Wyciągnąć wartość zmiennej z adresu URL?,oraz pobranie zawartości z tablicy.?

Wszystko o językach skryptowych takich jak PHP i Perl, serwerach WWW, CGI, bazach danych i języku SQL.
zbigniew64
Posty: 3
Rejestracja: 11 mar 2021, 20:06:20
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1366x768

Wyciągnąć wartość zmiennej z adresu URL?,oraz pobranie zawartości z tablicy.?

Post autor: zbigniew64 »

Witam chciałem prosić o pomoc w napisani skryptu.
Po przeczytani rożnych poradników ,wydaje się wszystko proste. gorzej jak przyjdzie to zastosować .
Chciałem na podstawie zmiennej w adresie URI

Kod: Zaznacz cały

?readmore=7
za pomocą polecenia inkluide wyświetlić dane z tablicy .

Kod: Zaznacz cały

<?php if (isset($_GET['id'])) 
 echo "id=".$_GET['id']; file("nazwa katalogu foldera/$id.txt");
echo "id=".$_GET['id==id.txt']; 
?>
Przy użyciu tego skryptu widzę id adresu .

Kod: Zaznacz cały

<?php 
   if (isset($_GET['id'])) echo "id=".$_GET['id']; 
?>
tablica z której chciałem pobrać zawartość id

Kod: Zaznacz cały

 "0" => "Jakiś tekst",
        "1" => "Jakiś tekst",
        "2" => "Jakiś tekstJakiś tekst",
        "3" => "Jakiś tekst",
        "4" => "Jakiś tekst",
Awatar użytkownika
endriu888
Obsługa CBA
Posty: 1576
Rejestracja: 23 sty 2012, 21:02:33
Strona na CBA.pl: katalogfirm.c0.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: 1366x768
Kontakt:

Wyciągnąć wartość zmiennej z adresu URL?,oraz pobranie zawartości z tablicy.?

Post autor: endriu888 »

file_get_contents(...) jest do czytania zawartości pliku i zwracania jako string. jeśli chce Pan uruchomic kod phpowy z pliku to include(...).

Przykład:

if (isset($_GET['id']))
{
$id = $_GET['id'];
echo file_get_contents("folder/$id.txt");
}
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
zbigniew64
Posty: 3
Rejestracja: 11 mar 2021, 20:06:20
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1366x768

Wyciągnąć wartość zmiennej z adresu URL?,oraz pobranie zawartości z tablicy.?

Post autor: zbigniew64 »

Witam ponownie.
Udało się mi osiągnąć w połowie cel .
tu jest przykład .

Kod: Zaznacz cały

function deskryption() {
if (isset($_GET['id'])){$id = $_GET['id'];

if ($id == 1) { $deskryption = "Do odwiedzin małopolskich Górali zachęcają także stworzone przez nich questy. To rymowane opowieści o legendach, osobistościach oraz miejscach związanych z góralskimi skarbami. Każdy quest zawiera w sobie także kilkanaście wyzwań i zagadek, które rozwiązuje się, podążając wytyczoną trasą. Na końcu wędrówki na odkrywców czeka sympatyczny skarb-niespodzianka .";}
if ($id == 2) { $deskryption = "(include"test/2.php" )";}
if ($id == 3) { $deskryption = "brak opisu ";}

}
echo $deskryption;
}
?>
<?php
deskryption();
?>
Zrobiłem to nieco inaczej ,wszystko działa ale ,wpisywanie w tablicy meta danych jest nieco uciążliwe.
Mam pytanie czy dało by sie w tablicy wstawić polecenie inkluide do innego pliku .

Kod: Zaznacz cały

if ($id == 2) { $deskryption = "(include"test/2.php" )";}
Próbowałem na rożne sposoby z tymi znakami "
Ale nic nie wychodzi .
Awatar użytkownika
endriu888
Obsługa CBA
Posty: 1576
Rejestracja: 23 sty 2012, 21:02:33
Strona na CBA.pl: katalogfirm.c0.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: 1366x768
Kontakt:

Wyciągnąć wartość zmiennej z adresu URL?,oraz pobranie zawartości z tablicy.?

Post autor: endriu888 »

można spróbować tak:

if (isset($_GET['id']))
{
$id = $_GET['id'];
$a = file('nazwapliku');
echo $a[$id];
}


file wczytuje do tablicy i w resultacie jest tablica 0 => linia0, 1 => linia1, itd. Powinno działać.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
zbigniew64
Posty: 3
Rejestracja: 11 mar 2021, 20:06:20
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1366x768

Wyciągnąć wartość zmiennej z adresu URL?,oraz pobranie zawartości z tablicy.?

Post autor: zbigniew64 »

Dziękuje za odpowiedź wreszcie zadziałało.
Awatar użytkownika
endriu888
Obsługa CBA
Posty: 1576
Rejestracja: 23 sty 2012, 21:02:33
Strona na CBA.pl: katalogfirm.c0.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: 1366x768
Kontakt:

Wyciągnąć wartość zmiennej z adresu URL?,oraz pobranie zawartości z tablicy.?

Post autor: endriu888 »

Witam

ok, temat do zamknięcia.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Zablokowany