Przenoszenie na serwer problem z bazą danych

Konfiguracja WordPressa i innych skryptów blogowych.
matti86
Posty: 27
Rejestracja: 17 lip 2009, 12:25:36
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: mattigra.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Przenoszenie na serwer problem z bazą danych

Postautor: matti86 » 25 cze 2014, 22:23:18

Witajcie
Stworzyłem stronke na WP na serwerze lokalnym i postanowiłem ja przenieść na cba.pl postępując zgodnie z wytycznymi w kursach zrobiłem tak jak radzili tzn pierwsze przekopiować na serwer wszytskie pliki z serwera lokalnego na potem wyeksportować z phpMyadmin plik sql zaminiec w nim wszystkie localhost/wordpress na adres strony i wtedy zaimportować do bazy danych ten plik. Zrobiłem tak jak radzili a tu ciągle wywala mi komunikat :
Błąd

Zapytanie SQL:

--
-- Baza danych: `wordpress`
--
CREATE DATABASE IF NOT EXISTS `wordpress` DEFAULT CHARACTER SET latin1 COLLATE latin1_swedish_ci;

MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
#1044 - Access denied for user 'mojastrona'@'%' to database 'wordpress'

Co jest nei tak i co zrobić zeby było ok ?
rkd77
Admin CBA
Posty: 4170
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux 1024x768

Re: Przenoszenie na serwer problem z bazą danych

Postautor: rkd77 » 26 cze 2014, 10:29:33

matti86, zakomentuj CREATE DATABASE, tzn.
-- CREATE DATABASE ...

Bazę na cba tworzy się w panelu w zakładce "Bazy danych".
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Awatar użytkownika
piwo
Posty: 673
Rejestracja: 13 lip 2010, 16:13:44
Reputacja: 50
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Re: Przenoszenie na serwer problem z bazą danych

Postautor: piwo » 26 cze 2014, 15:30:17

@matti86

Aby dane można było bezproblemowo importować na CBA eksportujemy tabele (nie całą bazę) :
EKSPORT : (phpMyAdmin)
1. zakładka "Bazy danych" ->
- wybierz swoją bazę danych.
2. zakładka "Eksport" ->
- metoda exportu -> dostosuj
- kompresja -> gzip
- wciskamy na dole -> wykonaj
...i mamy nasz plik z tabelami

tak wyeksportowane dane można bezproblemowo wczytać (importować)
IMPORT : (phpMyAdmin)
1. zakładka "Bazy danych" ->
- wybierz swoją bazę danych.
2. na dole wciśnij -> "zaznacz wszystkie"
3. na dole obok wybierz -> usuń
4. zakładaka -> import
- plik do importu -> wyszukaj w komputerze
- wciśnij wykonaj na dole
...i nasz plik z tabelami już zaimportowany.

...dokładnie takie proste (przysłowiowe 3 kliki)

Dodatkowo w pliku konfiguracji skryptu (np. config.php) trzeba się upewnić
że nazwa bazy danych jest taka jak w panelu CBA
{$signature}
matti86
Posty: 27
Rejestracja: 17 lip 2009, 12:25:36
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: mattigra.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Re: Przenoszenie na serwer problem z bazą danych

Postautor: matti86 » 01 lip 2014, 22:14:37

piwo WroteColon@matti86

Aby dane można było bezproblemowo importować na CBA eksportujemy tabele (nie całą bazę) :
EKSPORT : (phpMyAdmin)
1. zakładka "Bazy danych" ->
- wybierz swoją bazę danych.
2. zakładka "Eksport" ->
- metoda exportu -> dostosuj
- kompresja -> gzip
- wciskamy na dole -> wykonaj
...i mamy nasz plik z tabelami

tak wyeksportowane dane można bezproblemowo wczytać (importować)
IMPORT : (phpMyAdmin)
1. zakładka "Bazy danych" ->
- wybierz swoją bazę danych.
2. na dole wciśnij -> "zaznacz wszystkie"
3. na dole obok wybierz -> usuń
4. zakładaka -> import
- plik do importu -> wyszukaj w komputerze
- wciśnij wykonaj na dole
...i nasz plik z tabelami już zaimportowany.

...dokładnie takie proste (przysłowiowe 3 kliki)

Dodatkowo w pliku konfiguracji skryptu (np. config.php) trzeba się upewnić
że nazwa bazy danych jest taka jak w panelu CBA


Dokładnie tak robie i mi wywala bład ;/
Awatar użytkownika
piwo
Posty: 673
Rejestracja: 13 lip 2010, 16:13:44
Reputacja: 50
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Re: Przenoszenie na serwer problem z bazą danych

Postautor: piwo » 02 lip 2014, 03:40:15

matti86 WroteColonDokładnie tak robie i mi wywala bład.
Widać nie robisz dokładnie tak, bo to nie jest 'być może' tylko przetestowane krok po kroku i potwierdzone że działa.
dlatego jeśli Ci coś nie wychodzi to znaczy że popełniasz jakiś błąd. (podejrzewam że w punkcie 3 nie potwierdzasz usunięcia tabel).

matti86 WroteColonwywala bład.
Jaki ?
{$signature}
matti86
Posty: 27
Rejestracja: 17 lip 2009, 12:25:36
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: mattigra.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x1024

Re: Przenoszenie na serwer problem z bazą danych

Postautor: matti86 » 02 lip 2014, 22:57:09

To ja wiem ze wina leży po mojej stronie tylko staram się analizować gdzie coś robię nie tak i nie mogę znaleźć co robię źle. A błąd to ciągle ten komunikat :
Zapytanie SQL:

--
-- Baza danych: `wordpress`
--
CREATE DATABASE IF NOT EXISTS `wordpress` DEFAULT CHARACTER SET latin1 COLLATE latin1_swedish_ci;

MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
#1044 - Access denied for user 'mojastrona'@'%' to database 'wordpress'
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3197
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Mini 360x505

Re: Przenoszenie na serwer problem z bazą danych

Postautor: Venite » 03 lip 2014, 01:28:38

Przed CREATE dodaj dwa myslniki, zakomentujesz wtedy linię. I wówczas spróbuj.

-- CREATE DATABASE [...] itd.

próbuje utworzyć bazę, a nie może, więc zapytanie nie przechodzi dalej.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Awatar użytkownika
piwo
Posty: 673
Rejestracja: 13 lip 2010, 16:13:44
Reputacja: 50
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Re: Przenoszenie na serwer problem z bazą danych

Postautor: piwo » 04 lip 2014, 09:50:15

matti86 WroteColon(...) Dokładnie tak robie (...) staram się analizować gdzie coś robię nie tak i nie mogę znaleźć co robię źle

Mamy error i analizujemy wspólnie :
matti86 WroteColonCREATE DATABASE IF NOT EXISTS

oznacza że nie wykonałeś EXPORT punkt 1 i 2, ponieważ
zadaniem punktu EXPORT 1 i 2 jest właśnie wyeksportowanie danych bez tej linii która to powoduje błąd.
Tak więc pominąłeś EXPORT punkt 1 i 2, zakładając że "przecież masz już plik bazy"
i przeszedłeś do punktu IMPORT, wciskając na siłę plik który wiadomo że "nie wejdzie" i wiadomo dlaczego. (eh...)
no ale analizujemy dalej co się stało.
matti86 WroteColon#1044 - Access denied for user 'mojastrona'@'%' to database 'wordpress'

mimo wszystko próbujesz importować plik bazy który nie wchodzi ponieważ nie został wyeksportowany
w sposób ułatwiający wgranie go na CBA (czyli EXPORT 1 i 2), tak więc posiada tą nieszczęśliwą linię CREATE DATABASE
i wyskakuje błąd że nie możesz utworzyć bazy bo już jedną masz. (co jest oczywiste bo jedną mieć możesz)

I teraz - zamiast prosto wyeksportować klikiem i wgrać klikiem popijając herbatkę,
skoro się upierasz (a może po prostu nie możesz, bo już to skasowałeś itp.),
zostaje Ci bawić się notatnikiem w edytowanie pliku z nadzieją że użyjesz odpowiedniego notatnika
i nie rozwalisz "kodowania" pliku.
{$signature}
emable
Posty: 1
Rejestracja: 18 gru 2015, 13:16:50
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1366x768

Przenoszenie na serwer problem z bazą danych

Postautor: emable » 18 gru 2015, 13:20:13

Bardzo, bardzo dziekuję za ten post! Bez żadnego problemu w końcu się udało!
piwo WroteColonŹródło posta @matti86

Aby dane można było bezproblemowo importować na CBA eksportujemy tabele (nie całą bazę) :
EKSPORT : (phpMyAdmin)
1. zakładka "Bazy danych" ->
- wybierz swoją bazę danych.
2. zakładka "Eksport" ->
- metoda exportu -> dostosuj
- kompresja -> gzip
- wciskamy na dole -> wykonaj
...i mamy nasz plik z tabelami

tak wyeksportowane dane można bezproblemowo wczytać (importować)
IMPORT : (phpMyAdmin)
1. zakładka "Bazy danych" ->
- wybierz swoją bazę danych.
2. na dole wciśnij -> "zaznacz wszystkie"
3. na dole obok wybierz -> usuń
4. zakładaka -> import
- plik do importu -> wyszukaj w komputerze
- wciśnij wykonaj na dole
...i nasz plik z tabelami już zaimportowany.

...dokładnie takie proste (przysłowiowe 3 kliki)

Dodatkowo w pliku konfiguracji skryptu (np. config.php) trzeba się upewnić
że nazwa bazy danych jest taka jak w panelu CBA
Awatar użytkownika
piwo
Posty: 673
Rejestracja: 13 lip 2010, 16:13:44
Reputacja: 50
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x1024

Przenoszenie na serwer problem z bazą danych

Postautor: piwo » 20 gru 2015, 22:50:18

emable WroteColonBardzo, bardzo dziekuję za ten post! Bez żadnego problemu w końcu się udało!

Proszę uprzejmie. Cieszę się również. Image
{$signature}

Wróć do „WordPress i inne systemy blogowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość