Dysk D

Software i hardware - Gry, programy, systemy operacyjne, podkręcanie i składanie sprzętu, itp.
Chłopek
Posty: 261
Rejestracja: 24 mar 2009, 18:42:29
Strona na CBA.pl: www.zuziawdrodze.cba.pl
Lokalizacja: Żywiec-Sienna
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1366x768
Kontakt:

Dysk D

Post autor: Chłopek »

Cześć :)
Na laptopie w robocie mam dysk D o pojemności 144 GB. Wolnego miejsca jest 50 Gb a zajętego 94 GB.
Ale jak otworzę dysk D, zaznaczę wszystkie pliki/foldery i kliknę właściwości dla całości, to wychodzi, że zajętych jest 60 GB. Gdzieś więc te 30 GB ?
Można jakoś to znaleźć? albo odzyskać?
A może da się jakość dysk oczyścić, żeby te 30 wróciło?
Będę wdzięczny za rady i sugestie :)
bibgol
Posty: 26
Rejestracja: 29 maja 2014, 18:58:48
Strona na CBA.pl: bibgol.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1366x768

Dysk D

Post autor: bibgol »

A co masz w koszu. Jeżeli tam są pliki z dysku D to one zajmują miejsce
Chłopek
Posty: 261
Rejestracja: 24 mar 2009, 18:42:29
Strona na CBA.pl: www.zuziawdrodze.cba.pl
Lokalizacja: Żywiec-Sienna
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1366x768
Kontakt:

Dysk D

Post autor: Chłopek »

Kosz mam czyszczony na bieżąco. Poza tym całość czyszczę CCleanerem i Odkurzaczem.
Nie dziwiło by mnie to gdyby chodziło o 2-3 GB ale nie o 30.
Nie wiem, może mi wszystkiego na dysku nie wyświetla, gdzieś coś siedzi i jest doliczane? :roll:
bibgol
Posty: 26
Rejestracja: 29 maja 2014, 18:58:48
Strona na CBA.pl: bibgol.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1366x768

Dysk D

Post autor: bibgol »

Jak rozumiem system w laptopie widzi 2 dyski. dysk C i D. Ty masz problem z dyskiem D. Zrób format dysku D z poziomu windows czyli uruchom komputer potem prawym przyciskiem myszy na dysk D i tam masz formatuj. Pamiętaj że format wszystko usuwa z formatowanego dysku więc wszystko co ważne przekopiuj na inny dysk. Często miałem takie problemy z pendrive i tylko format odzyskiwał zajęte miejsce
Chłopek
Posty: 261
Rejestracja: 24 mar 2009, 18:42:29
Strona na CBA.pl: www.zuziawdrodze.cba.pl
Lokalizacja: Żywiec-Sienna
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1366x768
Kontakt:

Dysk D

Post autor: Chłopek »

Ok, spróbuję.:)
Jak się kliknie na właściwości dysku to jest też funkcja Oczyszczanie dysku, czy to może być pomocne ?
bibgol
Posty: 26
Rejestracja: 29 maja 2014, 18:58:48
Strona na CBA.pl: bibgol.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1366x768

Dysk D

Post autor: bibgol »

Możesz spróbować lecz to chyba nie pomoże
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3197
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1440x900

Dysk D

Post autor: Venite »

Chłopek, może.
Zwróć też uwagę na kilka innych rzeczy:
- mogą być potworzone ukryte foldery, do których nie masz dostępu
- mogą być foldery tymczasowe o dzikich nazwach (np. 85f2fsE2f55gecdr3f)
- mogą się różnić jednostki we właściwościach, choć to mało prawdopodobne (np. 60GB =/= 60GiB - jedno jest liczone *1000, drugie *1024) lub - bardziej prawdopodobne - rzeczywisty rozmiar plików (np. 60GB plików w odpowiedniej wielkości klastrach może zająć nawet 65GB przestrzeni)
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Chłopek
Posty: 261
Rejestracja: 24 mar 2009, 18:42:29
Strona na CBA.pl: www.zuziawdrodze.cba.pl
Lokalizacja: Żywiec-Sienna
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1366x768
Kontakt:

Dysk D

Post autor: Chłopek »

Mam folder o takiej "dzikiej" nazwie :). Ale usunąć go nie mogę, bo nie mam uprawnień. Da się jednak częściowo zerknąć co jest w środku i faktycznie masa różnych innych folderów i plików w nim jest. Właściwości dają 24 mb.
Pewnie jest jak mówisz, jakieś ukryte foldery. Za bardzo nie będę dłubał, bo sprzęt służbowy i wole go nie wysyłać w kosmos :D
Myślałem, że jest może jakiś bezpieczny sposób systemowy-że klikam i zbędne, sztucznie zajęte miejsca się oczyszczaja.
Możesz spróbować lecz to chyba nie pomoże
Nie pomogło :?
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3197
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1440x900

Dysk D

Post autor: Venite »

Chłopek, CCLeaner ;) ale musisz spojrzeć w zakładkę "aplikacje" i odptaszyć przeglądarki - choć jak wolisz, mnie wnerwia, kiedy wywala mi zapisane hasła lub ciastka.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
wozki24
Posty: 4
Rejestracja: 11 lis 2016, 10:47:06
Strona na CBA.pl: http://wozki.cba.pl
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Chrome Windows 1920x1080
Kontakt:

Dysk D

Post autor: wozki24 »

może na dysku są ukryte pliki których nie zaznaczasz stąd ta różnica,
http://wozki.cba.pl
mathis1
Posty: 7
Rejestracja: 12 gru 2016, 09:27:53
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1920x1080

Dysk D

Post autor: mathis1 »

Dokładnie. Włącz pokazywanie ukrytych plików i folderów i wtedy zobacz.
timolannister
Posty: 4
Rejestracja: 23 gru 2016, 09:02:25
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1366x768

Dysk D

Post autor: timolannister »

iobit advanced system care :) Polecam wszystko co jest dostępne za darmo



taśma przewodząca
Awatar użytkownika
endriu888
Obsługa CBA
Posty: 1561
Rejestracja: 23 sty 2012, 21:02:33
Strona na CBA.pl: katalogfirm.c0.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: SeaMonkey Windows 1024x768
Kontakt:

Dysk D

Post autor: endriu888 »

Można użyć skan diska bo być może ma Pan błędy i część plików trzeba naprawić, polecam poniższy artykuł.

http://www.tweaks.pl/usuwanie-bledow-na-dysku-chkdsk/
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
maurycypoland
Posty: 8
Rejestracja: 23 gru 2016, 12:56:53
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1366x768

Dysk D

Post autor: maurycypoland »

ściągnij iobit i on ma advanced cleaner :) oraz unistaller :) odzyska Ci miejsce ;)
lutownica
marrek44ds
Posty: 19
Rejestracja: 23 gru 2016, 14:15:25
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1360x768

Dysk D

Post autor: marrek44ds »

niezłe propozycje daliście w tym zakresie, dzięki za porady !
_________________
prywatny detektyw warszawa
ODPOWIEDZ