład - panelem DirectAdmin zwyczajnie zmieniłbyś nazwy folderów (/home/USERNAME/domains/EXAMPLE.COM/), albo korzystając z menadżera plików w panelu (nie FTP, nie net2ftp) w kilku kliknięciach przeniósłbyś pliki. Tutaj jakakolwiek operacja bezpośrednio w katalogu użytkownika - /profiles/U/US/USE/USERNAME/ - jest niemożliwa, nie da się zmienić nazwy katalogu /profiles/U/US/USE/USERNAME/EXAMPLE.COM/, nie ma też menadżera plików umożliwiającego łatwe przeniesienie plików (net2ftp to żaden menadżer plików, tylko klient FTP).
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
Awatar użytkownika
Kmf!p
Posty: 14
Rejestracja: 07 paź 2015, 14:31:30
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: cs-on.cba.pl
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Chrome Windows 1024x768
Kontakt:

Przedstawiamy Wam naszą nową odsłonę!

Postautor: Kmf!p » 28 sie 2016, 12:59:16

no ja tam do konca niewiem jak to dziala, ale mysle ze plikow nie trzeba przenosic, wystarczyla by mozliwosc zmiany przypisania domeny do danego ftp ?
szczerze to nie ogarniam wiekszosci tego co napisales ;) moze zebym sie zaglebil w to to bym wiedzial co i jak ale dla zwyklego usera to czarna magia ;)
mozna by to bylo zrobic poprzez panel ? tam gdzie jest zakladka domeny, jest tam nazwa domeny i to gdy klikniemy edytuj: Przypnij do konta hostingowego nwm do czego to sluzy, ale dobre by to bylo rozwiazanie gdyby mozna bylo przypinac konto/ftp? do okreslonej domeny tylko nie wiem czy jest to wykonalne ;)
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3197
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1440x900

Przedstawiamy Wam naszą nową odsłonę!

Postautor: Venite » 28 sie 2016, 22:13:10

Kmf!p, przenoszenie domeny między kontami hostingowymi na jednym profilu w panelu CBA jest ciche i bezbolesne.

Piotr GRD, podlinkuję Twoją odpowiedź szefostwu do rozpatrzenia.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość