Strona 1 z 1

jqplot brak wykresu

: 15 cze 2013, 13:44:41
autor: mac_23
Witam wszystkich. Chciałem aby na mojej stronie generowany był wykres za pomocą jqplot. Niestety za każdym razem dostaje pustą stronę. Mógłby mi ktoś podpowiedzieć co robię nie tak?

CodeColon Select All Code


<html>
<
script language="javascript" type="text/javascript" src="jquery.min.js"></script>
<script language="javascript" type="text/javascript" src="jquery.jqplot.min.js"></script>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="jquery.jqplot.css" />
<script>
$.jqplot('chartdiv',  [[[1, 2],[3,5.12],[5,13.1],[7,33.6],[9,85.9],[11,219.9]]]);
</script>
</head>
<body>
<div id="chartdiv" style="height:400px;width:300px; "></div>
</body>
</html>

Pliki jquery.min.js, jquery.jqplot.min.js i jquery.jqplot.css wrzuciłem do folderu głównego. Z góry dzięki za każdą pomoc.

Re: jqplot brak wykresu

: 15 cze 2013, 20:03:36
autor: rkd77
mac_23, przenieś <script> $.jqplot</script> poniżej diva.

Re: jqplot brak wykresu

: 16 cze 2013, 09:56:29
autor: mac_23
Dzięki rkd77 jak narazie wszystko śmiga. Mam teraz trochę inny problem. Rysuję sobie wykres a mój kod javascript wygląda tak:

CodeColon Select All Code


<script type="text/javascript">
$(
document).ready(function(){
$.
jqplot.config.enablePlugins = true;
    dane=[['2013-06-15 11:45:33', 12.55], ['2013-06-15 11:46:33', 12.5], ['2013-06-15 11:47:33', 11.88], ['2013-06-15 11:48:33', 10.84],
      ['2013-06-15 11:49:33', 12.13]];
    plot = $.jqplot('chart1', [dane], {
      title:'Data Point Highlighting',
      axes:{
        xaxis:{
          renderer:$.jqplot.DateAxisRenderer,
          tickOptions:{
            formatString:'%b&nbsp;%#d'
          }
        },
        yaxis:{
          tickOptions:{
            formatString:'V%.2f'
            }
        }
      },
      highlighter: {
        show: true,
        sizeAdjust: 7.5
      
},
      cursor: {
        show: false
      
}
  }); 
});
</script>


Z czym mam problem. Otóż żeby narysować wykres muszę wpisać wszystkie wartości do zmiennej dane. A ja chciałbym żeby te wszystkie wartości były pobierane z bazy MYSQL. Tzn. w MYSQL stworzyłem sobie tabelę o nazwie pomiar2 a w niej wiersze time i pomiar_u. I właśnie teraz chciałbym żeby wartości z tych wierszy były pobierane do zmiennej dane. W jaki sposób mogę to zrealizować? Mógłby mi ktoś podpowiedzieć? Z góry dzięki.

Re: jqplot brak wykresu

: 17 cze 2013, 19:50:58
autor: rkd77
Zrobiłbym to tak:
Na stronie tam, gdzie jest <script> z jqplot odwołanie do zewnętrznego skryptu:
<script type="text/javascript" src="wykres.js.php"></script>

wykres.js.php na początku ustawia Content-Type na text/javascript:
<?php
header('Content-Type: text/javascript; charset=utf-8');

Potem jakiś select z bazy i generujesz odpowiedź będącą javascriptem, bez <script> i </script>.