Jak skonfigurować htaccess, aby otwierać pliki. php bez rozszerzenia?

Wszystko o językach skryptowych takich jak PHP i Perl, serwerach WWW, CGI, bazach danych i języku SQL.
Awatar użytkownika
zbigniewq2
Posty: 2
Rejestracja: 22 sty 2024, 18:41:55
Strona na CBA.pl: http://phpfusion.cba.pl/
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x800
Kontakt:

Jak skonfigurować htaccess, aby otwierać pliki. php bez rozszerzenia?

Post autor: zbigniewq2 »

Zapewne ktoś napisał już taki temat, ale nie mogę znaleźć .
chciałem tak skonfigurować,htaccess , Aby otwierał wszystkie pliki PHP, bez konieczności wpisywania rozszerzenia.
Z tym co samodzielnie napisałem w pliku htaccess, udało się mi uruchomić przyjazne linki w CMS.PHPFusion.v9.
I działają prawidłowo , ale na tak zwanych własnych stronach opartych na szablonie, CMS-a już nie działają .
Mój plik ,htaccess tak wygląda.
I już nie wiem co jeszcze można dopisać.

Kod: Zaznacz cały

# Disable directory listing
Options -Indexes

# Force utf-8 charset
AddDefaultCharset UTF-8
AddCharset UTF-8 .html .css .js .svg .woff .woff2

# Set the default handler for all files without extension to PHP
<FilesMatch "^([^\.]+)$">
    SetHandler application/x-httpd-php56
</FilesMatch>
<IfModule mod_rewrite.c>
    RewriteEngine On
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
    RewriteRule ^([\w-]+)/([\w-]+)/([\w-]+)/$ $1.php?co=$2&typ=$3 [NC,L]
</IfModule>
# Security
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule (.*) index.php?q=$1 [L]
RewriteEngine on
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}\.html -f
RewriteRule ^(.*)$ $1.html 
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}\.php -f
RewriteRule ^(.*)$ $1.php



Awatar użytkownika
endriu888
Obsługa CBA
Posty: 1880
Rejestracja: 23 sty 2012, 21:02:33
Strona na CBA.pl: katalogfirm.c0.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Jak skonfigurować htaccess, aby otwierać pliki. php bez rozszerzenia?

Post autor: endriu888 »

witam

proszę spróbować tego kodu:

RewriteEngine on
RewriteCond %{THE_REQUEST} /([^.]+)\.php [NC]

RewriteRule ^ /%1 [NC,L,R]

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}.php -f
RewriteRule ^ %{REQUEST_URI}.php [NC,L]

RewriteCond %{THE_REQUEST} /([^.]+)\.html [NC]
RewriteRule ^ /%1 [NC,L,R]

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}.html -f
RewriteRule ^ %{REQUEST_URI}.html [NC,L]



Tu jest oryginalny artykuł na ten temat:
https://tecadmin.net/remove-file-extens ... -htaccess/
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Awatar użytkownika
zbigniewq2
Posty: 2
Rejestracja: 22 sty 2024, 18:41:55
Strona na CBA.pl: http://phpfusion.cba.pl/
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x800
Kontakt:

Jak skonfigurować htaccess, aby otwierać pliki. php bez rozszerzenia?

Post autor: zbigniewq2 »

Dziękuję za poradę , obecnie wszystkie pliki PHP ,wyświetlają się bez konieczności wpisywania rozszerzenia .
Otwiera się również plik z CMS-_a index . Ale strony które posiada CMS i generuje przyjazne linki przestały się otwierać .
Być może rozwiązaniem było by utworzyć na serwerze katalog , wgrać do niego plik htaccess ,który Pan napisał i tam umieszczać wszystkie pliki nie związane z systemem CMS .
Edytowałem ponieważ dopisałem kilka linij, i działa obecnie wszystko prawidłowo.
Obecnie mój hatccess wygląda tak ,

Kod: Zaznacz cały

# Disable directory listing
Options -Indexes

# Force utf-8 charset
AddDefaultCharset UTF-8
AddCharset UTF-8 .html .css .js .svg .woff .woff2
RewriteEngine on
RewriteCond %{THE_REQUEST} /([^.]+)\.php [NC]

RewriteRule ^ /%1 [NC,L,R]

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}.php -f
RewriteRule ^ %{REQUEST_URI}.php [NC,L]

RewriteCond %{THE_REQUEST} /([^.]+)\.html [NC]
RewriteRule ^ /%1 [NC,L,R]

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}.html -f
RewriteRule ^ %{REQUEST_URI}.html [NC,L]
Brakuje jedynie poleceń chroniących pliki config. Ale bez tego się obędę.
Jeszcze raz dziękuje.
ODPOWIEDZ