Jak zaktualizować joomlę

Konfiguracja cmsów Joomla i Mambo.
rkd77
Admin CBA
Posty: 4170
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux

Jak zaktualizować joomlę

Postautor: rkd77 » 20 wrz 2015, 15:24:13

Joomlę, jak i większość oprogramowania instalowanego w panelu oprogramowania, można uaktualnić w panelu oprogramowania. Najpierw należy zrobić kopię plików i bazy danych.
Dobrze jest przynajmniej skopiować plik configuration.php. Później:
1. w panelu oprogramowania Usuń przy zainstalowanej joomli
2. poczekać minutę
3. zainstalować w to samo miejsce najnowszą joomlę w panelu oprogramowania
4. poczekać aż się zainstaluje, czyli młynek się przestanie kręcić
5. NIE klikać w odnośnik "Przejdź do folderu instalacyjnego", tylko usunąć folder installation.

W ten sposób można uaktualniać joomlę w tej samej linii, czyli joomla1 do joomla1.5.26
joomla2 do 2.5.28 i joomlę3x. Na zapleczu należy uaktualnić bazę danych.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
draklin
Posty: 34
Rejestracja: 01 paź 2015, 12:04:01
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1366x768

Re: Jak zaktualizować joomlę

Postautor: draklin » 22 paź 2015, 12:34:21

super, teraz już wiem:)
hightower666
Posty: 5
Rejestracja: 26 paź 2015, 21:13:45
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1920x1200
Kontakt:

Re: Jak zaktualizować joomlę

Postautor: hightower666 » 04 lis 2015, 22:08:49

warto też pamiętać aby uaktualniać dodatki bo często są włamania przez ich stare nieaktualizowane wersje.
Projektuję nowoczesne strony internetowe - studio hauerpower, zobacz realizacje na http://www.hauerpower.com.
Awatar użytkownika
SławekSławomir
Posty: 74
Rejestracja: 17 lip 2015, 15:37:38
Reputacja: 1
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1280x720

Jak zaktualizować joomlę

Postautor: SławekSławomir » 27 lis 2015, 13:31:44

Zawsze trzeba zrobić backup przed aktualizacją. Dlatego, że część wtyczek nie jest kompatybilna z nowszymi wersjami Joomla!. Wtedy wszystko może się wykrzaczyć.
pgkrasn
Posty: 21
Rejestracja: 05 lut 2012, 12:37:35
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: http://pgkrasnosielc.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1280x800

Jak zaktualizować joomlę

Postautor: pgkrasn » 28 sty 2016, 18:28:41

Proszę o pomoc ponieważ czeka mnie aktualizacja Joomli z wer. 1.5 (najwyższy czas) ale nie za bardzo wiem jak to zrobić aby nie stracić strony. Nie mogę sobie na to pozwolić ponieważ jest to strona szkoły a nie moja prywatna.
Czy przed aktualizacją skopiować trzeba wszystkie pliki strony? Co zrobić jeśli mamy zajęte 90% przestrzeni konta, jak wtedy zrobić kopię strony? Czy usuwając starszą wersję Joomli z Oprogramowania usuwamy też zawartość strony czy tylko pliki Joomli? Czy jeśli po wgraniu nowszej wersji Joomli strona nie zadziała da się ją jakoś odzyskać, np przez ponowne wgranie poprzedniej wer. Joomli czy jedynie z pełnej kopii strony?
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3196
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1440x900

Jak zaktualizować joomlę

Postautor: Venite » 28 sty 2016, 20:31:26

pgkrasn, do jakiej wersji chciałby Pan zaktualizować Joomlę?

Warto zrobić pełną kopię zapasową - baza danych i FTP, zawsze. Instalator Panelu CBA usuwa tylko "fabryczne" pliki - pliki wgrane obok tych, np. przez użytkownika, zostają. Jeżeli natomiast zostały dokonane zmiany np. w pliku index.php, a był on fabrycznie po instalacji z Panelu, to taki plik również zostanie usunięty - czyli fabryczne pliki są kasowane niezależnie od ich modyfikacji.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
pgkrasn
Posty: 21
Rejestracja: 05 lut 2012, 12:37:35
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: http://pgkrasnosielc.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1280x800

Jak zaktualizować joomlę

Postautor: pgkrasn » 02 lut 2016, 16:25:49

Obecna wer. Joomli na stronie to 1.5. Myślę, że trzeba ją uaktualnić, choćby ze względów bezpieczeństwa, ale ponieważ nie mam doświadczenia w tym zakresie, to tak naprawdę nie wiem do jakiej nowszej wersji można ją zaktualizować aby było to możliwe i aby było to bezpieczne. Obawiam się, że ponieważ nie do końca wiem jak to zrobić strona po aktualizacji przestanie działać lub będzie działać niepoprawnie. Kolejny problem stanowi brak miejsca na kopię zapasową strony, którą robię za pomocą Akeeba, ponieważ zużyte jest już 81% miejsca na koncie.
Bardzo proszę o pomoc i może jakąś prostą instrukcję dla początkujących w tym zakresie.
Z góry dziękuję.
Maja511
Posty: 6
Rejestracja: 04 gru 2015, 13:02:18
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768

Jak zaktualizować joomlę

Postautor: Maja511 » 18 lut 2016, 13:28:39

Dziękuję za informację ;) Tego tematu szukałam ;)
Awatar użytkownika
adam_per
Posty: 112
Rejestracja: 19 cze 2009, 23:50:03
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: http://www.niepelnosprawny.cba.pl/
Lokalizacja: podkarpackie
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1708x960
Kontakt:

Jak zaktualizować joomlę

Postautor: adam_per » 18 lip 2016, 10:02:30

to nie aktualizacja, to postawienie nowej Joomli od nowa...
deinstalator usuwa wszystkie pliki z html public? przecież tam są dodatki, szblony, dodatkowe pliki, które nowa nie będzie miała...
ale szkoda, że nie wiedziałem o takiej opcji, sam bym tyle nie pracował nad swoją...
------------------------------
z 1.5 to jest najlepsza (najnowsza) 1.5.26
niepełnosprawny http://niepelnosprawny.org; http://www.niepelnosprawny.cba.pl; forum reklamowe http://forumreklamowe.di4.pl
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3196
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1440x900

Jak zaktualizować joomlę

Postautor: Venite » 31 lip 2016, 15:22:19

adam_per, instalator rusza TYLKO fabryczne pliki (ze specjalnej listy). Co oznacza, że jak zmienisz oryginalny index.php, to zostanie on usunięty, ale jak np. wgrasz jakieś wtyczki, to jej foldery pozostaną nienaruszone (bo nie są "w standardzie").
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
pruswiti
Posty: 3
Rejestracja: 11 kwie 2018, 19:11:25
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1366x768

Jak zaktualizować joomlę

Postautor: pruswiti » 11 kwie 2018, 19:12:46

Masakra :lol:
sronaqu
Posty: 3
Rejestracja: 24 kwie 2018, 19:19:29
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1366x768

Jak zaktualizować joomlę

Postautor: sronaqu » 24 kwie 2018, 19:22:14

o fajnie fajnie
Awatar użytkownika
vimpex
Posty: 4
Rejestracja: 22 cze 2018, 19:53:58
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1600x900

Jak zaktualizować joomlę

Postautor: vimpex » 28 cze 2018, 15:02:34

Niestety, ale nie będę mógł pomóc... Kompletnie się na tym nie znam...
Cóż, takie jest życie, kpi sobie z nas, bawi się naszym kosztem, czasami daje, czasami zabiera.
nowywmiescie
Posty: 4
Rejestracja: 05 lip 2018, 11:59:13
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1920x1080
Kontakt:

Jak zaktualizować joomlę

Postautor: nowywmiescie » 05 lip 2018, 12:00:44

W Joomla 3.0 aktualizacja wymaga kilknięcia w Aktualizuj Joomla. Warto wcześniej doinstalować Akeeba Backup, wtedy przed aktualizacją zawsze będzie robiona kopia.

Wróć do „Joomla, Mambo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości