Strona się wykrzaczyła, zmiana kodowania znaków

Wszystko o językach skryptowych takich jak PHP i Perl, serwerach WWW, CGI, bazach danych i języku SQL.
greh
Posty: 26
Rejestracja: 08 lut 2010, 10:11:35
Strona na CBA.pl: greh.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1920x1080

Strona się wykrzaczyła, zmiana kodowania znaków

Post autor: greh »

Witam. Zauważyłem, że zarówno strona administracyjna mojego skryptu tabelkownik, którego używam do pracy, jak i strona z przykładowymi tabelkami nie ma polskich znaków diakrytycznych. Wygląda wszystko, jak na poniższym screenie.

Obrazek

W panelu administracyjnym MySQL niczego nie zmieniałem, ale zauważyłem, że przy kilku tabelach w bazie danych mam ustawione kodowanie na swedish. Czy ktoś mógłby pokierować krok po kroku, jak dokonać zmiany, by polskie znaki wyświetlały się prawidłowo? Nie uśmiecha mi się po prawie 10 latach korzystania z tabelkownika do generowania tabel co weekend powracać do starego sposobu ich przygotowywania, czyli kartka, ołówek i dodawanie punktów i bramek. Pomocy!

PS. Tak, jestem zielony, więc prosiłbym o napisanie jak kompletnemu tłukowi. :)
Awatar użytkownika
endriu888
Obsługa CBA
Posty: 1853
Rejestracja: 23 sty 2012, 21:02:33
Strona na CBA.pl: katalogfirm.c0.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Strona się wykrzaczyła, zmiana kodowania znaków

Post autor: endriu888 »

Witam

Jeśli strona miała kodowanie iso8859-2, to trzeba utworzyć plik .user.ini w głównym katalogu domeny, a w nim:

default_charset="iso8859-2".
Po zmianie trzeba trochę odczekać aż php zacznie działać.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
greh
Posty: 26
Rejestracja: 08 lut 2010, 10:11:35
Strona na CBA.pl: greh.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1920x1080

Strona się wykrzaczyła, zmiana kodowania znaków

Post autor: greh »

Proszę o potwierdzenie czy dobrze zrozumiałem.
Plik mogę utworzyć w notatniku, nadać mu odpowiednią nazwę i rozszerzenie, w treści wpisać "default_charset="iso8859-2" bez "" i przez FTP mogę wgrać do katalogu głównego. I tyle? Nie trzeba nigdzie w pliku index.php grzebać?

Atktualizacja: Nie robiłem nic, polskie literki wróciły. Nie wnikam co było przyczyną i gdzie leżała, najważniejsze, że działa!
Awatar użytkownika
endriu888
Obsługa CBA
Posty: 1853
Rejestracja: 23 sty 2012, 21:02:33
Strona na CBA.pl: katalogfirm.c0.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Strona się wykrzaczyła, zmiana kodowania znaków

Post autor: endriu888 »

tak dobrze Pan rozumie, ale kod musi być dokładnie taki sam

default_charset="iso8859-2"
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
ODPOWIEDZ