Problemy z kasowaniem plikow i katalogow zglaszamy TUTAJ!

Zgłaszanie problemów dotyczących hostingu CBA.PL (www, ftp, poczta, panel itp.).
bosopopiasq
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Re: Problemy z kasowaniem plikow i katalogow zglaszamy TUTAJ!

Post autor: bosopopiasq »

dokładnie -jest co jakiś czas-no musi być no nie Restart serwera i bedzie cacy :mrgreen:
polonista
Posty: 2
Rejestracja: 21 cze 2010, 11:24:15
Strona na CBA.pl: http://www.swiatjezykow-test.cba.pl//
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x1024

Re: Problemy z kasowaniem plikow i katalogow zglaszamy TUTAJ!

Post autor: polonista »

Moje konto:

swiatjezykow-test.cba.pl

Nie mogę dodawać i usuwać plików z folderu:

/templates/jsn_epic_pro/images

W programie FileZilla wyświetla mi się komunikat:

Kod: Zaznacz cały

Status:    Rozpoczynanie wysyłania C:UsersHabereKDesktoplogo.psd
Polecenie:    CWD /templates/jsn_epic_pro/images
Odpowiedź    250 OK. Current directory is /templates/jsn_epic_pro/images
Polecenie:    PWD
Odpowiedź    257 "/templates/jsn_epic_pro/images" is your current location
Polecenie:    TYPE I
Odpowiedź    200 TYPE is now 8-bit binary
Polecenie:    PASV
Odpowiedź    227 Entering Passive Mode (95,211,92,27,163,169)
Polecenie:    STOR logo.psd
Odpowiedź    553 Cant open that file: Permission denied
Błąd:    Critical file transfer error
bosopopiasq
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Re: Problemy z kasowaniem plikow i katalogow zglaszamy TUTAJ!

Post autor: bosopopiasq »

no ajakie tam masz uprawnienia?
niekiedy trzeba dać chmody z poziomu filemenagera w swoim koncie,bo przez ftp z kompa nie da rady ,no tak bywa i 755 lub 777 tu chyba 777 wychodzi
polonista
Posty: 2
Rejestracja: 21 cze 2010, 11:24:15
Strona na CBA.pl: http://www.swiatjezykow-test.cba.pl//
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x1024

Re: Problemy z kasowaniem plikow i katalogow zglaszamy TUTAJ!

Post autor: polonista »

755, ale chmoda również nie da się zmienić. Ponadto znalazłem chyba winowajce całego zamieszania; otóż w głównym katalogu mojego konta powstał plik .ftpquota i z nim również nic nie da się zrobić. Mogę prosić administratora o usunięcie tegoż pliku?
Awatar użytkownika
Majsin
Posty: 34
Rejestracja: 07 sie 2009, 16:29:19
Strona na CBA.pl: http://www.majsin.cba.pl/
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x800
Kontakt:

Re: Problemy z kasowaniem plikow i katalogow zglaszamy TUTAJ!

Post autor: Majsin »

Z plikiem .ftpquota nie powinieneś móc coś zrobić. Powinien on tam być od utworzenia strony i bynajmniej najprawdopodobniej nie jest on "winowajcą".
Człowiek całe życie się uczy i głupi umiera.
Qesay
Posty: 2
Rejestracja: 06 mar 2010, 20:41:04
Strona na CBA.pl: monster-hunter.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Re: Problemy z kasowaniem plikow i katalogow zglaszamy TUTAJ!

Post autor: Qesay »

Witam.
Nie mogę skasować do reszty plików.
Próbowałem usuwać przez filemanagera oraz filezille i TC.
Proszę o pomoc.
Adres strony to monster-hunter.cba.pl
bosopopiasq
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Re: Problemy z kasowaniem plikow i katalogow zglaszamy TUTAJ!

Post autor: bosopopiasq »

polonista pisze: powstał plik .ftpquota
ftpquota jest to plik systemowy najczęściej spotykany na darmowych hostingach,ale i może być jako plik konfiguracyjny konta FTP, dostęp do FTP i innych rzeczy do FTP
@Qesay? dlaczego zakładasz 2 razy ten sam wątek raz wystarczy!

no jak wyzej trzeba poczekać na Administratora
eider
Posty: 1276
Rejestracja: 12 cze 2009, 08:09:47
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Safari MacOS 1280x960
Kontakt:

Re: Problemy z kasowaniem plikow i katalogow zglaszamy TUTAJ!

Post autor: eider »

.ftpquota to plik ustaiweń limitu quoty, pochodzi najprawdopodbniej z rozszeżenia "quota"...
Jego treść, można uzyskać stosujac phpshell'a, co musze przyznać, udało mi się na cba.pl. Treść była podobna do

Kod: Zaznacz cały

15895
jurek.k
Posty: 23
Rejestracja: 27 mar 2010, 11:49:04
Strona na CBA.pl: www.trener-biznesu.eu
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows 1280x1024

Re: Problemy z kasowaniem plikow i katalogow zglaszamy TUTAJ!

Post autor: jurek.k »

Kilka osób zwracało się do mnie z pytaniem dlaczego nie mogą skasować niektórych plików z serwera cba.
Dotyczyło to blogów opartych na wordpressie.
Wczoraj, podczas ręcznej aktualizacji wordpressa odkryłem że i ja nie mogę skasować jendej wtyczki, zarówno przez filemnagera, jak i klienta ftp.

Skasowałem wszystkie pliki z dysku, poza jedną wtyczką - instalowaną z poziomu panelu admina wordpressa.
Wtyczki, które wrzucałem przez ftp kasują się bez problemu.

Jeśli ktoś ma podobny problem, polecam wcześniej, przed skasowaniem plików, , zalogować się do panelu i usunąć wtyczki instalowane opcją "dodaj wtyczkę", po skasowaniu plików nie było do czego się logować :D a plugin został na serwerze.

Wrzuciełem na serwer kopię plików wordpressa z dysku lokalnego, zalogowałem się, usunąłem nieszczęsną wtyczkę, bez problemu skasowałem wszystkie pliki przez ftp.

Piszę o tym bo może inni będą mieć podobny problem.
tie100
Posty: 5
Rejestracja: 08 sie 2010, 16:49:26
Strona na CBA.pl: fatimska-nisko.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x800

Re: Problemy z kasowaniem plikow i katalogow zglaszamy TUTAJ!

Post autor: tie100 »

Witam.

Jestem w trakcie projektowania strony w Joomli, i wszystko było by dobrze gdyby nie to, że jak zawsze miałem zaufanie, byłem zadowolony i polecałem wasze darmowe hostingi tak teraz zaczynam zmieniać zdanie. Dlaczego? Z prostego powodu. Od kilku dni bardzo irytuje i przeszkadza mi pewien problem. Otóż przez program FTP nie można ani modyfikować niektórych plików, ani wysyłać nowych oraz zmieniać ich atrybutów (komunikaty: nie mogę zmienić atrybutów zdalnych plików, przesyłanie nie powiodło się, na ten serwer ftp nie można wgrać plików, a w waszym managerze plików: Plik nie może zostać wgrany na serwer i coś po angielsku w każdym razie z sensem takim, że chkmody można zmieniać tylko na serwerach Unixowych a nie windowsowych . Dodam, że dzieje się tak w większości folderów, ale nie we wszystkich. Dla przykładu nie mogę dogrywać faviconów i innych plików do szablonów, nie mam możliwości dogrania plików polonizacyjnych przez ftp do komponentów, modułów. Artybuty mam odpowiednio ustawione a mimo to nic się nie da przesłać oraz zmodyfikować. Chciałem zmodyfikować plik modułu pewnego dodatku i po zmodyfikowaniu nie mogłem wysłać na serwer żadnym programem FTP. Wywalało błąd bodajże 550. Atrybuty pliku wynosiły 666. Proszę obsługę techniczną o jak najszybsze usunięcie tego problemu w miarę szybko, ponieważ jest to poważna sprawa...strona "instystucji" w świetle prawa bo normalnie bym tego tak nie nazwał, a myślę że jako administrator witryny, ludzki dostęp do zasobów mi się należy.

W skrócie:
nie mogę edytować, kasować katalogów, dogrywać plików na serwerze.

Błędy 530 oraz 550(brak dostępu oraz nie znaleziono pliku/katalogu). Proszę o szybką pomoc.
fatimska-nisko.cba.pl

Na innych kontach jest ten sam problem, nawet na nowo założonym.
bcn
Admin CBA
Posty: 84
Rejestracja: 01 cze 2010, 21:23:17
Lokalizacja: Toruń
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Linux 1280x1024

Re: Problemy z kasowaniem plikow i katalogow zglaszamy TUTAJ!

Post autor: bcn »

tie100 pisze:Witam.

Jestem w trakcie projektowania strony w Joomli, i wszystko było by dobrze gdyby nie to, że jak zawsze miałem zaufanie, byłem zadowolony i polecałem wasze darmowe hostingi tak teraz zaczynam zmieniać zdanie. Dlaczego? Z prostego powodu. Od kilku dni bardzo irytuje i przeszkadza mi pewien problem. Otóż przez program FTP nie można ani modyfikować niektórych plików, ani wysyłać nowych oraz zmieniać ich atrybutów (komunikaty: nie mogę zmienić atrybutów zdalnych plików, przesyłanie nie powiodło się, na ten serwer ftp nie można wgrać plików, a w waszym managerze plików: Plik nie może zostać wgrany na serwer i coś po angielsku w każdym razie z sensem takim, że chkmody można zmieniać tylko na serwerach Unixowych a nie windowsowych . Dodam, że dzieje się tak w większości folderów, ale nie we wszystkich. Dla przykładu nie mogę dogrywać faviconów i innych plików do szablonów, nie mam możliwości dogrania plików polonizacyjnych przez ftp do komponentów, modułów. Artybuty mam odpowiednio ustawione a mimo to nic się nie da przesłać oraz zmodyfikować. Chciałem zmodyfikować plik modułu pewnego dodatku i po zmodyfikowaniu nie mogłem wysłać na serwer żadnym programem FTP. Wywalało błąd bodajże 550. Atrybuty pliku wynosiły 666. Proszę obsługę techniczną o jak najszybsze usunięcie tego problemu w miarę szybko, ponieważ jest to poważna sprawa...strona "instystucji" w świetle prawa bo normalnie bym tego tak nie nazwał, a myślę że jako administrator witryny, ludzki dostęp do zasobów mi się należy.

W skrócie:
nie mogę edytować, kasować katalogów, dogrywać plików na serwerze.

Błędy 530 oraz 550(brak dostępu oraz nie znaleziono pliku/katalogu). Proszę o szybką pomoc.
fatimska-nisko.cba.pl

Na innych kontach jest ten sam problem, nawet na nowo założonym.
instalowales joomle z naszego instalatora czy moze sam recznie? Najlepiej podaj jakas konkretna sciezke do katalogu/pliku, ktorego nie mozesz sobie usunac.
Marcin 'bcn' Kaliński
tie100
Posty: 5
Rejestracja: 08 sie 2010, 16:49:26
Strona na CBA.pl: fatimska-nisko.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x800

Re: Problemy z kasowaniem plikow i katalogow zglaszamy TUTAJ!

Post autor: tie100 »

I tak, i tak...bez różnicy. Nie ma sensu żebym podawał co chce skasować skoro nie mogę nawet wgrać przez ftp-a, edytować a jak na administratora witryny taka sytuacja nie powinna mieć miejsca bo nie jestem kimś kto sie włamał i nie ma uprawnień tylko tym co powinien bez problemów sobie na ftp zarządzać plikami.

---- EDIT ----

Widzę, że administracja ma problemy użytkowników daleko gdzieś
rkd77
Admin CBA
Posty: 4170
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Linux 1024x768

Re: Problemy z kasowaniem plikow i katalogow zglaszamy TUTAJ!

Post autor: rkd77 »

chmody dla katalogów na cba powinno się ustawić na 0775, a dla plików na 0664.
Staram się tak robić w instalkach oprogramowania dostępnego w panelu.
Jeśli ktoś wgrywa pliki przez FTP lub instaluje dodatkowe moduły, powinien sam o to zadbać.
chmody można też zmienić w filemenadżerze zaczynając od głównego katalogu.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
lukanio7
Posty: 3
Rejestracja: 10 gru 2010, 00:44:40
Strona na CBA.pl: www.tarnawatka.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1152x864

Re: Problemy z kasowaniem plikow i katalogow zglaszamy TUTAJ!

Post autor: lukanio7 »

U mnie problem występuje nie tylko przy kasowaniu plików ale również nie mogę zmienić chmodów. :( Jest to uciążliwe, szczególnie że niektóre foldery dla prawidłowego działania komponentów czy modułów wymagają zmiany chmodów.
W total commanderze przy próbie zmiany chmodu dla pustego folderu, wyskakuje komunikat

Kod: Zaznacz cały

Cannot change attributes of remote files
Byłbym wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
hugo22
Posty: 2
Rejestracja: 15 gru 2010, 19:54:58
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x1024

Re: Problemy z kasowaniem plikow i katalogow zglaszamy TUTAJ!

Post autor: hugo22 »

Witam,

konto renovex.pl

mam problem z uprawnieniami do plikow po istalacji joomli czy moge prosić aby mojemu użytkownikowi nadac uprawnienia do plików

gdy sam próbuje zmienić uprawnienia pojawia mi sie komunikat

Warning: ftp_site() [function.ftp-site]: Could not change perms on /templates/ja_purity/params.ini: Operation not permitted in /var/panel/gui/tools/filemanager/includes/filesystem.inc.php on line 362
Błąd

Unable to execute site command chmod 0777 /templates/ja_purity/params.ini. Note that the CHMOD command is only available on Unix FTP servers, not on Windows FTP servers.


prosze o pomoc
ODPOWIEDZ