Zmiana adresu serwera FTP

FAQ - zanim zapytasz.
Tutaj znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
rkd77
Admin CBA
Posty: 4172
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux 1024x768

Re: Zmiana adresu serwera ftp

Postautor: rkd77 » 15 sty 2015, 09:30:23

ganja6, gdybyś podał nazwę domeny byłoby prościej.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
ganja6
Posty: 6
Rejestracja: 11 mar 2012, 20:31:29
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1920x1080

Re: Zmiana adresu serwera ftp

Postautor: ganja6 » 15 sty 2015, 18:26:01

dkmeble.com

Konto jest PRO jak by co :)
rkd77
Admin CBA
Posty: 4172
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux 1024x768

Re: Zmiana adresu serwera ftp

Postautor: rkd77 » 15 sty 2015, 19:27:20

ganja6, to zależy od tego z jakich serwerów DNS ludzie korzystają. Może być od kilku minut do kilku dni.
Na dnsach google'a strona jest widoczna,
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
ganja6
Posty: 6
Rejestracja: 11 mar 2012, 20:31:29
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1920x1080

Re: Zmiana adresu serwera ftp

Postautor: ganja6 » 15 sty 2015, 20:24:14

Strona ogólnie ma rok już... ale chce zmienić serwer i dobija mnie to czekanie dla czego to tak długo trwa
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1286
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Zmiana adresu serwera ftp

Postautor: Piotr GRD » 16 sty 2015, 08:26:23

Dlaczego? Bo tak działa system DNS, jest w dużej mierze oparty na kopiach tymczasowych rozsianych "tu i tam", zmiana "oryginalnego" wpisu nie niesie więc za sobą natychmiastowej zmiany dla wszystkich użytkowników internetu. Dopiero gdy te kopie tymczasowe się przedawnią, wpisy pobierane są ponownie ze źródeł.

Przy zmianie serwerów nazw (DNSów) dla domen *.com/*.net całość powinna zamknąć się zawsze w 48 godzinach, dla domen *.pl w 24 godzinach (dla większości klientów szybciej). Dla swojego własnego komputera możesz zawsze próbować przyspieszyć proces poprzez czyszczenie pamięci podręcznej tak w przeglądarce jak i w systemie rozpoznawania nazw DNS (w systemie Windows komenda "ipconfig /flushdns").

Poza tym, tymczasowo w trakcie, gdy zmiany DNS jeszcze nie nastąpiły, każdy może próbować połączyć się z serwerem FTP używając bezpośrednio adresu IP (właściwego dla danego serwera) jako nazwy hosta. Aktualny adres IP można uzyskać wykonując zapytanie do DNSów CBA (np. przy użyciu DIG), ja staram się też podawać w miarę na bieżąco adresy serwerów CBA na swoim monitorze (adres w podpisie).
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
ganja6
Posty: 6
Rejestracja: 11 mar 2012, 20:31:29
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1920x1080

Re: Zmiana adresu serwera ftp

Postautor: ganja6 » 16 sty 2015, 08:54:06

Dzięki za wyczerpującą informacje Pozdrawiam
kancelariamd
Posty: 6
Rejestracja: 18 sty 2015, 19:02:55
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows

Re: Zmiana adresu serwera ftp

Postautor: kancelariamd » 27 sty 2015, 07:31:52

Posiadam domenę na home.pl kancelariamdkrol.pl a tu hostuje stronę. Chce zainstalować Joomla 3.3.6 i powstaje taki komunikat Gratulacje! Udało Ci się zainstalować Joomla!
Pamiętaj, by całkowicie usunąć katalog instalacyjny (nazwany installation).
Nie będziesz mógł przejść do kolejnego kroku procesu instalacji, dopóki nie usuniesz tego katalogu. Jest to wymóg podyktowany bezpieczeństwem środowiska Joomla!

Witryna Zaplecze Co robię źle?
Po usunięciu katalogu - Error displaying the error page: Application Instantiation Error: Could not connect to MySQL.serwer: mysql.cba.pl
Wykuiłem hostng CBA bez reklam. Domenę na Home.pl zarejestrowałem wpisałełem ns1.cba.pl, ns2.cba.pl
Jest coś z bazą danych? Jak to naprawić?
Bardzo proszę o pomoc na jerzygolczyk@gmail.com lub bartek.lex@os.pl
rkd77
Admin CBA
Posty: 4172
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux 1024x768

Re: Zmiana adresu serwera ftp

Postautor: rkd77 » 27 sty 2015, 09:20:16

kancelariamd, załóż nowy wątek w takiej sytuacji.
Zmiana nazwy użytkownika sql w panelu cba powoduje skasowanie bazy danych.
W tym przypadku baza jest pusta.
Należy odinstalować joomlę w panelu cba w "Oprogramowanie".
Usunąć pliki, które pozostały na koncie, np. configuration.php
Pliki można usunąć w filemanagerze.
Zainstalować joomlę 3.3.6 raz jeszcze.
Kliknąć w "Usuń folder instalacyjny".
Wtedy przejście do zaplecza, jak i do strony, powinno być możliwe.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
kancelariamd
Posty: 6
Rejestracja: 18 sty 2015, 19:02:55
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1600x900

Re: Zmiana adresu serwera ftp

Postautor: kancelariamd » 27 sty 2015, 09:37:29

rkd77 robię tak opisałeś od kilku dni. Wszystko w koło się powtarza. Flemander działa. - usuwałem wszystkie foldery i pliki. Kilkanaście prób i nic. Usunąłem wszystko za pomocą Total Commandera 64 bit. Wgrałem Joomla 3.3.6 za pomocą Total Commandera ze swojego komputera (czkałem na wgranie 4 godziny dzisiaj w nocy i problem jest taki sam. Nie mam zaplecza i strony.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

---- EDIT ----

Po sasowaniu plików web.config.txt, robots.txt.dist, joomla.xml,htaccess.txt, README.txt i .cbapass.php (pozostawieniu folderów) w podsumowaniu instalacji otrzymuję komunikat Nie udało się nawiązanie połączenia z bazą danych. Instalator zwrócił następującą wartość: Could not connect to MySQL.
Jestem w tym samym miejscu.
Pozdrawiam
michall249
Posty: 3
Rejestracja: 28 mar 2015, 14:03:44
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: michall249.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1680x1050

Re: Zmiana adresu serwera ftp

Postautor: michall249 » 28 mar 2015, 14:05:45

Proszę o odblokowanie i skopiowanie mojej strony
michall249.cba.pl
laszlo5
Posty: 2
Rejestracja: 07 kwie 2015, 21:55:03
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: parafiababiak.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Linux

Re: Zmiana adresu serwera ftp

Postautor: laszlo5 » 07 kwie 2015, 22:26:24

a co zrobić jesli po aktualizacji worpressa nie zrobiło się upgrade.php i teraz pod adresem głównym strony nie widać tylko pisze, że baza danych jest aktualna?
lukas2005
Posty: 2
Rejestracja: 18 sie 2014, 13:53:02
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows

Re: Zmiana adresu serwera ftp

Postautor: lukas2005 » 20 kwie 2015, 16:43:11

aby zalogować się do filemanagera trzeba wpisać tak

login: nazwauzytkownika@twojastrona.cba.pl
hasło: twojehaslodoftp
Centurion
Posty: 6
Rejestracja: 23 maja 2011, 20:55:00
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: ekobike.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1920x1080

Re: Zmiana adresu serwera ftp

Postautor: Centurion » 26 maja 2015, 09:02:50

Witam, po opisanych zmianach nadal nie mogę uzyskać połączenia ftp. Zmieniłem tylko nazwę hosta na: ekobike.cba.pl i nadal dostaję w WinSCP komunikat:
"Czas minął.
Nie można odzyskiwać zawartości katalogu
PORT command successful
Błąd podczas listowania katalogu '/'. "
---------------------------------------------------------
Nazwę użytkownika i hasło oczywiście pozostawiłem bez zmian. Co mam jeszcze poprawić aby uzyskać połączenie?
po22
Obsługa CBA
Posty: 406
Rejestracja: 02 sty 2015, 14:57:43
Reputacja: 6
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Linux 1024x768

Re: Zmiana adresu serwera ftp

Postautor: po22 » 27 maja 2015, 12:01:04

Centurion, może Pan dodać nowe konto ftp i sprawdzić czy występuje ten sam problem?
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Centurion
Posty: 6
Rejestracja: 23 maja 2011, 20:55:00
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: ekobike.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1920x1080

Re: Zmiana adresu serwera ftp

Postautor: Centurion » 27 maja 2015, 20:44:47

Jeszcze jedno - mam pozytywny komunikat połączono, czytanie katalogu oraz odzyskuje zawartość katalogu. Później to samo. "Czas minął"
Oczywiście zastosowałem radę z nowym kontem/sesją ftp, choć przyznam, że kopiowałem dane. Zrobię to ręcznie,...

---- EDIT ----

Zrobiłem:
Czas minął.
Nie można odzyskiwać zawartości katalogu
PORT command successful
Błąd podczas listowania katalogu '/'.

Co się dzieje?!
Z góry dzięki za wsparcie

---- EDIT ----

Dodałem nowe konto bez kopiowania, i nic. Może coś poknociłem..., więc łopatologicznie:
host: ekobike.cba.pl
user: admin@ekobike.cba.pl
hasło wpisałem
port 21
protokół ftp bez szyfrowania
Nie mam pomysłu co jest źle po mojej stronie. Używan avasta, i kilka antispyware. Może zmiana hasła?!

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości