Certyfikaty SSL

Wszystkie informacje od administracji dla użytkowników na temat zmian, ewentualnych problemów itd.
juice
Admin CBA
Posty: 3563
Rejestracja: 15 cze 2005, 19:25:03
Reputacja: 153
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Linux 1920x1080

Certyfikaty SSL

Postautor: juice » 10 sty 2016, 15:45:52

Od dzisiaj można kupować certyfikaty SSL. Jest to dodatkowa funkcja w dziale domeny, w naszym panelu, tylko dla domen zewnętrznych, czyli tych z .pl .com .eu itd.

Po zakupie, certyfikaty są automatycznie odnawianie co 3 miesiące (taka ich specyfika), Wy musicie ponieść tylko opłatę w wysokości 19 zł / rok, aby Wasza domena była zabezpieczona.

Na razie pozwalamy tylko na dokupienie certyfikatów dla domen własnych, które mają podpięte konto hostingowe. Chodzi o to że certyfikat jest generowany dla danego IP i jak odepniecie od domeny konto i przepniecie na inne, może Wam się zmienić IP a co za tym idzie, stracilibyście ważność certyfikatu. Dlatego domena musi być podpięta pod jakieś konto (standardowo tak jest i jeśli nic nie zmienialiście, to tak będzie działało)

Opłata 19 zł / rok jest za 'użytkowanie' certyfikatu, zwiększone obciążenie protokołem https (głównie CPU), utrzymywanie go na naszych serwerach, itd.
looki-pl
Posty: 16
Rejestracja: 10 maja 2015, 23:37:20
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x800

certyfikaty SSL

Postautor: looki-pl » 19 sty 2016, 19:14:48

mala podpowiedz: wildcard ssl dla *.cba.pl
czatowiec
Posty: 2
Rejestracja: 06 maja 2015, 19:23:58
Reputacja: 0
Płeć: Mężczyzna
User Agent: IceWeasel Linux 1024x600

Certyfikaty SSL

Postautor: czatowiec » 05 mar 2016, 16:00:43

Witam ;)

Fajnie, że wprowadzono możliwość wdrożenia certyfikatów SSL na stronach, ale na razie widzę duże problemy dla stron, które korzystają z klasycznego HTTP w domenie cba.pl. Mianowicie, w przypadku mojej witryny po wpisaniu jej adresu w skróconej (bez protokołu i przedrostka www.), w zależności od "humoru" jestem kierowany czasami po http:// i jest wszystko w porządku, albo jestem kierowany po https:// i rzuca mi błędami certyfikatu dla blogpodroznik.pl (niewłaściwa nazwa). W ustawieniach strony wszystko mam po http:// domyślnie. Dodatkowo - to samo się tyczy Waszej strony i forum - próbując pisać tutaj posta z tabletu (teraz piszę z laptopa), podczas logowania wyrzuciło błąd 400. Okazało się, że forum wczytało się po https://, a dane logowania próbowały lecieć po "klasycznym" protokole i stąd błąd ;)

To jakieś błędy przejściowe po Waszej stronie związane z wdrażaniem certyfikatów, czy to coś po stronie klienta (np. cache czy coś innego), a może ktoś próbuje tutaj podrzucając fałszywe certyfikaty zrobić krecią robotę?
rokis
Posty: 12
Rejestracja: 31 sie 2016, 16:52:00
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: http://biomasapoig.pl/
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1366x768
Kontakt:

Certyfikaty SSL

Postautor: rokis » 22 paź 2016, 12:52:07

czyli można kupić tylko dla domen ....cba.pl? Jak rozumiem trzeba mieć przypisane IP?
Awatar użytkownika
smart-tree
Obsługa CBA
Posty: 341
Rejestracja: 09 paź 2015, 20:20:35
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux 1366x768

Certyfikaty SSL

Postautor: smart-tree » 22 paź 2016, 13:28:16

rokis WroteColonŹródło posta czyli można kupić tylko dla domen ....cba.pl? Jak rozumiem trzeba mieć przypisane IP?

Witam,
certyfikat można kupić tylko dla domen płatnych, które są dodane w panelu w zakładce Domeny i DNSy których wskazują na nasze serwery (ns1.cba.pl, ns2.cba.pl). IP domeny musi się pokrywać z naszym.
Pozdrawiam,
Mira,
Obsługa CBA
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Awatar użytkownika
tina45
Posty: 20
Rejestracja: 11 lis 2016, 15:06:23
Reputacja: 0
Płeć: Kobieta
User Agent: Chrome Windows 1366x768
Kontakt:

Certyfikaty SSL

Postautor: tina45 » 13 lut 2017, 17:39:23

Czy z panelu można zakupić certyfikat SSL?
Awatar użytkownika
smart-tree
Obsługa CBA
Posty: 341
Rejestracja: 09 paź 2015, 20:20:35
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux 1366x768

Certyfikaty SSL

Postautor: smart-tree » 14 lut 2017, 09:21:44

tina45, tak, można - proszę w zakładce "Domeny" kliknąć "SSL".
Pozdrawiam,
Mira,
Obsługa CBA
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Awatar użytkownika
tina45
Posty: 20
Rejestracja: 11 lis 2016, 15:06:23
Reputacja: 0
Płeć: Kobieta
User Agent: Chrome Windows 1366x768
Kontakt:

Certyfikaty SSL

Postautor: tina45 » 14 lut 2017, 18:15:13

smart-tree WroteColonŹródło posta tina45, tak, można - proszę w zakładce "Domeny" kliknąć "SSL".
Pozdrawiam,
Mira,
Obsługa CBA

Dziękuję, zrobiłam to, a teraz gimnastykuję się jak to zrobić, żeby działało na mojej stronie :)
Awatar użytkownika
endriu888
Obsługa CBA
Posty: 438
Rejestracja: 23 sty 2012, 21:02:33
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: katalogfirm.c0.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: SeaMonkey Windows 1024x768
Kontakt:

Certyfikaty SSL

Postautor: endriu888 » 15 lut 2017, 08:36:09

Proszę napisać o jaką domenę chodzi?
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Awatar użytkownika
tina45
Posty: 20
Rejestracja: 11 lis 2016, 15:06:23
Reputacja: 0
Płeć: Kobieta
User Agent: Chrome Windows 1366x768
Kontakt:

Certyfikaty SSL

Postautor: tina45 » 15 lut 2017, 09:26:51

Tak to wygląda po zrobieniu przekierowania, w innym wątku już mi ktoś z waszej obsługi pomaga, bo może i problem jest bardziej skomplikowany, ale że jestem początkująca w prowadzeniu stron, to jestem wdzięczna za każdą radę

https://polacynasaksach.pl/portal.php
bez https wygląda to tak http://polacynasaksach.pl/
Awatar użytkownika
endriu888
Obsługa CBA
Posty: 438
Rejestracja: 23 sty 2012, 21:02:33
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: katalogfirm.c0.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: SeaMonkey Windows 1024x768
Kontakt:

Certyfikaty SSL

Postautor: endriu888 » 16 lut 2017, 09:32:52

SSl działa prawidłowo więc, w czym problem?
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Awatar użytkownika
tina45
Posty: 20
Rejestracja: 11 lis 2016, 15:06:23
Reputacja: 0
Płeć: Kobieta
User Agent: Chrome Windows 1366x768
Kontakt:

Certyfikaty SSL

Postautor: tina45 » 16 lut 2017, 09:51:25

Problem już wczoraj został rozwiązany, dziękuję bardzo za pomoc :)
annawall
Posty: 3
Rejestracja: 14 kwie 2017, 09:55:12
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1920x1080
Kontakt:

Certyfikaty SSL

Postautor: annawall » 14 kwie 2017, 09:59:23

dziękuję za informację

Wróć do „Ogłoszenia i Nowości”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości