brak polskich znaków

Konfiguracja PHP-Fusion i eXtreme-Fusion.
dzisiejszyswiat
Posty: 23
Rejestracja: 13 mar 2012, 16:27:41
Strona na CBA.pl: www.dzisiejszyswiat.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows

brak polskich znaków

Post autor: dzisiejszyswiat »

witam!

tak jak w temacie brak polskich znaków używam kodowania Polish-utf8
wszędzie są ale na pasku nawigacyjnym górnym nie ma i na paskach jak na zdjęciu
może to jest związane z motywem (themes) ale nie wiem jak to naprawić
Obrazek
Awatar użytkownika
Fineas_Nigellus
Posty: 582
Rejestracja: 08 lis 2012, 17:33:45
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1440x900
Kontakt:

Re: brak polskich znaków

Post autor: Fineas_Nigellus »

dzisiejszyswiat , używaj kodowania UTF-8 bez BOM
Mówimy STOP Reklamie-Sygnaturce! ;)
Awatar użytkownika
DeaDriam
Posty: 4023
Rejestracja: 04 lip 2011, 14:00:40
Lokalizacja: Möglingen
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: brak polskich znaków

Post autor: DeaDriam »

Umiesz szukac na forum?
nie dawno pisalem
http://cba.pl/forum/viewtopic.php?f=17&t=22231
_____________________________________________________
Nie badz pijawka-znalazles rozwiazanie problemu..podziel sie na forum!
----------------------------------------------------------------------------
SmacznY WordpresS>> http://www.przepisyzgarnka.pl <<
dzisiejszyswiat
Posty: 23
Rejestracja: 13 mar 2012, 16:27:41
Strona na CBA.pl: www.dzisiejszyswiat.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1366x768

Re: brak polskich znaków

Post autor: dzisiejszyswiat »

co to jest te BOM?

I proszę żeby ktoś wszedł w ten link i odświeżył stronę za uwarzyłem ze jak szybko odświeżam to widzę napisy normalną czcionką z polskimi znakami później nakłada się graficzna czcionka i jest bez polskich znaków

pod tym linkiem najlepiej to widać
http://zarabiaj-dodatkowo.cba.pl/viewpage.php?page_id=3

wstawiam też zdjęcia pierwsze gdy strona się jeszcze ładuje (wczytuje) gdzie są polskie znaki i drugie gdy strona już jest wczytana (załadowana) już bez polskich znaków.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fineas_Nigellus
Posty: 582
Rejestracja: 08 lis 2012, 17:33:45
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1440x900
Kontakt:

Re: brak polskich znaków

Post autor: Fineas_Nigellus »

dzisiejszyswiat , gdy chcesz zmienić kodowanie na UTF-8 bez BOM, po prostu otwórz plik przez Notepad++, z górnego menu wybierasz "Format", "Konwertuj na format UTF-8 bez BOM".
Mówimy STOP Reklamie-Sygnaturce! ;)
Awatar użytkownika
DeaDriam
Posty: 4023
Rejestracja: 04 lip 2011, 14:00:40
Lokalizacja: Möglingen
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: brak polskich znaków

Post autor: DeaDriam »

wszystko jest ok i uważaj aby nie uznano ze spamujesz/reklamujesz sie
bo co to jest boom mogłeś odpytać google..
_____________________________________________________
Nie badz pijawka-znalazles rozwiazanie problemu..podziel sie na forum!
----------------------------------------------------------------------------
SmacznY WordpresS>> http://www.przepisyzgarnka.pl <<
dzisiejszyswiat
Posty: 23
Rejestracja: 13 mar 2012, 16:27:41
Strona na CBA.pl: www.dzisiejszyswiat.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1366x768

Re: brak polskich znaków

Post autor: dzisiejszyswiat »

niestety nie pomogło ;(

dodam że nawet jak edytuje stronę to już nie ma polskich znaków co widać na zdjęciu:

Obrazek
Awatar użytkownika
DeaDriam
Posty: 4023
Rejestracja: 04 lip 2011, 14:00:40
Lokalizacja: Möglingen
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: brak polskich znaków

Post autor: DeaDriam »

Mylisz pojęcia kolego
Strona wyświetla sie prawidłowo
wyczyść cache ,a co do problemu to
Brak polskich znaków ze strony admina w tytule
Polskich znaków nie ma w tym tytule-reszta jest ok
Zobacz uważnie co jest żle kodowane
Grzebałeś w plikach w notatniku i masz teraz kodowanie ANSI
Jak używać N++
Otwierasz przykładowy plik w edytorze np. Notepad++. Wybierasz z menu kontekstowego "kodowanie" ustawiasz na UTF-8 bez BOM
Zapisujesz plik i wysyłasz na serwer

http://www.php-fusion.pl/forum/index.php <<<<<<<<<<Polecam

Zanim wezmiesz sie za publikowanie takich stron,opanuj podstawy php w tym własny skrypt
Czytaj uważnie
dzisiejszyswiat pisze: dodam że nawet jak edytuje stronę to już nie ma polskich znaków co widać na zdjęciu:
Przeczytaj sam siebie i przyjrzyj sie "Zdjęciu"
Obrazek

co jest na czerwono,a co na niebiesko
Zacznij myśleć.bo to co robisz to chyba są wolne żarty
Nic tym nie uzyskasz
Pozdrawiam
_____________________________________________________
Nie badz pijawka-znalazles rozwiazanie problemu..podziel sie na forum!
----------------------------------------------------------------------------
SmacznY WordpresS>> http://www.przepisyzgarnka.pl <<
Awatar użytkownika
Fineas_Nigellus
Posty: 582
Rejestracja: 08 lis 2012, 17:33:45
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1366x768
Kontakt:

Re: brak polskich znaków

Post autor: Fineas_Nigellus »

matpol pisze: Otwierasz przykładowy plik w edytorze np. Notepad++. Wybierasz z menu kontekstowego "kodowanie" ustawiasz na UTF-8 bez BOM
To już mu napisałem ;)
Mówimy STOP Reklamie-Sygnaturce! ;)
tombr21
Posty: 2
Rejestracja: 13 sie 2013, 12:35:33
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Re: brak polskich znaków

Post autor: tombr21 »

Witam,
Nie chcę tworzyć nowego tematu dlatego się dopisuję. Dużo szukałem w temacie polskich znaków.
U mnie jest taki objaw po przeniesieniu na inny serwer, otóż panel admina strony działa ok z polskimi znakami, phpmyadmin to samo we wszystkich tabelach są polskie znaki natomiast brak polskich znaków na stronie głównej. Na podstronach są polskie znaki.
Wyrzuca mi błąd z index.php:

Kod: Zaznacz cały

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /index.php:4) in /index.php on line 4
W linii tej znajduje się wpis:

Kod: Zaznacz cały

<?php header('Content-type: text/html; charset=utf-8'); ?>
Podejrzewam że w tym tkwi problem ale dlaczego tego skryptu nie czyta skoro jest prawidłowy?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
DeaDriam
Posty: 4023
Rejestracja: 04 lip 2011, 14:00:40
Lokalizacja: Möglingen
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: brak polskich znaków

Post autor: DeaDriam »

a na innej templatce jest to samo ..oczywiście mowa o php fusion
_____________________________________________________
Nie badz pijawka-znalazles rozwiazanie problemu..podziel sie na forum!
----------------------------------------------------------------------------
SmacznY WordpresS>> http://www.przepisyzgarnka.pl <<
tombr21
Posty: 2
Rejestracja: 13 sie 2013, 12:35:33
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x768

Re: brak polskich znaków

Post autor: tombr21 »

Nie zwróciłem uwagi na umiejscowienie tematu, przepraszam. Nie jest to strona robiona prze zemnie, zostałem tylko poproszony o przeniesienie i nie jest robiona przez fusion tylko chyba jakiś edytor webmaster w cms, także nie ma możliwości zmiany templatek.

Poradziłem sobie, rozwiązaniem była edycja index.php w notepad++ konwersja na utf-8 i zapis, polskie litery wróciły :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
DeaDriam
Posty: 4023
Rejestracja: 04 lip 2011, 14:00:40
Lokalizacja: Möglingen
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: brak polskich znaków

Post autor: DeaDriam »

tombr21 pisze: rozwiązaniem była edycja index.php w notepad++ konwersja na utf-8
dlatego pytałem sie o inny szablon,sądząc ze to phpf.. podejrzewałem,że to problem z kodowaniem tego pliku..no ale jk ok to ok,można powiedzieć ze to był ten problem
tak na marginesie dla innych..
_____________________________________________________
Nie badz pijawka-znalazles rozwiazanie problemu..podziel sie na forum!
----------------------------------------------------------------------------
SmacznY WordpresS>> http://www.przepisyzgarnka.pl <<
ODPOWIEDZ