Zajrzyj zanim zapytasz

FAQ - zanim zapytasz.
Tutaj znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3201
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1440x900

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: Venite » 29 sie 2014, 12:05:27

db-jobex , podaj mi na PW nazwę konta i konkretnie co robisz, może być też zrzut ekranu. W razie potrzeby przekażę dalej.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
db-jobex
Posty: 5
Rejestracja: 27 sie 2014, 14:42:41
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: db-jobex » 29 sie 2014, 12:55:59

A co to jest "PW" ?

Chce zainstalować sobie kilka CMS-ów (3, 4), by się ich nauczyć przy tworzeniu jakieś tam wymyślonej sobie strony. Oczywiście który mi przypadnie do gustu to sobie zostawie a reszte później odinstaluje z mojego konta. Ale nie moge, przed założeniem bazy danych. Na moim koncie w menu (po lewej stronie strony) są opcjje różnych zakładek jak: Domeny, Konta FTP, Bazy danych, Oprogramowanie. Po kliknięciu na baze danych otwiera mi się po prawej stronie strony, okienko - Nazwa bazy danych i poniżej - Brak elementów.
Jest tam też w okienku z prawej strony button: Dodaj. Wyskakuje kolejne okienko - Dodaj baze danych. Trzeba tam wpisać - Nazwe użytkownika, Hasło, Powtórz hasło, Siła hasła. Potem jest poniżej button: Dodaj i Anuluj. I tu mam problem, bo cokolwiek bym nie wpisywał, to dalej pójść nie moge...
Powiem szczerze że w instalacji MySQL jestem noga. Lepiej jest na hostingerze, bo sam automatycznie już ustala wszelkie parametry i nie trzeba się martwić o nic.

pozdrawiam.

Ps. Zrzuty prześle na te "PW", ale nie wiem co to jest? Jakieś forum...inne?
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3201
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1440x900

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: Venite » 29 sie 2014, 21:44:20

db-jobex WroteColonPW

Prywatna Wiadomość - skrót powszechnie używany, zwróć uwagę również na przyciski po prawej stronie od daty postu, "profil, PW" własnie :)
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
db-jobex
Posty: 5
Rejestracja: 27 sie 2014, 14:42:41
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: db-jobex » 30 sie 2014, 13:30:33

A, wszystko mi się pokręciło...!
Wszystko jak nowe to cieżko rozszyfrować, choć niby łatwe i proste...

A co do PW to patrzyłem to (maciupenki ten przycisk), ale nie mozna dodawać plików /zrzutów. Przynajmniej ja nie znalazłem takiej opcji. Więc, może napisze co mi wyskakju: "Nie udało się nawiązanie połączenia z bazą danych. Instalator zwrócił następującą wartość: Could not connect to MySQL." Czyli, że nie udało się nawiązać połączenia z MySQL-em. Nie wiem czy ja coś źle wprowadzam czy brak zasięgu... (LTE). Chyba że pójdzie predzej z kablowki..

pozdrawiam
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3201
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1440x900

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: Venite » 30 sie 2014, 15:14:17

db-jobex , jeśli baza danych w Panelu jest założona poprawnie, upewnij się, czy podajesz prawidłowe dane dostępowe do niej przy instalacji.

Host to zawsze mysql.cba.pl
Nazwa Bazy to zawsze schemat moja_strona_koncowka_pl, czyli dla moja-strona.cba.pl to moja_strona_cba_pl (wszystkie znaki specjalne zamieniamy na "podłogi)
Login i hasło ustalasz.
Port (jeśli wymagany) puste, lub 3306 (domyślne)
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
papik91
Posty: 1
Rejestracja: 30 sie 2014, 16:48:30
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox MacOS 1366x768

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: papik91 » 07 wrz 2014, 14:35:47

Witam

Szukam i szukam informacji odnośnie reklam i nie mogę nic znaleźć na ich temat..
Chodzi mi mianowicie o to czy da się zmienić położenie reklamy tzw. przesunąć ją w dowolne miejsce prze ze mnie?
Aha i przy okazji da się zmienić ich wielkość? - to już tak na marginesie.

Jeśli tak to jak mam to zrobić. Prosił bym o wszelkie info czy to jest możliwe czy nie. Jeśli nie dało by rady z tym nic zrobić to może da się zrobić taką chowaną reklamę czy coś jak to się widzi na innych stronach...

Chcę przesunąć reklamę bo mi się ustawia trochę nie tak jak bym chciał..

Dziękuję bardzo serdecznie za wszelką pomoc z góry.
Pozdrawiam
papik

P.S.
Dodam tylko że jestem nowy i chciał bym się dowiedzieć czy można coś z tym zrobić..
Awatar użytkownika
Norbitor
Posty: 36
Rejestracja: 20 sie 2014, 20:00:41
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: http://norbitor.cba.pl/
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1366x768
Kontakt:

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: Norbitor » 07 wrz 2014, 16:15:36

Nie ma możliwości dostosowywania żadnych parametrów dotyczących reklam. Jedynie poprzez zmianę koloru tła strony możesz w przypadku niektórych zmienić również ich kolor.
Two minutes of thinking can save hours of unnecessary work.
akc-reinigungsservice
Posty: 1
Rejestracja: 20 wrz 2014, 12:26:54
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: akc-reinigungsservice » 20 wrz 2014, 17:33:13

czy możliwa jest konfiguracja za pomocą adres IP ?

w ustawieniach DNS, opcja A-Record: adres IP: 95.211.144.89

w serwisie w którym zakupiłem domenę, nie znalazłem opcji w których mógłbym wpisać adresy. ns1.cba.pl

PS.

Do wyboru mam:

A-Record
AAAA-Record
MX-Record
SPF- und TXT-Record
SRV-Record
Dynamic DNS
adelajda80
Posty: 1
Rejestracja: 07 paź 2014, 12:38:48
Reputacja: 0
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: adelajda80 » 08 paź 2014, 20:51:19

:D Witam serdecznie. Niektóre informacje były mi potrzebne. Fajny dział. Mieszkam w Katowicach, a studiuję w Krakowie. Chyba nie pierwszy raz skorzystam z tego fachowego forum. Dziękuję i pozdrawiam.
arczi91
Posty: 2
Rejestracja: 26 wrz 2014, 21:48:32
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1920x1080

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: arczi91 » 10 paź 2014, 11:10:48

subdomen jest nieskonczona ilosc, a ile moge zalozyc domen na jednym koncie ?
rkd77
Admin CBA
Posty: 4172
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux 1024x768

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: rkd77 » 10 paź 2014, 12:57:28

arczi91, przynajmniej 5. Płatni mogą mieć więcej.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
prezzess
Posty: 3
Rejestracja: 06 lis 2014, 09:18:16
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: econe.eu
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: prezzess » 06 lis 2014, 12:00:45

Witam,

Gdzie w panelu znajduje się opcja zmiany DNS-ów dla domeny zarejestrowanej w cba.pl? Chcę przenieść domenę na inny hosting i nie mogę odnaleźć ww. opcji.
rkd77
Admin CBA
Posty: 4172
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux 1024x768

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: rkd77 » 06 lis 2014, 12:55:20

prezzess, domen z końcówką .cba.pl, .c0.pl, .y0.pl i .j.pl nie można przenieść na inny hosting.
Jeśli masz domenę własną, to tam gdzie była zarejestrowana domena, tam można zmienić ustawienia dnsów.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
prezzess
Posty: 3
Rejestracja: 06 lis 2014, 09:18:16
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: econe.eu
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: prezzess » 06 lis 2014, 13:32:00

Moja domena to econe.eu
rkd77
Admin CBA
Posty: 4172
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux 1024x768

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: rkd77 » 06 lis 2014, 13:57:45

prezzess, w home.pl jest zarejestrowana econe.eu.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość