mkdir - problem :(

Wszystko o językach skryptowych takich jak PHP i Perl, serwerach WWW, CGI, bazach danych i języku SQL.
Awatar użytkownika
Lars
Posty: 47
Rejestracja: 24 lip 2005, 11:43:22
Płeć: Niewybrana
Kontakt:

mkdir - problem :(

Post autor: Lars »

mam problem z użyciem mkdir() (tylko na tym serwerze).

mam kod:

Kod: Zaznacz cały

<?php
mkdir&#40;'text', 0777&#41;;
?>
folder tworzy, ale nie nadaje chmod 777.

co zrobiłem źle?
Awatar użytkownika
Emdek
Admin forum
Posty: 412
Rejestracja: 06 lip 2005, 21:02:59
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: Emdek »

Spróbuj użyć tej funkcji bez drugiego parametru.
Manual PHP pisze:Domyslnie prawa dostępu to 0777, co oznacza najbardziej otwarty dostęp. Po więcej informacji na temat praw dostępu, przeczytaj na stronie chmod().
Nadszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie.
http://otter-browser.org
Awatar użytkownika
Lars
Posty: 47
Rejestracja: 24 lip 2005, 11:43:22
Płeć: Niewybrana
Kontakt:

Post autor: Lars »

dalej nie działa :?
Awatar użytkownika
Emdek
Admin forum
Posty: 412
Rejestracja: 06 lip 2005, 21:02:59
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: Emdek »

Faktycznie, jeśli się wpisze parametr 0777, to chmoduje na 410, i w mkdir, i w chmod :?.
Nadszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie.
http://otter-browser.org
Awatar użytkownika
Lars
Posty: 47
Rejestracja: 24 lip 2005, 11:43:22
Płeć: Niewybrana
Kontakt:

Post autor: Lars »

chmod($file, 0777); mi działa :)

czy admin mógłby coś z tym mkdir zrobić?? bo nie zmienia uprawnień - zostawia 755 :P
juice
Admin CBA
Posty: 3594
Rejestracja: 15 cze 2005, 19:25:03
Płeć: Niewybrana

Post autor: juice »

to zapewne kwestia bezpieczenstwa - 777 to zapis dla wszystkich, czyli każdy może skasować ten plik lub do niego zapisać itp.

podejrzewam, że jest to zablokowane celowo, zobaczę czy w ogoóle powinno to być odblokowane
Awatar użytkownika
Lars
Posty: 47
Rejestracja: 24 lip 2005, 11:43:22
Płeć: Niewybrana
Kontakt:

Post autor: Lars »

na lycosie jest debian i jakoś ignoruje prawa dostępu
żadnych chmodów nie trzeba nadawać 8)
ODPOWIEDZ