Reklamy i MdiaWiki

Konfiguracja i instalacja skryptów z Wiki w nazwie.
hphubert
Posty: 5
Rejestracja: 02 cze 2008, 08:55:17
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Reklamy i MdiaWiki

Post autor: hphubert »

Ostatnio instalowałem silnik media wiki an serwerze cba.pl.
Mam mały problem, otóż reklama nachodzą mi na górne linki, które są ważne, aby edytować artykuły.
Czy istnieje możliwość podsunięcia strony w dół, aby przy tym reklama zaostała na gorze?
Awatar użytkownika
kidawka
Posty: 769
Rejestracja: 26 sty 2006, 13:13:24
Lokalizacja: Święte miasto
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Post autor: kidawka »

na samej gorze jak dasz diva na 100% szerokosci i ze 100px wysokosci to powinno dzialac i clear: both;
hphubert
Posty: 5
Rejestracja: 02 cze 2008, 08:55:17
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Post autor: hphubert »

Czy mogę prosić o wyjaśnienie tego jak to zrobić?
Awatar użytkownika
kidawka
Posty: 769
Rejestracja: 26 sty 2006, 13:13:24
Lokalizacja: Święte miasto
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Post autor: kidawka »

nie widzialem tego skryptu ale po <body> daj cos takiego <div style='height: 100px; width: 100%; clear: both;'></div>
Awatar użytkownika
8-ball
Posty: 442
Rejestracja: 15 lut 2007, 03:14:48
Lokalizacja: z dziury w Ziemi
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Post autor: 8-ball »

a nie lepiej w stylach css do body dopisac margin-top: 100px; ?
8-ball
Awatar użytkownika
kidawka
Posty: 769
Rejestracja: 26 sty 2006, 13:13:24
Lokalizacja: Święte miasto
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Post autor: kidawka »

tez mozna, jest wiele sposobow, moza jeszcze pozycjonowanie absolutne itd.
Azorek
Posty: 3
Rejestracja: 20 sie 2008, 12:59:32
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x1024

Post autor: Azorek »

Może ktoś mi to wytłumaczyć krok po kroku jak przesunąć ? moja strona ( subdomena :D) http://wiki.azoria.cba.pl/index.php

a to plik stylu.
dreaken
Posty: 3
Rejestracja: 30 sie 2008, 04:28:12
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1280x1024

Post autor: dreaken »

bardzo prosze niech się ktoś tym zainteresuje bo jeżeli reklamy niebędą dobrze ułożone to będą zasłaniać.
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1600x1200

Post autor: fuma »

To nie jest problem. Wystarczy edytowac pliki theme tego skryptu aby objac cala zawartosc w kontener div z margin-top: 100% albo wrzucic kod przytoczony przez kidawka
Awatar użytkownika
Terminus
Posty: 1
Rejestracja: 16 paź 2008, 15:04:00
Strona na CBA.pl: www.wiki.fnin.cba.pl
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Reklamy i MdiaWiki

Post autor: Terminus »

Hmmm... Dodałem do pliku stylu w body "margin-top: 100px;". Nie zmieniło to wiele. Zwiększyła się tylko przerwa między reklamą i treścią strony. Plik CSS możecie obejrzeć tutaj. A adres strony to http://www.wiki.fnin.cba.pl. Tak wygląda fragment do którego dodałem "margin-top".

Kod: Zaznacz cały

body {
    font: x-small sans-serif;
    background: #f9f9f9 url(headbg.jpg) 0 0 no-repeat;
    color: black;
    margin: 0;
    padding: 0;
    margin-top: 100px;
} 
Możliwe, że coś zrobiłem źle. CSS nie znam prawie wcale. Moja wiedza ogranicza się do podstaw html i pewnych rzeczy z php. Czy mógłby to ktoś jakoś tak łopatologicznie wyjaśnić? :D

---- EDIT ----

Czy nikt nie potrafi mi tego wyjaśnić?
ODPOWIEDZ