Uploading

Wszystko o językach skryptowych takich jak PHP i Perl, serwerach WWW, CGI, bazach danych i języku SQL.
temakan
Posty: 2
Rejestracja: 13 lis 2016, 14:55:50
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1920x1080

Uploading

Postautor: temakan » 26 kwie 2017, 17:54:05

Cześć, nie mam pojęcia w ogóle o programowaniu itd. Potrzebuję stronkę, żeby potrzymać tam materiały z lekcji, bo pendrive i logowanie w szkole odpada - keylogery na komputerach.
Zrobiłem już stronkę na hasło (będę mógł sobie zmieniać z telefonu jakby co). I teraz potrzebuje zrobić tam coś by uploadować pliki. Przeczytałem trochę o tym php i zrobiłem takie coś, ale dalej nie działa. (Wszystkie foldery w ftp są 777).

CodeColon Select All Code

<?php
$xd=$_FILES['plik'];
$r=rand(0, 1000);
$k=$xd.$r;
move_uploaded_file($xd,"/bazy/$k");
print_r($_FILES); // Z TEGO WYSKAKUJE TO: Array ( [plik] => Array ( [name] => Bez tytułu.png [type] => image/png [tmp_name] => /tmp/php8RCUE1 [error] => 0 [size] => 135366 ) )
?>

CodeColon Select All Code

<form method="post" action="/folder/upload.php" enctype="multipart/form-data">
<input name="plik" id="plik" type="file">
Awatar użytkownika
mdwebbuilder
Posty: 49
Rejestracja: 06 wrz 2015, 18:46:57
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1920x1080

Uploading

Postautor: mdwebbuilder » 26 kwie 2017, 20:39:07

Witam,

CodeColon Select All Code

print_r($_FILES); // Z TEGO WYSKAKUJE TO: Array ( [plik] => Array ( [name] => Bez tytułu.png [type] => image/png [tmp_name] => /tmp/php8RCUE1 [error] => 0 [size] => 135366 ) )

Wyświetla dane o pliku (kolejno: nazwę, rozszerzenie, nazwę tymczasową, ewentualne błędy przy przesyłaniu, rozmiar).

Co do użycia funkcji move_uploaded_file to chyba pierwszy argument powinien być nazwą tymczasową, a drugi ścieżką połączoną za pomocą operatora

CodeColon Select All Code

.
z nazwą pliku.

Czyli kod +- taki:

CodeColon Select All Code

<?php
$tmpn=$_FILES['plik']['tmp_name'];
$name=$_FILES['plik']['name'];
$r=rand(0, 1000);
$k=$xd.$r;
move_uploaded_file($tmpn ,"/bazy/".$name);
print_r($_FILES); // OPCJONALNIE ;-)
?>


Powinno działać, ale głowy nie dam, bo dość dawno robiłem coś podobnego u siebie...
temakan
Posty: 2
Rejestracja: 13 lis 2016, 14:55:50
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1920x1080

Uploading

Postautor: temakan » 27 kwie 2017, 16:04:33

mdwebbuilder, wyskakuje taka tablica miałem wcześniej i nie uploaduje się plik.

Wróć do „PHP, CGI, SQL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości