Strona 1 z 1

Wyśrodkowanie obrazka w pionie i poziomie w bloku DIV

: 04 lip 2011, 13:01:16
autor: juli126
Witam,
wie ktoś jak wyśrodkować obrazek w pionie i poziomie, który się znajduje w divie ??
Mam obrazki umieszczone w divach i chce je wyśrodkować w pionie i poziomie.

Re: Wyśrodkowanie obrazka w pionie i poziomie w bloku DIV

: 04 lip 2011, 20:48:33
autor: LaY
- margin:auto dla obrazka, może pomóc ale nie musi
- vertical-align:middle dla obrazka na wyśrodkowanie w pionie(ale to chyba dla obrazków nie zadziała)
- text-align:center dla div'aw celu wyśrodkowania zawartości w poziomie, zadziała na bank

---- EDIT ----

Możesz też pozycjonować div'a relatywnie a obrazek absolutnie

CodeColon Select All Code


img
{
position:absolute;
top:50%;
left:50%;
margin-top: -1/2H;
margin-left: -1/2W;
}
 

ten kod akurat jest z jednego z for, na te marginesy sam bym nie wpadł :P

Re: Wyśrodkowanie obrazka w pionie i poziomie w bloku DIV

: 05 lip 2011, 01:40:36
autor: juli126
dzięki za pomoc, ale poradziłem sobie z tym na tabelkach :)

Wyśrodkowanie obrazka w pionie i poziomie w bloku DIV

: 02 cze 2016, 14:04:23
autor: pitrus1991
Można to zrobić w prostszy sposób, temat z 2011 roku, ale myślę, że pomogę innym. Zapewne większość w czytuje obrazki za pomocą znacznika <img src="sciezka">, istnieje inny sposób który zaoszczędzi niepotrzebnych nerwów. Najlepiej na stronie dodać tylko

CodeColon Select All Code

 <div class="nazwa_klasy"> </div>


A w CSS

CodeColon Select All Code

.nazwa_klasy
{
   width: 500px;
   height: 500px;
   background: url('sciezka_do_obrazka') no-repeat;
   background-position: center;
   background-size: 200px auto; // opcjonalnie (pierwsza wartość to wysokość, druga to szerokość)
}

Wyśrodkowanie obrazka w pionie i poziomie w bloku DIV

: 08 lis 2016, 09:04:49
autor: katia77
:mrgreen: