PHP-FUSION instalacja [faq by olek]

Konfiguracja PHP-Fusion i eXtreme-Fusion.
Awatar użytkownika
olek
Posty: 234
Rejestracja: 04 lip 2005, 09:11:06
Lokalizacja: Parczew
Płeć: Niewybrana

PHP-FUSION instalacja [faq by olek]

Post autor: olek »

Teraz postanowiłem napisać faqa jak zainstalowac php-fusion

Najpier zakłaamy baze danych, tym razem np. na http://free-mysql.bizhostnet.com/
Potem ściągamy sobie php-fusion np. wersje 5.01 final z np. tąd enter
rozpakowujemy na dysk. Po rozpakowaniu przeżucamy dwa pliki z folderu install do folderu html.

Wgrywamy pliki na serwer.
Nadajemy chmody:
CHMOD 777 dla folderów:
- fusion_admin/db_backups
- fusion_public/attachments
- fusion_public/avatars
- fusion_images
- fusion_images/photoalbum
- fusion_images/articles
oraz pliku:
-fusion_config.php
w adresie przeglądarki wpisujemy adres strony np.
http://twoja_domena.pl/php_fusion/instll.php
wybieramy język polski i klikamy dalej, jak dobrze nadamy chmody do w następnym oknie obok folderu bedzie zielony opis,
klimay dalej
wpisujemy nazwę bazy, usera, hasło i host:
jesli założyliśmy baze na http://free-mysql.bizhostnet.com/ to na maila przyjdą takie dane:

Kod: Zaznacz cały

Server Address :  free-mysql.BizHostNet.com 
Database Name :*** 
User  :  ***
Password : ***
 
tam gdzie gwiazdki beda twoje indywidualne dane.
i w instalacji php-fusion wpisujemy:

Kod: Zaznacz cały

host: free-mysql.BizHostNet.com
user: ten co przyszedł w mailu
hasło: jak wyrzej
dbname: jak wyrzej
natomiast jak mamy baze na badlock to wpisujemy:

Kod: Zaznacz cały

host: sql1.badblock.com
user: taki jak wpisalismy przy zakładaniu bazy
hasło: jak wyrzej
dbname: jak wyrzej
i klikamy dalej, teraz bedziemy robili konto superusera, wpisujemy jego dane (czyli zapewne swoje)
klikamy dalej.
Potem bedzei okienko ze jush php-fuiosn jest gotowy do pracy, klikamy ok i kończymy instalację.

Plikowi :

Kod: Zaznacz cały

fusion_config.php
nadajemy chmod 644, a plik install.php usuwamy z serwera

Dodatki do php-Fusion:
-http://www.cms-itseasy.netlook.pl/4demo/downloads.php (musimy sie zarejestrowac)

Integracja IPB z php-Fusion:
-http://www.cms.rk.edu.pl/art_220.html

Własna skórka lub przeróbka innej:
-http://www.cms.rk.edu.pl/art_185.html
Obrazek

nie udzielam pomocy na gg, od tego jest to forum albo google.pl
Awatar użytkownika
Monstrual
Posty: 2417
Rejestracja: 05 sie 2005, 15:06:08
Lokalizacja: G-dz
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768
Kontakt:

Post autor: Monstrual »

To ja poprawię, oczywiście nie ze złośliwości, pewne szczegóły.
Potem ściągamy sobie php-fusion np. wersje 5.01 final z np. tąd enter

:arrow: Poprawnie : wersję final 5.01 np. stąd / adres w poście Olka ;)

:arrow: przerzucamy pliki i wgrywamy na serwer
w adresie przeglądarki wpisujemy adres strony np.
http://twoja_domena.pl/php_fusion/instll.php

:arrow: w adresie przeglądarki wpisujemy adres strony np.
http://twoja_domena.pl/php_fusion/install.php

A poza tym błędy ortograficzne: (poprawnie po strzałce)
jak wyrzej :arrow: jak wyżej
z tąd :arrow: stąd

No i wiadomo, że nie jush tylko już...
Treść i zalecenie poprawna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Emdek
Admin forum
Posty: 412
Rejestracja: 06 lip 2005, 21:02:59
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Post autor: Emdek »

To ja też dopiszę swoje trzy grosze ;).
Już bardzo dawno jest wersja szósta.
Nadszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie.
http://otter-browser.org
Awatar użytkownika
Monstrual
Posty: 2417
Rejestracja: 05 sie 2005, 15:06:08
Lokalizacja: G-dz
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768
Kontakt:

Post autor: Monstrual »

A właśnie, o tym zapomniałem 8) . 6 wersja ;).
Obrazek
Wrath of Angels
Posty: 1
Rejestracja: 04 wrz 2005, 12:55:47
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Post autor: Wrath of Angels »

yyy jak chce sciagnac php-fusion to mi sie niechce wlaczyc ta strona i nawet niechce mi sie sciaganac co zrobic??? :(
kretu
Posty: 29
Rejestracja: 30 gru 2005, 15:34:15
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows 1152x864
Kontakt:

Post autor: kretu »

Zarejstrowałem sie w tym serwisie (po mysql) ale niedostałem meila
czy ktos wie ile czeba czekac na tego meila ??
Awatar użytkownika
megafiles
Posty: 287
Rejestracja: 20 gru 2005, 17:22:22
Lokalizacja: Kościerzyna
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768
Kontakt:

Post autor: megafiles »

Czasami nie dostaniesz meila!
Wróciłem do cba.pl :twisted:
Awatar użytkownika
chmod
Posty: 42
Rejestracja: 20 mar 2006, 15:23:05
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Post autor: chmod »

zrobiłem baze danych(nie znam angielskiego) i wyszło mi takie coś:
MySQL Connection Examples:

ASP.NET

Imports Microsoft.Data.Odbc;

string MyConString = "DRIVER={MySQL ODBC 3.51 Driver};" +
"SERVER=free-mysql.BizHostNet.com;" +
"DATABASE=database;" +
"UID=username;" +
"PASSWORD=password;" +
"OPTION=3";

OdbcConnection MyConnection = new OdbcConnection(MyConString);
MyConnection.Open();

PHP

$db = mysql_connect("free-mysql.BizHostNet.com", "username", "password");

mysql_select_db("database", $this->conn);

ASP or VisualBasic

Dim conn
set conn= server.createobject("adodb.connection")
conn.open("dsn=mysqlDSN;uid=username;pwd=password;database=database")
OR

conString = "Driver={mysql};server= MySql.BizHostNet.com;port=3306;database=databasename;uid= username;pwd= password;"
Set objConn=Server.CreateObject("ADODB.Connection")
objConn.Open conString

PERL

my $dbh = DBI->connect( "DBI:mysql:database:free-mysql.BizHostNet.com", "username", "password", { PrintError => 0 } ) || die $DBI::errstr;

my $sth = $dbh->prepare($sql_string);
$sth->execute();
@result_array = $sth->fetchrow_array();
o co chodzi?
jak nadać plikowi chmod?
www.gafa.cba.pl
poszukuje adminów! zapraszam na strone wystarczy tylko kliknąÃ¦!
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Post autor: fuma »

Gdzie tobie to wyskoczyło ??
Awatar użytkownika
chmod
Posty: 42
Rejestracja: 20 mar 2006, 15:23:05
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Post autor: chmod »

na http://free-mysql.bizhostnet.com/ jak chciałem zrobić baze danych :|
a jak się robi te chmod-y?
Awatar użytkownika
HitcH
Posty: 1530
Rejestracja: 08 paź 2005, 10:01:51
Lokalizacja: Zabrze
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 800x600
Kontakt:

Post autor: HitcH »

Awatar użytkownika
chmod
Posty: 42
Rejestracja: 20 mar 2006, 15:23:05
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Post autor: chmod »

a co z tą bazą danych?
www.gafa.cba.pl
poszukuje adminów! zapraszam na strone wystarczy tylko kliknąÃ¦!
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Post autor: fuma »

Heheh no tak. Po prostu "podali" tobie przykładowe możliwe rodzaje połączenia z bazą ;] czyli baza powinna działać ;]
Awatar użytkownika
chmod
Posty: 42
Rejestracja: 20 mar 2006, 15:23:05
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Post autor: chmod »

---------- 15:46 20.03.2006 ----------

wielkie thx

---------- 16:15 ----------

udało mi się dać chmod-y!
kiedy mi przyjdzie mail ten od bazy danych

---------- 16:51 ----------

:( wgrałem wszytko- pojawiły się nowe pliki, usunąłem setup.php, zmieniłem chmod plikowi config.php i teraz jak włączam strone nic się nie pokazuje
www.gafa.cba.pl
poszukuje adminów! zapraszam na strone wystarczy tylko kliknąÃ¦!
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Post autor: fuma »

kompresja gzip zapewne. nie wiem jak się ją wałącza w php-fusion więc poszukaj na forum
Zablokowany