jqplot brak wykresu

Wszystko związane ze skryptami JS, DHTML itd.
mac_23
Posty: 3
Rejestracja: 15 cze 2013, 13:25:00
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

jqplot brak wykresu

Postautor: mac_23 » 15 cze 2013, 13:44:41

Witam wszystkich. Chciałem aby na mojej stronie generowany był wykres za pomocą jqplot. Niestety za każdym razem dostaje pustą stronę. Mógłby mi ktoś podpowiedzieć co robię nie tak?

CodeColon Select All Code


<html>
<
script language="javascript" type="text/javascript" src="jquery.min.js"></script>
<script language="javascript" type="text/javascript" src="jquery.jqplot.min.js"></script>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="jquery.jqplot.css" />
<script>
$.jqplot('chartdiv',  [[[1, 2],[3,5.12],[5,13.1],[7,33.6],[9,85.9],[11,219.9]]]);
</script>
</head>
<body>
<div id="chartdiv" style="height:400px;width:300px; "></div>
</body>
</html>

Pliki jquery.min.js, jquery.jqplot.min.js i jquery.jqplot.css wrzuciłem do folderu głównego. Z góry dzięki za każdą pomoc.
rkd77
Admin CBA
Posty: 4172
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux 1024x768

Re: jqplot brak wykresu

Postautor: rkd77 » 15 cze 2013, 20:03:36

mac_23, przenieś <script> $.jqplot</script> poniżej diva.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
mac_23
Posty: 3
Rejestracja: 15 cze 2013, 13:25:00
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Re: jqplot brak wykresu

Postautor: mac_23 » 16 cze 2013, 09:56:29

Dzięki rkd77 jak narazie wszystko śmiga. Mam teraz trochę inny problem. Rysuję sobie wykres a mój kod javascript wygląda tak:

CodeColon Select All Code


<script type="text/javascript">
$(
document).ready(function(){
$.
jqplot.config.enablePlugins = true;
    dane=[['2013-06-15 11:45:33', 12.55], ['2013-06-15 11:46:33', 12.5], ['2013-06-15 11:47:33', 11.88], ['2013-06-15 11:48:33', 10.84],
      ['2013-06-15 11:49:33', 12.13]];
    plot = $.jqplot('chart1', [dane], {
      title:'Data Point Highlighting',
      axes:{
        xaxis:{
          renderer:$.jqplot.DateAxisRenderer,
          tickOptions:{
            formatString:'%b&nbsp;%#d'
          }
        },
        yaxis:{
          tickOptions:{
            formatString:'V%.2f'
            }
        }
      },
      highlighter: {
        show: true,
        sizeAdjust: 7.5
      
},
      cursor: {
        show: false
      
}
  }); 
});
</script>


Z czym mam problem. Otóż żeby narysować wykres muszę wpisać wszystkie wartości do zmiennej dane. A ja chciałbym żeby te wszystkie wartości były pobierane z bazy MYSQL. Tzn. w MYSQL stworzyłem sobie tabelę o nazwie pomiar2 a w niej wiersze time i pomiar_u. I właśnie teraz chciałbym żeby wartości z tych wierszy były pobierane do zmiennej dane. W jaki sposób mogę to zrealizować? Mógłby mi ktoś podpowiedzieć? Z góry dzięki.
rkd77
Admin CBA
Posty: 4172
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux

Re: jqplot brak wykresu

Postautor: rkd77 » 17 cze 2013, 19:50:58

Zrobiłbym to tak:
Na stronie tam, gdzie jest <script> z jqplot odwołanie do zewnętrznego skryptu:
<script type="text/javascript" src="wykres.js.php"></script>

wykres.js.php na początku ustawia Content-Type na text/javascript:
<?php
header('Content-Type: text/javascript; charset=utf-8');

Potem jakiś select z bazy i generujesz odpowiedź będącą javascriptem, bez <script> i </script>.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?

Wróć do „JavaScript, DHTML”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość