Nowa opcja - aliasy domen

Wszystkie informacje od administracji dla użytkowników na temat zmian, ewentualnych problemów itd.
rkd77
Admin CBA
Posty: 4170
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Arora Linux 1024x768

Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: rkd77 » 17 lip 2009, 11:04:24

W panelu, w zarządzaniu domenami, można dodawać aliasy do domen, np.
jeśli jest domena 1234567.cba.pl możemy dodać alias 1234567.pl. I strona będzie widoczna pod dwoma nazwami.
Wszelkie uwagi na ten temat proszę dodawać w tym wątku.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
bikkers
Posty: 4
Rejestracja: 12 sie 2009, 21:54:56
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: tworekp.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows 1152x864

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: bikkers » 15 sie 2009, 07:40:46

Witam. Jestem nowicjuszem w stronach internetowych i mam pytanie. Otóż dodałem w zakładce zarządzanie domenami dwa aliasy : xxx.pl i xxx.com, ale żaden mi niewchodzi. Proszę o odpowiedź.
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1440x900

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: fuma » 15 sie 2009, 09:05:18

a wykupiles obie te domeny? Zedy dodac domene jako alias najpierw musisz ja posiadac.
bikkers
Posty: 4
Rejestracja: 12 sie 2009, 21:54:56
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: tworekp.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows 1152x864

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: bikkers » 15 sie 2009, 16:14:39

OK Teraz już rozumię. Dzięki za odpowiedź.
jonnebpl
Posty: 4
Rejestracja: 18 sty 2011, 17:37:53
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1920x1200

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: jonnebpl » 18 sty 2011, 17:41:29

Witam,

Czy alias musi spełniać wymagania jak dla własnych domen konfigurowanych na cba.pl (jedno lub dwuczłonowe wskazane w FAQ)?

--
GreetZ, JonneB
Nawiedzony9
Posty: 21
Rejestracja: 20 sie 2011, 11:52:44
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: counterstrikeu.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x1024

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: Nawiedzony9 » 26 sie 2011, 19:47:46

Witam,
Mam problem poniewaz nie wiem za bardzo o co w tym chodzi
jesli mam domene u was xxx.cba.pl to moge miec alias xxx.eu ?
rkd77
Admin CBA
Posty: 4170
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux 1024x768

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: rkd77 » 26 sie 2011, 20:02:57

Wymagania co do aliasu są takie same jak dla domeny własnej.
Można mieć alias xxx.eu jeśli nie jest zajęty.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Nawiedzony9
Posty: 21
Rejestracja: 20 sie 2011, 11:52:44
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: counterstrikeu.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x1024

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: Nawiedzony9 » 27 sie 2011, 10:37:09

aha to thx

A i jeszcze jedno,jak zaloze alias to czemu nie moge wejsc na ta strone ?
LaY
Posty: 1120
Rejestracja: 28 sty 2009, 15:20:07
Reputacja: 33
Lokalizacja: Silesia
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1920x1080
Kontakt:

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: LaY » 29 sie 2011, 12:12:43

Nawiedzony9 WroteColonA i jeszcze jedno,jak zaloze alias to czemu nie moge wejsc na ta strone ?
Bo musisz jeszcze ustawic DNS'y u dostawcy domeny.
Niě nerwuj hanysa
Nawiedzony9
Posty: 21
Rejestracja: 20 sie 2011, 11:52:44
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: counterstrikeu.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x1024

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: Nawiedzony9 » 29 sie 2011, 18:59:00

A jak ?
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1296
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: Piotr GRD » 29 sie 2011, 19:03:18

U rejestratora, u którego wykupiłeś swoją domenę *.eu ustaw "ns1.cba.pl" i "ns2.cba.pl" jako autorytatywne serwery nazw dla tejże domeny albo korzystając z serwerów nazw rejestratora podepnij domenę odpowiednio pod adres IP serwera CBA 85.17.25.217. Szczegółowych instrukcji szukaj u swojego rejestratora domeny.

Jednakże po Twoich słowach "... nie wiem za bardzo o co w tym chodzi ..." przypuszczam (przepraszam, jeśli się mylę), że nigdzie swojej wybranej domeny nie zarejestrowałeś. Ustawienie jej jako "alias" (a bardziej powszechnie używana nazwa "domena zaparkowana" / "parked domain") na tym czy innym serwerze samo w sobie nie wystarczy. Najtańsze koszty domen *.eu kształtują się na poziomie ok. 20zł za pierwszy rok i ok. 25zł za każdy kolejny, ale cena zależy od wybranego rejestratora, konkurencja jest całkiem spora.
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
notocheaters
Posty: 1
Rejestracja: 13 paź 2014, 10:31:35
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: notocheaters » 17 paź 2014, 17:45:45

rkd77 WroteColonW panelu, w zarządzaniu domenami, można dodawać aliasy do domen, np.
jeśli jest domena 1234567.cba.pl możemy dodać alias 1234567.pl.


Witam.
Kupiłem własnie własną domenę .pl,na ovh.pl.
Teraz chciałbym podpiąć ją do hostingu.
Mam z tym pewien problem.
Otóż w panel->aliasy przycisk ,,dodaj,, jest nieaktywny.
Co powinienem zrobić?
Opcja ,,szukaj,, mi nie pomogła.
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1296
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: Piotr GRD » 17 paź 2014, 20:21:56

@ notocheaters

Jak zauważyć można w tych dwóch tematach:
viewtopic.php?t=25744
viewtopic.php?t=25774
w ciągu ostatnich kilku dni mamy do czynienia z problemem z jednym z serwerów.

Z tego co zauważyłem na przykładzie moich testowych kont na CBA, opcja "dodaj alias" jest aktywna dla kont na działającym serwerze, a nieaktywna dla kont na tym problematycznym. Jeśli zatem Twoja strona znajduje się na tym problematycznym serwerze, to właśnie dlatego nie możesz - chwilowo - dodać aliasu.

Problem z serwerem jest bliski rozwiązania, gdy wszystko wróci do normy powinieneś móc dodać alias normalnie.
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
sq9hhc
Posty: 1
Rejestracja: 02 paź 2014, 12:20:08
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1440x900

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: sq9hhc » 19 paź 2014, 11:19:46

Dlaczego nie można usunąć dodanego aliasu ?
próba usunięcia zakończyła się komunikatem o błędzie
Likesmokeweed
Posty: 1
Rejestracja: 31 paź 2014, 10:08:24
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1920x1200

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: Likesmokeweed » 19 lis 2014, 14:22:20

Co w przypadku wygaśnięcia domeny głównej pod którą podpięte są aliasy? Strona będzie działać bez zarzutu?

Wróć do „Ogłoszenia i Nowości”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość