zmasowany atak window$a

Software i hardware - Gry, programy, systemy operacyjne, podkręcanie i składanie sprzętu, itp.
Awatar użytkownika
ZeroKelvin
Posty: 734
Rejestracja: 16 sie 2005, 23:04:29
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

zmasowany atak window$a

Post autor: ZeroKelvin »

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że piszę ten tekst pod wpływem emocji...

Więc zaczęło się kilka dni temu... Załączam mój ukochany komputerek i co się okazuje? Czas załączania cudownego produktu M$ wydłużył się o kilka minut... ciekawe czemu? Mniejsza z tym. Najlepsze zaczęło się ze 2 lub 3 dni temu. Po pojawieniu się okienka z informacją, że załącza się Window$, muszę odczekać sporo czasu zanim cokolwiek innego będę mógł załączyć. Do tego doszło też, że nie umię uruchomić Dreamweavera, co mi się nigdy wcześniej nie stało.

I rozmyślam nad tym, czy aby nie opuścić na wieki systemu firmy M$ i przesiąść się na Linuxa. Niektórzy powiedzą: "a co mnie obchodzą problemy jakiegoś kolesia?". W sumie racja, tylko ile można wytrzymywać błędy krytyczne i inne takie denerwujące okienka, przez które nie można normalnie pracować? Jednak znowu ktoś inny powie: "to czemu on nie zainstalował już dawno linuxa?"... Prosta odpowiedź: internet nie działa mi pod pingwinkiem.

Proszę więc Was o pomoc. Czy powinienem przesiąść się na linuxa? (Mam tam wszystkie dostępne aplikacje, chociaż używam tylko kilku.) POMOCY!!!

Trochę się rozpisałem, ale co mi tam, klawiatura się od tego nie rozpadnie.

PS. Nie wiedziałem gdzie zamieścić tego posta, więc został przydzielony przeze mnie do tej kategorii.
those who watch their backs meet death from the front
Awatar użytkownika
EngCentre
Przyjaciel CBA
Posty: 1214
Rejestracja: 02 sie 2005, 04:35:23
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Post autor: EngCentre »

Taaaak zmien na Linuxa, gdyby nie to, ze nie moge skonfigurowac sieci, to juz daaawno bym zrobil to samo.... ;)
Ale spox juz wiem chyba co robic... takze ja chyba sie juz niedlugo tez przesiade....
The Beatles rule ! ! !
Awatar użytkownika
ZeroKelvin
Posty: 734
Rejestracja: 16 sie 2005, 23:04:29
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Post autor: ZeroKelvin »

Jak zwykle podczas przeciadki pod linuxa chodzi o neta...

Heh... Ja mam WLAN, próbowałem załączyć przez ndiswrappera, ale przy jego kompilacji wyskakuje mi błąd :( i o dziwo chodzi mu o jakieś sterowniki do usb, ale kompletnie nie mam pojęcia co zrobić dalej...
those who watch their backs meet death from the front
Awatar użytkownika
MuNieK
Posty: 242
Rejestracja: 31 lip 2005, 01:49:01
Lokalizacja: Rybnik
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Post autor: MuNieK »

Czas załączania cudownego produktu M$ wydłużył się o kilka minut... ciekawe czemu?
zbyt dużo programów masz uruchamianych przy starcie systemu polecam ci zerknąc do rejestru pod current user>software>microsoft>windows>current user> run (mam nadzieje ze nie pominalem jakiegos katalogu bo zmeczony jestem po pracy)
a jeśli nie masz wcale zbyt dużej ilości programów w autostarcie to jedyna inna możliwość : masz trojana lub trojanopodobny syf jak rózne malware, spyware addware... Proponuje ci ściągnąc sobie program "HiJackThis" i wklejenie loga na forum mks_vir. Po jakimś czasie sam już sobie poradzisz.
Awatar użytkownika
EngCentre
Przyjaciel CBA
Posty: 1214
Rejestracja: 02 sie 2005, 04:35:23
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Post autor: EngCentre »

Wlasnie.. ja tez mam WLAN, ale nie probowalem ndiswrappera jeszcze bo nie mam zadnej nowszej dystrybucji... tak sie nad SUSE 9.3 zastanawiam, cos tam na Allegro i Swistaku sprzedaja... ;)
A jaka masz karte??? Ja mam Planeta WL-8313....
The Beatles rule ! ! !
Awatar użytkownika
ZeroKelvin
Posty: 734
Rejestracja: 16 sie 2005, 23:04:29
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Post autor: ZeroKelvin »

Muniek: nie mam duzo zalaczone, tylko antyvirusa, soft do myszki i kiborda :P, BWMeter i WLANMonitor... to z rejestrem to juz probowalem kilka razy <- chodzi o autostart

EngCentre: Ja najpierw probowalem na Debian Sarge (2xdvd - sciagane az przez 20 godzin - o zgrozo), a teraz mam mandrake 10,1... Karte mam tez Planet WL-8313, jak chcesz sie dowiedziec wiecej na temat tego co probowalem zrobic to najlepiej jak bys pisal na gg albo na tlenie...
those who watch their backs meet death from the front
Awatar użytkownika
MuNieK
Posty: 242
Rejestracja: 31 lip 2005, 01:49:01
Lokalizacja: Rybnik
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Post autor: MuNieK »

no to przebadaj pod względem spyware. Antywirus czesto nie ma możliwośći wykrycia tego świństwa.
Awatar użytkownika
ZeroKelvin
Posty: 734
Rejestracja: 16 sie 2005, 23:04:29
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Post autor: ZeroKelvin »

tez skanowalem pod spyware i nic... nie wiem czemu tak sie dzieje, mam win2k + sp4, reinstalowalem jakies max 2 tygodnie temu i juz cos sie dzieje... po prostu nie mam sily juz na bawienie sie z produktami micro$hitu - gdyby nei ta seiciowka to juz dawno mowie: good bye windows... 4 ever...
those who watch their backs meet death from the front
Awatar użytkownika
EngCentre
Przyjaciel CBA
Posty: 1214
Rejestracja: 02 sie 2005, 04:35:23
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Post autor: EngCentre »

Chetnie pogadam na GG albo Tlenie, ale jak sie wyspie, bo jeszcze troche pracy przede mna, a juz mi sie klawisze myla ;)
No ja mysle jak juz mowilem o SUSIE nowym, ewentualnie Mandriva, myslalem o Ubuntu, ale wczoraj widzialem wersje Live... Troche to za male jak dla mnie.... Najprawdopodobniej wybiore SUSE i bede kombinowal... ;)
Teraz sciagam PHLAK-a, podobno tam jest ndsiwrapper domyslnie, tak wiec zobacze czy nasze Planety w ogole on obsluguje... ;)
The Beatles rule ! ! !
Awatar użytkownika
ZeroKelvin
Posty: 734
Rejestracja: 16 sie 2005, 23:04:29
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Post autor: ZeroKelvin »

w mandrake 10,1 power pack - dostalem od mojego bylego nauczyciela informatyki :) - jest domyslnie ndiswrapper, ale ja kompilowalem ze zrodel

dziwi mnie tylko jedno: po co mu cos z usb... tego chyba nie dowiemy sie w tym odcinku :)
those who watch their backs meet death from the front
Awatar użytkownika
EngCentre
Przyjaciel CBA
Posty: 1214
Rejestracja: 02 sie 2005, 04:35:23
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Post autor: EngCentre »

tego to juz musisz w sieci poszukac w jakiejs dokumentacji ndsiwrapa, moze jakiegos pakietu mu potrzeba... i stad ten blad...
The Beatles rule ! ! !
Awatar użytkownika
ZeroKelvin
Posty: 734
Rejestracja: 16 sie 2005, 23:04:29
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Post autor: ZeroKelvin »

chyba nie bardzo, bo on potrzebuje czegos ze zrodel kernela (swoja droga zainstalowalem je) ale nie potrafi tego odnalezc

jak mi sie zachce, to pozniej zamieszcze tutaj ten blad
those who watch their backs meet death from the front
porni
Posty: 1354
Rejestracja: 08 lip 2005, 18:33:05
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Post autor: porni »

Spróbuj ściągnąć stery eagle...
Ja też już nie moge...niemogę zainstalować neo i sieci....gdyby nie to... :(
Awatar użytkownika
ZeroKelvin
Posty: 734
Rejestracja: 16 sie 2005, 23:04:29
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Post autor: ZeroKelvin »

eh porni, pisalem ze mam wifi a nie neo (btw moj qmpel zainstlowal neo pod linuxem - mandrake 10, jak chcesz to moge dac ci jego gg)

nie iwem czy czasem nie zassac knoppix live dvd
http://www.linux.pl/index.php?id=news&show=2546
those who watch their backs meet death from the front
porni
Posty: 1354
Rejestracja: 08 lip 2005, 18:33:05
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Post autor: porni »

Ale ja powiedziałem o swoim problemie 8)
Ejj to daj bo ja też mam Mandrake 10 :D
ODPOWIEDZ