Przenosiny serwera pod inny adres z kopiowaniem plików

Wszystkie informacje od administracji dla użytkowników na temat zmian, ewentualnych problemów itd.
rkd77
Admin CBA
Posty: 4170
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux

Przenosiny serwera pod inny adres z kopiowaniem plików

Postautor: rkd77 » 18 kwie 2013, 04:57:34

Rozpoczęło się przenoszenie na inny serwer.
Część panelu będzie nieaktywna dla nieskopiowanych kont:
- oprogramowanie
- sql
- zarządzanie domenami
- zarządzanie ftp

Kopiowane będą pliki i mysql. To trochę potrwa.
Najpierw będą kopiowane konta tych, którzy w ciągu ostatnich trzech dni zalogowali się do panelu.
W panelu będzie widoczne zajmowane miejsce (numer) w kolejce do kopiowania, 0 oznacza skopiowane, może być też komunikat, że konto jest kopiowane w tym momencie.

Będą dostępne dwa adresy FTP i dwa phpmyadminy, tzn.
ftp://85.17.25.67/ - obecny adres IP serwera, dla nieskopiowanych jeszcze
normalny - nowe cba, dla nieskopiowanych wyrzuci błąd
http://cba.pl/oldpma/ - na starym serwerze
http://cba.pl/pma/ - na nowym
Jeśli konto nie zostało jeszcze skopiowane, to na nowym cba nie będzie widać tabel.
Zmiany na nowym pma dokonane przed skopiowaniem konta, zostaną nadpisane.
Zmiany na starym pma po skopiowaniu konta nie odniosą skutku. Znaczy się zmieni się na starym, a nie na nowym.
Wybór nie jest automatyczny, muszą ludzie sami wybrać odpowiedni adres.

Pokrzaczą się niestety statystyki.

Poczta też się może lekko popsuć.

Po skopiowaniu konta stary folder będzie "chmodowany" zerem, czyli nie będzie do niego dostępu przez ftp ani przez www.

Jeśli ktoś używa bazy z innego konta na swoim, też mu się pokrzaczy do czasu skopiowania obydwu.

Ogólnie, jeśli w panelu miejsce w kolejce jest 0, a strona się nie wyświetla poprawnie, a wcześniej się wyświetlała, proszę to zgłaszać.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Awatar użytkownika
piwo
Posty: 673
Rejestracja: 13 lip 2010, 16:13:44
Reputacja: 50
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Re: Przenosiny serwera pod inny adres z kopiowaniem plików

Postautor: piwo » 18 kwie 2013, 05:07:17

Ah, to wiele wyjaśnia.
Dzięki za info.

Jak zawsze bezustannie działacie w kierunku ulepszania oferty :jupi:
{$signature}
ajent89
Posty: 4
Rejestracja: 18 kwie 2013, 12:52:23
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: samoyed.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1280x800

Re: Przenosiny serwera pod inny adres z kopiowaniem plików

Postautor: ajent89 » 18 kwie 2013, 12:55:50

Witam, Jestem tu nowy i mam pytanko, ponieważ chyba znów są te "przenosiny" Czy długo to trwa??

pozdro i dzięki za odpowiedz
mysz1989
Posty: 14
Rejestracja: 19 lut 2011, 11:01:47
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows 1067x600

Re: Przenosiny serwera pod inny adres z kopiowaniem plików

Postautor: mysz1989 » 18 kwie 2013, 13:09:21

Podajcie chociaż mniej więcej w jakich godzinach będziecie kopiować:-D Pozdrawiam :-D
artur8889
Posty: 4
Rejestracja: 18 kwie 2013, 13:31:13
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: www.powersword.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1920x1080

Re: Przenosiny serwera pod inny adres z kopiowaniem plików

Postautor: artur8889 » 18 kwie 2013, 13:34:17

mam problem. a mianowicie mam miejsce zero w kolejce a w ftp nie ma moich plikow chociaz moja strona(powersword.cba.pl) dziala normalnie
Prosze o odpowiedz
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1296
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Przenosiny serwera pod inny adres z kopiowaniem plików

Postautor: Piotr GRD » 18 kwie 2013, 14:59:37

@ artur8889
Jeśli strona została już przeniesiona, to na starym serwerze Twoich plików nie będzie, na nowym powinieneś mieć do nich pełny dostęp.
Upewnij się zatem, że łączysz się z nowym serwerem, a nie ze starym.
Adres serwera FTP "powersword.cba.pl" (lub ewentualnie "95.211.144.87").
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
marrszoo
Posty: 4
Rejestracja: 18 kwie 2013, 15:01:41
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Re: Przenosiny serwera pod inny adres z kopiowaniem plików

Postautor: marrszoo » 18 kwie 2013, 15:16:18

W pierwszym poście jest napisane wszystko co trzeba, jeśli chodzi o czas przenosin i jak długo to potrwa. Byłem w kolejce jakoś 7000, wyświetlenie 0 (czyli dokonanego przeniesienia mojego konta) zajęło chyba z 10h.

Wszystko działa, jedynie nie działała prawidłowo menedżer plików, a związane to jest z tym, że pewne prawa dostępu do plików zostały zmienione i nie możemy ich nawet zobaczyć. Co z tym zrobią admini - nigdzie nie napisali. Rozwiązaniem jest zalogowanie się przy użyciu tego adresu: http://www.net2ftp.com/ gdzie w polu Serwer FTP należy podać adres swojej strony głównej, bez index. Czyli będzie to np: kowalski.cba.pl - dla tych, którzy nie będą wiedzieli: "kowalski" należy zamienić na nazwę własnej strony, reszta, czyli ".cba.pl" zostawiamy. W kolejnych polach należy podać hasło i login do ftp. Tu też wyjaśnię jeśli ktoś nie będzie wiedział: loginem jest adres naszej strony z dodanym przed nim "admin@", czyli w przypadku strony kowalski.cba.pl login do ftp wyglądać będzie tak: admin@kowalski.cba.pl
Nowy (nie tak bardzo, bo był już wcześniej, ale nie było do niego linka w panelu) manager ftp jest identyczny jak poprzedni, tylko wyglądem się różni.

Jeśli ktoś używa zewnętrznego menadżera ftp, powinien sobie teraz też poradzić (chodzi tylko o zmianę adresu serwera)

Co do problemów z hasłem (jeśli ktoś będzie miał) to już nie pomogę.
seffan
Posty: 2
Rejestracja: 14 kwie 2013, 17:31:50
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: http://nototestujemy.c0.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Re: Przenosiny serwera pod inny adres z kopiowaniem plików

Postautor: seffan » 18 kwie 2013, 18:56:57

rkd77 WroteColonOgólnie, jeśli w panelu miejsce w kolejce jest 0, a strona się nie wyświetla poprawnie, a wcześniej się wyświetlała, proszę to zgłaszać.

No więc zgłaszam.

http://nototestujemy.c0.pl/

Wczoraj w nocy zacząłem stawiać Joomla 3, dla testów. Dzisiaj w panelu widzę "Miejsce w kolejce do kopiowania: 0", ale niestety, strona przestała mi działać.

PhpMyAdmin działa tylko na adresie http://cba.pl/oldpma/

Jeśli łącze się z FTP (FileZilla) na starym adresie, to widzę całą strukturę plików.
Jeśli łącze się z FTP (FileZilla) na adresie ftp://85.17.25.67/ to łączy normalnie, ale nie widzę żadnych katalogów i plików.
ajent89
Posty: 4
Rejestracja: 18 kwie 2013, 12:52:23
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: samoyed.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1280x800

Re: Przenosiny serwera pod inny adres z kopiowaniem plików

Postautor: ajent89 » 18 kwie 2013, 19:34:42

U mnie niby już strona jest przeniesiona na nowy serwer, mam już wgląd do plików na koncie FTP, ale jak wchodze na stronkę (robiona w joomli) to wyświetla mi się "Database connection error (2): Could not connect to MySQL." adres: www.snowystar.pl/pl/
Natomiast na stronie głównej www.snowystar.pl wyświetlają sie zakrywające wszystko napisy "CBA najlepszy hosting"

Może coś jeszcze nie działa do końca na nowych serwerach, poczekam, zobacze....
rkd77
Admin CBA
Posty: 4170
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux

Re: Przenosiny serwera pod inny adres z kopiowaniem plików

Postautor: rkd77 » 18 kwie 2013, 20:11:17

seffan WroteColon
rkd77 WroteColonOgólnie, jeśli w panelu miejsce w kolejce jest 0, a strona się nie wyświetla poprawnie, a wcześniej się wyświetlała, proszę to zgłaszać.

No więc zgłaszam.

http://nototestujemy.c0.pl/

Wczoraj w nocy zacząłem stawiać Joomla 3, dla testów. Dzisiaj w panelu widzę "Miejsce w kolejce do kopiowania: 0", ale niestety, strona przestała mi działać.

PhpMyAdmin działa tylko na adresie http://cba.pl/oldpma/

Jeśli łącze się z FTP (FileZilla) na starym adresie, to widzę całą strukturę plików.
Jeśli łącze się z FTP (FileZilla) na adresie ftp://85.17.25.67/ to łączy normalnie, ale nie widzę żadnych katalogów i plików.


Skrypt nie mógł się połączyć z mysqlem, ale teraz strona się wyświetla.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Chłopek
Posty: 261
Rejestracja: 24 mar 2009, 18:42:29
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: www.zuziawdrodze.cba.pl
Lokalizacja: Żywiec-Sienna
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Re: Przenosiny serwera pod inny adres z kopiowaniem plików

Postautor: Chłopek » 19 kwie 2013, 07:55:25

rkd77 WroteColon...jeśli w panelu miejsce w kolejce jest 0, a strona się nie wyświetla poprawnie, a wcześniej się wyświetlała, proszę to zgłaszać.

A więc chciałbym zgłosić.
strona http://www.zuziawdrodze-albumy.cba.pl (na tym koncie trzymam część rzeczy do strony głównej, która jeszcze się kopiuje)
Już wczoraj miałem "0" niestety dziś sprawdziłem stronę i nie działa, żaden album się nie wyświetla, n.p. http://www.zuziawdrodze-albumy.cba.pl/Slawkowski.php )
Jest komunikat "Serwis chwilowo niedostępny. Nie można się połączyć z bazą danych"
Dodam, że na tą stronę mogę wrzucić pliki (próbowałem przed chwilą) łącząc się przez FreeCommander.

EDIT: Już działa. Możliwe, że to byłe "echa" przenosin.
Awatar użytkownika
meezan
Posty: 9
Rejestracja: 13 mar 2013, 12:24:48
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: darkteam.y0.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1920x1080

Re: Przenosiny serwera pod inny adres z kopiowaniem plików

Postautor: meezan » 19 kwie 2013, 17:22:41

Po przenosinach nie działa mi komenda file_get_contents. Wcześniej nie było problemów, czy na nowym serwerze file_get_contents jest wyłączone? Strona http://darkteam.y0.pl W kolejce do przenosin cyferka 0.

EDIT: Już działa !
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2013, 16:33:46 przez meezan, łącznie zmieniany 1 raz.
ikar40
Posty: 1
Rejestracja: 19 kwie 2013, 16:54:23
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: zorro.net.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Re: Przenosiny serwera pod inny adres z kopiowaniem plików

Postautor: ikar40 » 19 kwie 2013, 17:29:19

Po przenosinach mam problem z połączeniem się z bazą danych, na stronie http://zorro.net.pl wyskakuje komunikat:
webSPELL Version: 4.2.3a
PHP Version: 5.3.24
MySQL Version:

BŁĄD: Nie można się połączyć z serwerem MySQL


P.S problem rozwiązany
Mikioo
Posty: 1
Rejestracja: 07 lut 2013, 18:00:30
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Re: Przenosiny serwera pod inny adres z kopiowaniem plików

Postautor: Mikioo » 19 kwie 2013, 20:37:24

.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2014, 16:48:52 przez Mikioo, łącznie zmieniany 1 raz.
Nixo
Posty: 5
Rejestracja: 19 kwie 2013, 20:28:13
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: xsms.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1366x768

Re: Przenosiny serwera pod inny adres z kopiowaniem plików

Postautor: Nixo » 19 kwie 2013, 20:40:32

Zmieńcie ustawienia nowego serwera, na większy limit zapytań, bo 8000 to za mało i już mi baze zablokowało.

Wróć do „Ogłoszenia i Nowości”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości