Jak wgrać szablon? (Joomla)

Konfiguracja cmsów Joomla i Mambo.
damian937
Posty: 10
Rejestracja: 29 sie 2009, 22:45:18
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: key-board.y0.pl
Lokalizacja: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Jak wgrać szablon? (Joomla)

Postautor: damian937 » 29 sie 2009, 23:01:35

Witam.
Wiem, że było już dużo takich tematów, bo wszystkie je czytałem, więc proszę nie dawajcie mi linków jeżeli nie ma tam zamieszczonego identycznego problemu jak mój. Był jeden podobny temat... też gościu nie mógł zainstalować szablonów, ale żadne z tamtych rozwiązań nie rozwiązywało mojego problemu.

Do rzeczy...:
Na cba.pl pierwszy raz robię stronę www, więc niewiele wiem.
Na swoją stronę chciałem wgrać szablon, który sobie wcześniej upatrzyłem (prawdopodobnie jest on na moją wersję joomli).
Zacząłem próbować wrzucać go na różne sposoby:
Wrzuciłem go do menadżera plików przez FTP, wszytko ładnie wygląda, ale jak loguję się na swoją str i na admina to nie widzę tego szablonu (po prostu go nie ma) i nic nie mogę zrobić... Sprawdzałem kilka razy czy wszystkie pliki wrzuciłem i czy wrzuciłem je w odpowiednie miejsce i wszystko było ok. Niestety nadal nie widziałem mojego szablonu w folderze, w którym powinien on się znajdować.
Spróbowałem więc następnym sposobem zainstalować mój szablon, a mianowicie zainstalować go w zapleczu przez tamtego instalatora. Wybieram opcję Instaluj z pakietu: wyszukuję z pulpitu paczkę z moim szablonem i zatwierdzam.
Gdy klikam Wczytaj plik & zainstaluj wyskakuje mi informacja: Ostrzeżenie: Nie udało się usunąć pliku (a ja chciałem go zainstalować, a nie usunąć....) a tuż pod tym jest napisane: Nie można znaleźć pakietu instalacyjnego.
Próbowałem kilka razy, jednak nigdy się nie udało...
Pomyślałem sobie, że może coś z szablonem mam nie tak, więc znalazłem inny na joomle mojej wersji, wgrałem i znowu nic z tego :(

może ktoś mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu?
wiecie co robię nie tak?
macie jakiś inny, lepszy sposób na wgranie szablonu?

(tylko proszę proste tłumaczenie bo jak już pisałem należę do tz "zielonych" w tych sprawach)

Czekam na odp i z góry dziękuję :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
IceFox1
Posty: 151
Rejestracja: 24 cze 2009, 14:37:09
Reputacja: 7
Strona na CBA.pl: http://zspwitkowo.cba.pl
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1280x800
Kontakt:

Re: Jak wgrać szablon? (Joomla)

Postautor: IceFox1 » 29 sie 2009, 23:10:33

a zmieniłeś ustawienia szablonu w menu administracyjnym?

Rozszerzenia -> Szablony

i ten co wgrales przez FTP wybierz jako domyślny
damian937
Posty: 10
Rejestracja: 29 sie 2009, 22:45:18
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: key-board.y0.pl
Lokalizacja: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Jak wgrać szablon? (Joomla)

Postautor: damian937 » 29 sie 2009, 23:15:17

ustawienia szablonu? chodzi Ci o to jaki szablon wgrany?

ale tu jest problem... nie mogę go ustawić jako domyślny, ponieważ nie widzę go, nie ma... to wygląda tak jakby wg nie był wrzucony do FTP, a jest...
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Gromed
Przyjaciel CBA
Posty: 2990
Rejestracja: 18 kwie 2006, 12:18:45
Reputacja: 53
Lokalizacja: Toruń
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1366x768

Re: Jak wgrać szablon? (Joomla)

Postautor: Gromed » 29 sie 2009, 23:17:17

wielkość liter się wszędzie zgadza? to na pewno szablon do tej samej wersji?
Awatar użytkownika
IceFox1
Posty: 151
Rejestracja: 24 cze 2009, 14:37:09
Reputacja: 7
Strona na CBA.pl: http://zspwitkowo.cba.pl
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1280x800
Kontakt:

Re: Jak wgrać szablon? (Joomla)

Postautor: IceFox1 » 29 sie 2009, 23:22:25

to wgraj do katalogu templemates rozpakowany szablon, tzn katalog z plikami szablonu.
Tylko szablony z wersji 1.5.x nie dzialaja z wersja 1.0.x Joomla
damian937
Posty: 10
Rejestracja: 29 sie 2009, 22:45:18
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: key-board.y0.pl
Lokalizacja: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Jak wgrać szablon? (Joomla)

Postautor: damian937 » 29 sie 2009, 23:23:30

na 100%...



yyyyyyyy.... wiem o co może chodzić.... w czasie zakładanie konta nie "powiązałem?" strony www z kontem FTP...
to chyba to nie?
tylko teraz jak to robię to wyskakuje mi błąd... dobre dałem dane?:
Włącz FTP Tak
Serwer FTP 127.0.0.1
Port FTP 21
Użytkownik FTP admin@key-board.y0.pl
Hasło FTP ●●●●●●●●●●● (to ok ;] )
Główny katalog FTP ... co tutaj?

a taki błąd mi wyskakuje:


* JFTP::mkdir: Bad response
* JFTP::chmod: Bad response

---- EDIT ----

IceFox1 pisze:to wgraj do katalogu templemates rozpakowany szablon, tzn katalog z plikami szablonu.
Tylko szablony z wersji 1.5.x nie dzialaja z wersja 1.0.x Joomla


tak zrobiłem na samym początku...
pozdrawiam
Awatar użytkownika
IceFox1
Posty: 151
Rejestracja: 24 cze 2009, 14:37:09
Reputacja: 7
Strona na CBA.pl: http://zspwitkowo.cba.pl
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1280x800
Kontakt:

Re: Jak wgrać szablon? (Joomla)

Postautor: IceFox1 » 29 sie 2009, 23:32:01

A nadałeś odpowiednie chmody katalogom? tzn chmody 777 ?
damian937
Posty: 10
Rejestracja: 29 sie 2009, 22:45:18
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: key-board.y0.pl
Lokalizacja: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Jak wgrać szablon? (Joomla)

Postautor: damian937 » 29 sie 2009, 23:33:33

ok, zrobiłem to poczekajcie zobacze co dalej się będzie działo.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2009, 23:41:59 przez damian937, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
IceFox1
Posty: 151
Rejestracja: 24 cze 2009, 14:37:09
Reputacja: 7
Strona na CBA.pl: http://zspwitkowo.cba.pl
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1280x800
Kontakt:

Re: Jak wgrać szablon? (Joomla)

Postautor: IceFox1 » 29 sie 2009, 23:40:47

TU jest wszystko ładnie wyjasnione.

Chmody należy zmienić katalogom:

administrator/backups/
administrator/components/
administrator/language/
administrator/language/en-GB/
administrator/language/pl-PL/
administrator/modules/
administrator/templates/
components/
images/
images/banners/
images/stories/
language/
language/en-GB/
language/pdf_fonts/
language/pl-PL/
media/
modules/
plugins/
plugins/content/
plugins/editors/
plugins/editors-xtd/
plugins/search/
plugins/system/
plugins/user/
plugins/xmlrpc/
templates/
cache/
administrator/cache/
logs/
tmp/
damian937
Posty: 10
Rejestracja: 29 sie 2009, 22:45:18
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: key-board.y0.pl
Lokalizacja: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Jak wgrać szablon? (Joomla)

Postautor: damian937 » 29 sie 2009, 23:47:32

ja pierd... :( zmieniłem chmody all pliką z tego folderu ;/ omg... da się to jakoś cofnąć czy mam od nowa wgrywać pliki ?...
Awatar użytkownika
IceFox1
Posty: 151
Rejestracja: 24 cze 2009, 14:37:09
Reputacja: 7
Strona na CBA.pl: http://zspwitkowo.cba.pl
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1280x800
Kontakt:

Re: Jak wgrać szablon? (Joomla)

Postautor: IceFox1 » 29 sie 2009, 23:50:08

da się, przywrocic chmody 644 tym plikom.
damian937
Posty: 10
Rejestracja: 29 sie 2009, 22:45:18
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: key-board.y0.pl
Lokalizacja: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Jak wgrać szablon? (Joomla)

Postautor: damian937 » 29 sie 2009, 23:50:40

wszystkim tym plikom?
i jeszcze jedno pytanie:
podałeś katalogi w których mam zmienić chmod na 777, ale razem z całą zawartością czy tylko folder?
Ostatnio zmieniony 29 sie 2009, 23:55:20 przez damian937, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
IceFox1
Posty: 151
Rejestracja: 24 cze 2009, 14:37:09
Reputacja: 7
Strona na CBA.pl: http://zspwitkowo.cba.pl
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1280x800
Kontakt:

Re: Jak wgrać szablon? (Joomla)

Postautor: IceFox1 » 29 sie 2009, 23:54:39

tylko te katalogi co podalem wyzej w poscie maja miec chmody 777, reszta 644. Plik configuration.php ma miec tez 777 chmody
damian937
Posty: 10
Rejestracja: 29 sie 2009, 22:45:18
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: key-board.y0.pl
Lokalizacja: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Jak wgrać szablon? (Joomla)

Postautor: damian937 » 29 sie 2009, 23:56:04

damian937 pisze:i jeszcze jedno pytanie:
podałeś katalogi w których mam zmienić chmod na 777, ale razem z całą zawartością czy tylko folder?
???
pozdrawiam
Awatar użytkownika
IceFox1
Posty: 151
Rejestracja: 24 cze 2009, 14:37:09
Reputacja: 7
Strona na CBA.pl: http://zspwitkowo.cba.pl
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1280x800
Kontakt:

Re: Jak wgrać szablon? (Joomla)

Postautor: IceFox1 » 30 sie 2009, 00:01:14

tylko folder, nie zawartosc

Wróć do „Joomla, Mambo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości