Podstawy

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.
Awatar użytkownika
Fineas_Nigellus
Posty: 582
Rejestracja: 08 lis 2012, 17:33:45
Reputacja: 14
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Podstawy

Postautor: Fineas_Nigellus » 25 gru 2012, 13:48:48

Witam.
Dla rozrywki postanowiłem "zbudować" stronkę od podstaw na divach. Póki co pracuję na localhost i mam mały problem..
Wstawiłem logo, górne menu, lewe i prawe menu i na środku główny panel. I teraz..Chciałem dodać po lewej stronie jeszcze jedno boczne menu, pod tym pierwszym, ale jak wpisuję

CodeColon Select All Code

<div id="lmenu">
<
fieldset>
<
a href="index.html">Strona Główna</a><br />
<
a href="index.html">Strona Główna</a><br />
<
a href="index.html">Strona Główna</a>
</
fieldset>
</
div>

zaraz po tym pierwszym lewym menu to się strona rozjeżdża. Po prawej stronie wszystko pięknie i tam udało mi się wstawić prawe menu jedno pod drugim. Wiecie może jak się z tym uporać? Wiem, że jest jakieś proste rozwiązanie ale po prostu go nie znam ;)
Mówimy STOP Reklamie-Sygnaturce! ;)
Awatar użytkownika
piwo
Posty: 673
Rejestracja: 13 lip 2010, 16:13:44
Reputacja: 50
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Re: Podstawy

Postautor: piwo » 25 gru 2012, 20:44:30

To cię może zainteresować
Po przeczytaniu tego co powyżej i założeniu że np w prawej kolumnie chcesz mieć np więcej menu, to mniej więcej coś jak :

CodeColon Select All Code


<div id="prawa_kolumna">
    <div id="menu_jeden">
        <span>costam</span>
    </div>
    <div id="menu_dwa">
        <span>costam</span>
    </div>
</
div>
{$signature}
Awatar użytkownika
Fineas_Nigellus
Posty: 582
Rejestracja: 08 lis 2012, 17:33:45
Reputacja: 14
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1440x900
Kontakt:

Re: Podstawy

Postautor: Fineas_Nigellus » 25 gru 2012, 21:12:31

Ale tam dalej nie ma wyjaśnienia jak zrobić żeby mieć WIĘCEJ NIŻ JEDNO menu po lewej stronie.
Mówimy STOP Reklamie-Sygnaturce! ;)
LaY
Posty: 1120
Rejestracja: 28 sty 2009, 15:20:07
Reputacja: 33
Lokalizacja: Silesia
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Podstawy

Postautor: LaY » 25 gru 2012, 21:53:26

Cały potrzebny Ci kod podał piwo, żeby wyświetliło się to tak jak chcesz nie trzeba nawet css'a. Tu nie chodzi o podanie tego na tacy, musisz pomyśleć. Skoro jeden div to menu, możesz władować w niego dwa kolejne i stworzyć w ten sposób dwa menu/mena/whatever he.

Jeśli jednak masz tak poważny problem i nie potrafisz tego zrobić to podaj cały kod, najlepiej zarówno html jak i css.
Niě nerwuj hanysa
Awatar użytkownika
Fineas_Nigellus
Posty: 582
Rejestracja: 08 lis 2012, 17:33:45
Reputacja: 14
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1440x900
Kontakt:

Re: Podstawy

Postautor: Fineas_Nigellus » 25 gru 2012, 22:00:11

"prawa_kolumna", "menu_jeden", "menu_dwa"
Te 3 kolumny/menu mają być jako 3 osobne divy w CSS??
Czy w css ma być tylko jedna prawa kolumna a w HTML dać 3 razy w jednym? :P

---- EDIT ----

LaY , kod CSS :

CodeColon Select All Code

/*&nbsp;html&nbsp;i&nbsp;body&nbsp;*/
html,&nbsp;body&nbsp;{
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;background-image:url('images/tlo.jpg');
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;margin:0px;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;padding:0px;
}
/*&nbsp;top&nbsp;*/
#top&nbsp;{
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;width:860px;
}
/*&nbsp;logo&nbsp;*/
#logo&nbsp;{
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;margin:0px;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;background-image:url('images/logo.jpg');
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;width:860px;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;height:310px;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;margin:2px;
}
/*&nbsp;naglowek&nbsp;*/
#naglowek&nbsp;{
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;background-image:url('images/naglowek.png');
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;height:25px;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;margin:0px;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;width:860px;
}
/*&nbsp;lewe&nbsp;menu&nbsp;*/
#lmenu&nbsp;{
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;width:20%;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;float:left;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;background-image:url('images/footerleftback.jpg');
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;margin:0px;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;height:auto;
}
/*&nbsp;tresc&nbsp;*/
#tresc&nbsp;{
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;width:60%;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;margin:0px;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;float:left;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;height:auto;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;background-image:url('images/tresctlo.png');
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;color:white;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;font-family&nbsp;:&nbsp;Verdana;
}
/*&nbsp;prawe&nbsp;menu&nbsp;*/
#pmenu&nbsp;{
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;width:20%;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;float:right;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;background-image:url('images/footerleftback.jpg');
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;margin:0px;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;height:auto;
}
/*&nbsp;stopka&nbsp;*/
#stopka&nbsp;{
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;clear:both;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;width:860px;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;margin:0px;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;color:white;
&
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;background-image:url('images/bodytlo.jpg')
}&
nbsp


HTML :

CodeColon Select All Code

<div&nbsp;id="lmenu">
<
fieldset>
<
font&nbsp;size="5"><font&nbsp;color="white"><b>MENU</b></font></font><br>

<
font&nbsp;size="2">
<
a&nbsp;href="index.html">Strona&nbsp;Główna</a><br&nbsp;/>
<
a&nbsp;href="nazwa.html">Odsyłacz</a><br&nbsp;/>
<
a&nbsp;href="nazwa.html">Odsyłacz</a><br>
<
a&nbsp;href="nazwa.html">Odsyłacz</a>
</
fieldset>
</
div>
<
div&nbsp;id="tresc">
<
center>
TREŚĆ
</center>
</
div>
<
div&nbsp;id="pmenu">
<
fieldset>
<
font&nbsp;size="5"><font&nbsp;color="white"><b>PRAWE&nbsp;MENU</b></font></font><br>

<
font&nbsp;size="2">
<
a&nbsp;href="index.html">Strona&nbsp;Główna</a><br&nbsp;/>
<
a&nbsp;href="nazwa.html">Odsyłacz</a><br&nbsp;/>
<
a&nbsp;href="nazwa.html">Odsyłacz</a><br>
<
a&nbsp;href="nazwa.html">Odsyłacz</a>
</
fieldset>
</
div>&nbsp


---- EDIT ----

Odświeżam :D
Mówimy STOP Reklamie-Sygnaturce! ;)

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość