[ocena/opinia]cabal-online.cba.pl

Ocena stron na CBA.PL, strona musi być własna oraz ukończona. Skala od 1 do 10. Zanim zgłosisz stronę - przeczytaj regulamin działu.
Awatar użytkownika
glouver
Posty: 19
Rejestracja: 05 maja 2006, 10:20:17
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768

[ocena/opinia]cabal-online.cba.pl

Postautor: glouver » 24 wrz 2007, 03:03:45

http://cabal-online.cba.pl

strona łaczy prostote (bez zadnych wodotryskow, ciecia w bud...., w łączu xD ) z funkcjonalnością.


Stronka bazuje na CMS Drupal ver. 5.2 jak rownież na bazowym page.tpl.php ktory pochodzi z phptemplate (co to ten template? -> http://drupal.letwist.net/node/257 ) przeznaczonego do tworzenia własnych skór/theme.

w przyszlości jeśli serwer na to pozwoli w planach jest stworzenie galerii takiej jak ta:
http://blip.tv/file/256997

z wykorzystaniem tego:
http://www.youtube.com/watch?v=c4NLkLk-aE4

Filmik ciekawy i zachecam do obejrzenia. pokazuje mozliwości CMS Drupal.
Wiecej filmików na youtube.


Stronka jest polskim odpowiednikiem oficjalnej strony gry stad te zaporzyczenia do artykułów, reszta to juz wlasna robota.

Zależy mi na opini co do wygladu i czytelności jak rowniez inne spostrzezenia.
wargo
Posty: 633
Rejestracja: 01 sie 2007, 20:22:52
Reputacja: 9
Lokalizacja: pleszew
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows 800x600
Kontakt:

Postautor: wargo » 24 wrz 2007, 13:54:00

4/10
Strona ładna, nie mam zbyt duzo zastrzeżeń.
NULL
Awatar użytkownika
Farseer
Posty: 519
Rejestracja: 18 sie 2005, 15:41:22
Reputacja: 0
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: Farseer » 24 wrz 2007, 15:00:46

Witam.
Po pierwsze już mi się przejadł strony typu logo V menu > content > drugie menu. Przecież jest tyle innych możliwości, na prawdę ;/, ale wracając.
Zacznę od góry, czyli od loga, piękne to ono nie jest, o ile sam napis "Cabal Online" ujdzie to już "polish" szkoda gadać. Poza tym rendery nie wtopione, podkład (tło) brzydkie.
Wszystko tutaj takie jakieś nadziubdziane, może i jest ona prosta - ale do mnie nie przemawia, zwłaszcza ten kolor czcionek, (czcionka w menu - ok, ale content box, eich nie wiem czemu, ale mnie drażni). Poza tym za dużo czarnego, lubię ten kolor, ale bez przesady.

CodeColon Select All Code

<class="MsoNormal">&nbsp;</p

lol, jasne :P, zawsze mnie tego typu rzeczy rozwalały :).

Dobra na koniec wystawię tak jak użytkownik wypowiedź wcześniej, czyli 4/10

t.s (teraz słucham) Marillion - [Misplaced Childhood] - White Feather[/quote]
Since 1990 there have been 93 wars in 70 states all states around the world with 5.5 million people dead.
75% of these people were civilians, 1 milion of them were children!
Awatar użytkownika
glouver
Posty: 19
Rejestracja: 05 maja 2006, 10:20:17
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768

Postautor: glouver » 24 wrz 2007, 16:29:16

pierwotny uklad byl taki:

http://c8.wrzuta.pl/wm15359/a1c1bea3000 ... juDgG&ft=d

ale tutaj ( http://forum.optymalizacja.com/index.ph ... opic=39040 ) powiedzieli ze lepszy jest taki:

http://c11.wrzuta.pl/wm8972/6ad8682d000 ... jN8OeF&ft=

wiec powstala hybryda.

i nie powiesz mi ze mlodzi (a taka grupa docelowa) uwielbiaja stronki w php fusion wiec stad ten uklad. (logo. menu, content, menu, footer).

no niestety, robiac inny nisz obklepany styl ulozenia spotkalem sie z negatywnymi opiniami jako ze malo intuicyjny itp. ogolem bla. bla. bla...

zresztą. publika jest jak informatyka. zawsze minus jeden. tzn robiac cos robisz to przewaznie dla ludzi "mniej inteligentych od siebie".

jeden z cytatow:

CodeColon Select All Code

powiem tak:

80internautow to tepi idioci i jesli rzucisz im grafike "A" to sie nie polapia gdzie co lezy i obejrza maksymalnie 3 podstrony bo szukanie po takiej stronie bedzie dla nich za trudne &#40; malo intuicyjne &#41;. dlatego rozumiem twojego kolege dlaczego header, main i footer to dobry pomysl.
chodz grafika A jest ladniejsza to z czysto ekonomicznego punktu widzenia wybralbym grafike B


po zatym wszystkie stronki o tej grze maja taki charakter. tzn maja black bgcolor, a uklad jak to ujoles zostal wymuszony wten a nie inny sposob.

<p class="MsoNormal">&nbsp;</p>

gdzie to bylo? Drupal nie ma edytora wysiwyg dlatego czesto importuje z Worda lub z Fronta bo reczna obrobka duzego tekstu w notatniku to strata czasu.


@
najbardziej cenie krytyke bo wtedy przynajmniej wiadomo na czym sie stoi xD
Awatar użytkownika
Farseer
Posty: 519
Rejestracja: 18 sie 2005, 15:41:22
Reputacja: 0
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: Farseer » 24 wrz 2007, 18:40:02

glouver WroteColonpierwotny uklad byl taki:
http://c8.wrzuta.pl/wm15359/a1c1bea3000 ... juDgG&ft=d

Hm, jeżeli to Twój Layout to jest o wiele lepszy, np logo. itp, szkoda, że taki mały ten obrazek.

glouver WroteColoni nie powiesz mi ze mlodzi (a taka grupa docelowa) uwielbiaja stronki w php fusion wiec stad ten uklad. (logo. menu, content, menu, footer).

Bo niestety większość młodych, do których i ja należę, to buraki :).

glouver WroteColonno niestety, robiac inny nisz obklepany styl ulozenia spotkalem sie z negatywnymi opiniami jako ze malo intuicyjny itp. ogolem bla. bla. bla...

Chciałbym zobaczyć tę wersję z innym stylem

glouver WroteColonzresztą. publika jest jak informatyka. zawsze minus jeden. tzn robiac cos robisz to przewaznie dla ludzi "mniej inteligentych od siebie".

Hmmmm... przeważnie, ale NIE zawsze ;), i podziękujemy za to! :)

glouver WroteColongdzie to bylo?

A na kopy tego u Ciebie w kodzie :)

glouver WroteColonnajbardziej cenie krytyke bo wtedy przynajmniej wiadomo na czym sie stoi xD

Ja Ciebie nie krytykuję. Jedyne co robię to staram się sprawiedliwie ocenić stronę i podpowiedzieć co jest źle :).

t.s Therion - [Theli] - The Siren of the Woods
Since 1990 there have been 93 wars in 70 states all states around the world with 5.5 million people dead.
75% of these people were civilians, 1 milion of them were children!
Awatar użytkownika
kidawka
Posty: 769
Rejestracja: 26 sty 2006, 13:13:24
Reputacja: 9
Lokalizacja: Święte miasto
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x960

Postautor: kidawka » 24 wrz 2007, 18:55:00

Z tego co wiem to kiedys zostaly przeprowadzane badania na temat nawigacji i wyszlo ze, lepiej umieszczac nawigacje po prawej stronie, poniewaz po wejsciu na strone wiekszosc ludzi wlasnie tam patrzy. Nie wiem ile w tym prawdy ale badania przeprowadzal zespol jakis amerykanskich uczonych.
Awatar użytkownika
hitman91
Posty: 589
Rejestracja: 10 mar 2006, 19:08:31
Reputacja: 5
Strona na CBA.pl: www.itman.cba.pl
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: hitman91 » 24 wrz 2007, 21:44:51

Gotowy CMS to znaczne ułatwienie strony ale plus moim zdaniem za to ze to zaden jPortal ani php-fusion..
Strona jest dość czytelna, logo też nie jest złe. Kolorystka dobrze dobrana - wydaje mi się, że niema sie do czego doczepić poza tymi "gotowcami". Ogólnie jest ładnie, ale zadnej rewelacji - nic innowacyjnego, standard. 6/10.

edit (200 post). 8)
Awatar użytkownika
glouver
Posty: 19
Rejestracja: 05 maja 2006, 10:20:17
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768

Postautor: glouver » 25 wrz 2007, 18:32:30

Gotowy CMS to znaczne ułatwienie strony


Tak samo moge powiedziec ze chodzenie do szkoły to znaczne ułatwinie pozniejszego życia, a przecież lepiej bedzie jak sami do wszystkiego dojdziemy ^^.

lub.

Po co kupujesz gotowy samochod. Sam se go skontruuj.

lub.
Po co korzystac z osiagniec XVIII w. naukowcow. Wymyslmy nowe prawa fizyki.

lub.
Po co korzystasz z MS Windows/Linux/Mac. Sam sobie napisz system operacyjny.

itd.


Imo takie podejscie do sprawy jest irracjonalne wiec przestancie sie czepiac ze ktos korzysta z osiagnieć innych.


@
xD pozdro dla sceptyków.
Awatar użytkownika
Ihman
Przyjaciel CBA
Posty: 713
Rejestracja: 03 gru 2005, 18:33:07
Reputacja: 5
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Postautor: Ihman » 25 wrz 2007, 21:35:46

kidawka WroteColonZ tego co wiem to kiedys zostaly przeprowadzane badania na temat nawigacji i wyszlo ze, lepiej umieszczac nawigacje po prawej stronie, poniewaz po wejsciu na strone wiekszosc ludzi wlasnie tam patrzy. Nie wiem ile w tym prawdy ale badania przeprowadzal zespol jakis amerykanskich uczonych.


nawigacje trzeba umieszczać w kilku miejscach.

1. Na górze (górna nawigacja po głównych działach, funkcjach)
2. Po lewej stronie (co z tego gdzie patrzy? reklamy na prawo :D to co innego)
3. Na dole (jak już przekręci 100 razy rolką to dajcie mu nawigację na dole)
4. Zaznaczone miejsce gdzie jest w dużym serwisie :) czyli ścieżka.
5. W menu kontekstowym a co...
www.e-coach.pl i wszystko jasne :)
Awatar użytkownika
hitman91
Posty: 589
Rejestracja: 10 mar 2006, 19:08:31
Reputacja: 5
Strona na CBA.pl: www.itman.cba.pl
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: hitman91 » 26 wrz 2007, 14:41:43

glouver: Nie krytykuję Cię za to, że używasz danego cms'a tylko napisałem, iż jest to ułatwienie ( a nie jest ? ) i jedyna rzecz do której można się przyczepić, bo przecież nie będę oceniał czyjejś pracy, prawda? Dajesz stronę do oceny a oceniając to co wykonałeś nie mogę chyba uwzględnić danego cms'a, czyż nie?
Pisząc na gg najpierw się PRZEDSTAW.
Awatar użytkownika
glouver
Posty: 19
Rejestracja: 05 maja 2006, 10:20:17
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768

Postautor: glouver » 26 wrz 2007, 16:34:46

Zależy mi na opini co do wygladu i czytelności jak rowniez inne spostrzezenia.


Nie prosiłem o ocene składni php bo wiadomo że nie jest moja.
(heh za nie dlugo dojdzie do tego ze bedziecie sie czepiac ze korzystamy z php, a nie zwlasnego stworzonego jezyka, moze jeszcze przegladarke specjalnie do tego napisac?)

Silnik, a style to sa dwie rozne rzeczy i prosze ich nie łączyć bo to nie konkurs informatyczny tylko ocena strony pod kątem wzrokowym tzn. dobor czcionki, cieni, ulorzenia tabel, czytelności, zawartości merytorycznej itp.

Czyli oceniacie tutaj style css, a nie index.php

iż jest to ułatwienie


A jaki jest w tym sens?. php jest jeden wiec czy ja napisze swoj czy wykorzystam czyjs to zawsze bedzie ten sam php. lub rownie dobrze moge zarzucic ze niektorzy wykorzystuja atorskie rozwiazania w swoich stronkach opartych na php. itd. ogolnie jest masa rzeczy do ktorych mozna sie doczepic, ale jaki w tym sens?
A zeby napisac wlasny CMS potrzeba 2* lat. wiec imo to sie mija z celem.
A pisanie do kazdej nowej strony nowego wlasnego CMS to juz przegiecie wiec nie mieszajcie tych dwoch rzeczy bo jedna z nich nie podlega tutaj ocenie.
majja983
Posty: 8
Rejestracja: 26 wrz 2017, 20:03:49
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1920x1080

[ocena/opinia]cabal-online.cba.pl

Postautor: majja983 » 05 paź 2017, 20:10:10

Nieźle, nie wiedziałem o takich możliwościach !
---
pożyczka przez internet

Wróć do „Ocena stron w CBA.PL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość