Pomysł na poradnik do FQ

Opinie o tym forum, oraz o stronie CBA.PL. Wasze sugestie i pomysły.
serwiss
Posty: 33
Rejestracja: 17 lut 2009, 15:50:57
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: www.niemam.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x960

Pomysł na poradnik do FQ

Postautor: serwiss » 18 lut 2009, 18:31:23

Zauważyłem, że na żadnej stronie z dostępem do ftp takowego nie ma, a np. ja mam z tym problem viewtopic.php?f=28&t=11207. Przydałby się poradnik jak instalować forum (o sub-domenie "forum."), kiedy mamy już zainstalowaną stronę! Są poradniki jak instalować, ale w sytuacji kiedy nie mamy założonej strony. A problem pojawia się kiedy trzeba wypełnić pola instalacji, np. jaką wpisać domenę, ścieżkę skryptu, prefiks dla tabel w bazie danych, bo występują błędy, że albo nie znaleziono strony, albo że w bazie istnieją tabele z takim prefiksem.

Miałem taki problem na innej stronie (nie podam nazwy, konkurencja) i nikt nie pomógł, więc musiałem zrezygnować, przerzuciłem się na cba.pl i tu jest to samo, więc taki poradnik się przyda.
monk
Posty: 556
Rejestracja: 11 sty 2009, 12:14:57
Reputacja: 5
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1152x864

Re: Pomysł na poradnik do FQ

Postautor: monk » 18 lut 2009, 19:24:57

A co tu mądrego? Jak forum instalujesz w domenie forum.wklejto.cba.pl to ścieżka skryptu to taka ścieżka, pod którą wchodzisz do instalatora, więc jeśli jest subdomena:
forum.wklejto.cba.pl to script path wynosi /
jeśli natomiast wklejto.cba.pl/forum, to domena wynosi: wklejto.cba.pl, a script path: forum/
Jasne?
Smok Eustachy
Posty: 14
Rejestracja: 16 sie 2009, 15:25:45
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: soplandia
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Linux 1024x768

Re: Pomysł na poradnik do FQ

Postautor: Smok Eustachy » 16 sie 2009, 15:37:23

I właśnie o to się rozbija użytkownik: o proste niuanse.
2. Poradnika, jak uruchomić php w sensie: umieścić jakikolwiek skrypt na stronie żeby zadziałał tez by się przydał.
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1440x900

Re: Pomysł na poradnik do FQ

Postautor: fuma » 16 sie 2009, 15:40:33

Smok Eustachy WroteColon2. Poradnika, jak uruchomić php w sensie: umieścić jakikolwiek skrypt na stronie żeby zadziałał tez by się przydał.

nie ma ku temu potrzeby, gdyz niemal kazdy skrypt sciagniety z internetu posiada wlasna instrukcje instalacji i nie jest mozliwym napisanie uniwersalnego poradnika/tutoriala jak instalowac skrypty php na stronie.
Smok Eustachy
Posty: 14
Rejestracja: 16 sie 2009, 15:25:45
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: soplandia
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Linux 1024x768

Re: Pomysł na poradnik do FQ

Postautor: Smok Eustachy » 16 sie 2009, 16:13:04

Czyli nie ma możliwości a nie potrzeby. Ale jest możliwość napisanie prostego skryptu, instrukcji, jak go wrzucić na stronę i informacji: patrz, na cba działa PHP!
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1440x900

Re: Pomysł na poradnik do FQ

Postautor: fuma » 16 sie 2009, 16:15:46

Smok Eustachy nie ma mozliwosci ani potrzeby.
Smok Eustachy WroteColonAle jest możliwość napisanie prostego skryptu, instrukcji, jak go wrzucić na stronę i informacji: patrz, na cba działa PHP!

nie rozumiem tego.
Smok Eustachy
Posty: 14
Rejestracja: 16 sie 2009, 15:25:45
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: soplandia
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Linux 1024x768

Re: Pomysł na poradnik do FQ

Postautor: Smok Eustachy » 16 sie 2009, 20:04:35

fuma WroteColonSmok Eustachy nie ma mozliwosci ani potrzeby.
Smok Eustachy WroteColonAle jest możliwość napisanie prostego skryptu, instrukcji, jak go wrzucić na stronę i informacji: patrz, na cba działa PHP!

nie rozumiem tego.

No proste. Skrypt ma wykonać tyle: echo "To ja, PHP na CBA".
No i instrukcja jak taki efekt uzyskać.
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1440x900

Re: Pomysł na poradnik do FQ

Postautor: fuma » 16 sie 2009, 20:07:25

nie rozumiem po co wynajdywac kolo na nowo. Od nauki php sa przerozne kursy, ktorych w sieci jest cala masa, oraz ksiazki od ktorych uginaja sie polki w ksiegarniach.
Awatar użytkownika
Gromed
Przyjaciel CBA
Posty: 2990
Rejestracja: 18 kwie 2006, 12:18:45
Reputacja: 53
Lokalizacja: Toruń
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1366x768

Re: Pomysł na poradnik do FQ

Postautor: Gromed » 16 sie 2009, 20:07:43

przecież tutoriali o PHP jest w internecie setki; po, co robić kolejny? wstawianie php w kody stron na cba nie różni się niczym od robienie tego na innych serwerach
Awatar użytkownika
Gromed
Przyjaciel CBA
Posty: 2990
Rejestracja: 18 kwie 2006, 12:18:45
Reputacja: 53
Lokalizacja: Toruń
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1366x768

Re: Pomysł na poradnik do FQ

Postautor: Gromed » 16 sie 2009, 20:13:30

Smok Eustachy jeśli masz jakiś problem z PHP to po prostu opisz go w dziale "Pierwsze kroki", a na pewno ktoś Ci tam pomoże;

Wróć do „Forum i strona CBA.PL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości