PHP - akcja wykonywana co jakiś czas

Wszystko o językach skryptowych takich jak PHP i Perl, serwerach WWW, CGI, bazach danych i języku SQL.
Awatar użytkownika
budrys
Posty: 27
Rejestracja: 06 sie 2005, 11:13:29
Lokalizacja: Czernice Borowe
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1152x864
Kontakt:

PHP - akcja wykonywana co jakiś czas

Post autor: budrys »

Mam pytanie:
Czy da się zrobić coś takiego że skrypt PHP byłby wykonywany co jakiś czas np. co godzinę?
Czy da się to zrobić za pomocą skryptu php czy jakoś inaczej (słyszałem, że jest taka możliwość żeby wrzucić skrypt do crona ale nie wiem czy to jest dostępne dla każdego użytkowanika cba.pl).
www.hsoft.cba.pl - txtCMS_modified_by_Budrys, generator doładowań, program Matematyczny do odrabiania lekcji :)
porni
Posty: 1354
Rejestracja: 08 lip 2005, 18:33:05
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Post autor: porni »

Dać się chyba da ale musiałbyś polagać na aktualnej dacie(funkcja date() )
i użyć pętli for.
Awatar użytkownika
budrys
Posty: 27
Rejestracja: 06 sie 2005, 11:13:29
Lokalizacja: Czernice Borowe
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Post autor: budrys »

Ale mi chodzi o coś takiego, że skrypt wykonuje się niezależnie od wejścia na stronę. Jest godz 17:00 i skrypt się musi wykonać. Jeśli by korzystać z funkcji date() w php to najwcześniej by się wykonał jakby ktoś wszedł na stronę. Nie wcześniej.
www.hsoft.cba.pl - txtCMS_modified_by_Budrys, generator doładowań, program Matematyczny do odrabiania lekcji :)
porni
Posty: 1354
Rejestracja: 08 lip 2005, 18:33:05
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Post autor: porni »

nie no przeciez CZAS nie zależy od PHP...
Awatar użytkownika
budrys
Posty: 27
Rejestracja: 06 sie 2005, 11:13:29
Lokalizacja: Czernice Borowe
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1152x864
Kontakt:

Post autor: budrys »

porni pisze:nie no przeciez CZAS nie zależy od PHP...
Nie bardzo rozumiem
www.hsoft.cba.pl - txtCMS_modified_by_Budrys, generator doładowań, program Matematyczny do odrabiania lekcji :)
Lukaszszsz
Posty: 573
Rejestracja: 27 lip 2005, 13:01:59
Lokalizacja: Łódź
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Post autor: Lukaszszsz »

budrys pisze:Nie bardzo rozumiem
Czas zależy od serwera
Awatar użytkownika
budrys
Posty: 27
Rejestracja: 06 sie 2005, 11:13:29
Lokalizacja: Czernice Borowe
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Post autor: budrys »

Znaczy, wykonanie skryptu o określonej godzinie zależy od serwera, tak?
To teraz pytanie jak coś takiego wywołać? Może Pan Admin mógłby powiedzieć czy takie coś jest dostępne dla użytkowników cba.pl?
www.hsoft.cba.pl - txtCMS_modified_by_Budrys, generator doładowań, program Matematyczny do odrabiania lekcji :)
ODPOWIEDZ