Nowa opcja - aliasy domen

Wszystkie informacje od administracji dla użytkowników na temat zmian, ewentualnych problemów itd.
tjp
Posty: 1
Rejestracja: 20 paź 2014, 21:38:53
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1280x1024

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: tjp » 08 gru 2014, 10:30:13

Czy można zamienić nazwy między dwoma domenami i w jaki sposób? Obie domeny darmowe na www.cba.pl.
Tad
djzyleta
Posty: 2
Rejestracja: 06 maja 2015, 00:06:40
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1024x768

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: djzyleta » 07 maja 2015, 12:41:31

Siemka mam pytanie jak ogolnie zrobic te aliasy jak mam np domeny na innym hostingu i chcial bym aby tutaj mi sluzyly ????
po22
Posty: 404
Rejestracja: 02 sty 2015, 14:57:43
Reputacja: 6
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Linux 1024x768

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: po22 » 07 maja 2015, 16:30:04

djzyleta, trzeba wskazać w panelu swojego rejestratora na nasze serwery DNS, czyli:

CodeColon Select All Code

ns1.cba.pl
ns2
.cba.pl

I wtedy dodać domenę jako alias.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
djzyleta
Posty: 2
Rejestracja: 06 maja 2015, 00:06:40
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1024x768

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: djzyleta » 08 maja 2015, 04:36:06

dzieki za pomoc :)
serwis-it-sandomierz
Posty: 1
Rejestracja: 25 maja 2015, 19:52:44
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: serwis-it-sandomierz » 01 cze 2015, 18:42:34

Witam mam opłaconą domenę i was na koncie mam w głównym katalogu plik index.html po zarejestrowaniu dnsów i dodaniu domeny działa jak wpisze xxx.net.pl
uruchamia się strona natomiast w katalogu /forum mam zainstalowane forum jak stworzyć alias żeby po wpisaniu forum.xxx.net.pl uruchomił się plik index.php z katalogu forum nadmieniam ze mam opłacone konto pro i dokupiony dodatkowy alias
a w panelu głównym nie widzę sekcji aliasy
rkd77
Admin CBA
Posty: 4170
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux 1024x768

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: rkd77 » 01 cze 2015, 21:56:56

serwis-it-sandomierz, zmień nazwę folderu forum na forum.xxx.net.pl
Tak będzie najprościej. Subdomeny to subfoldery.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
diobody
Posty: 2
Rejestracja: 05 cze 2015, 23:58:06
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: looklight.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1920x1080

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: diobody » 06 cze 2015, 00:11:24

Witam moje pytanie Aliasy domeny .W panelu nie mam takiej opcji. Kiedys mialem w Menu pod Domeny, Subomeny , Aliasy.Gdzie są teraz? Potrzebuje dodać domene i szlak mnie trafia.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1296
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: Piotr GRD » 06 cze 2015, 04:15:01

W sekcji "domeny". Dodajesz nową domenę i wybierasz, do którego konta hostingowego ma być przypięta.
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
diobody
Posty: 2
Rejestracja: 05 cze 2015, 23:58:06
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: looklight.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1920x1080

Piotr GRD

Postautor: diobody » 06 cze 2015, 08:50:40

Dzięki Piotr jakie to proste..czasem rzeczy oczywiste są trudne...
beata101
Posty: 3
Rejestracja: 11 cze 2015, 07:42:24
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: jensenackles.net.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: beata101 » 11 cze 2015, 07:45:56

Mam pytanie, czy można będzie podpiąć alias typu ....com.pl?
I jak to wygląda w wyszukiwarce? Czy alias będzie funkcjonował w google?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, że hosting obsługuje tylko domeny z jednoczłonową nazwą?

Pozdrawiam
po22
Posty: 404
Rejestracja: 02 sty 2015, 14:57:43
Reputacja: 6
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Linux 1143x858

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: po22 » 11 cze 2015, 11:49:51

beata101 można podpiąć bez problemu. O co chodzi z jednoczłonową nazwą?
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
beata101
Posty: 3
Rejestracja: 11 cze 2015, 07:42:24
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: jensenackles.net.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1600x900

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: beata101 » 11 cze 2015, 19:37:00

Dziękuję, :) Może coś źle zinterpretowałam. :)
Wydawało mi się, że gdzieś pisało że domeny muszą być tylko np. pl albo net albo itp.

Ale najwyraźniej się mi przewidziało :)
rodzimowierstwo
Posty: 3
Rejestracja: 12 kwie 2015, 20:07:21
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: rodzimowierstwo.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux 1366x768

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: rodzimowierstwo » 13 wrz 2015, 11:04:38

A czy jest możliwość do kupionej u was domeny np.pl dodać sub domenę prz.np.pl bo w zakładce sub domeny taka opcja występuje tylko do waszych domen.
rkd77
Admin CBA
Posty: 4170
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux 1024x768

Re: Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: rkd77 » 13 wrz 2015, 12:52:24

Przy tworzeniu subdomeny do głównego konta, automatycznie tworzą się też subdomeny dla "aliasów".
Np. konto.cba.pl i alias np.pl. Przy załozeniu sub.konto.cba.pl powstanie też sub.np.pl i będą wskazywać na ten sam folder.
Drugi sposób to ręczne utworzenie podkatalogu np. pod.np.pl . Wtedy można rozdzielić subdomeny dla aliasów od subdomen dla konta głównego.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
jelmax
Posty: 3
Rejestracja: 21 maja 2015, 15:33:10
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Nowa opcja - aliasy domen

Postautor: jelmax » 30 mar 2016, 15:08:12

Witam,

Posiadam domenę xyz.cba.pl, chciałbym teraz dodać alias, który wykupiłem na domeny.pl w formacie xyz.pl, kiedy jednak wchodzę w Domeny>Dodaj domenę i wpisuje tę którą wykupiłem to system nalicza mi cenę za tę domenę, którą de fakto już wykupiłem. Nie ma opcji "Dodaj własną domen".

Wróć do „Ogłoszenia i Nowości”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości