Zmiana tylko śrdkowej ramki strony?? POMOCY :(

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.
Awatar użytkownika
michał1986
Posty: 78
Rejestracja: 31 paź 2005, 17:33:34
Reputacja: 0
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: michał1986 » 10 gru 2005, 17:29:47

wiedziałem, że ktoś odpowie na moje pytanie "PHP"
tylko jak sie za to zabrać :roll:

no nie wiem, czy jest sens zabierać sie do nauki php tylko dla tego, żeby sie pozdbyć reklam...
ale z drugiej strony to w końcu trzeba bedzie sie tego nauczyć...

liczyłem na jakieś inne rozwązanie problemu z powtarzającymi sie reklamami... (nie licząc php)
a o co chodzi z cms??
Awatar użytkownika
Neoblast
Posty: 123
Rejestracja: 17 paź 2005, 20:20:28
Reputacja: 6
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: Neoblast » 10 gru 2005, 18:19:16

W stronie na PHP też będziesz miał reklamę na samej górze. Poza tym i tak musisz poznać html bo to podstawa, a strony PHP wykorzystują kod html.

Zobaczcie sobie moją stronę. Nie ma reklamy na górze tylko w części na artykuł. Stronkę zrobiłem na zwykłych ramkach <FRAMESET> i jest podzielona od startu na 3 cześci - Baner - Menu - Artykuł. Do linku dodajemy wtedy tradycyjnie cel czyli target="nazwa ramki"
Można w nie wczytywać zarówno pliki html jak i php.

html http://www.kurshtml.[regulamin forum: punkt 2.13]/ - dział HTML - Ramki... :wink:

Tam jest wszystko doskonale opisane co i jak. Ponadto, uprzedzając ewentualne zarzuty co do ramek, przy pomocy prostego JS-a niezależnie którą stronę z artykułem otworzę, przykładowo przy pomocy linku z jakiejś wyszukiwarki, otworzą się wszystkie ramki - czyli pełna strona. Tak więc poszczególne artykuły jako url-e mogę pozycjonować w wyszukiwarkach... :faja:

To naprawdę nie jest takie skomplikowane i dzięki temu nie mam też reklamy na samej górze {co mi się osobiście bardzo nie podoba}. :faja:
Nie myli siê tylko ten, co nic nie robi...
www.neoblast.info
http://www.aloesnatura.com [sklep na javie? czemu nie...]
Awatar użytkownika
<^_^>
Posty: 116
Rejestracja: 04 gru 2005, 14:19:17
Reputacja: 1
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: <^_^> » 10 gru 2005, 18:30:22

CMS to taki program instalowany na serwerze oferujący wiele funkcji typu:
panel administratora, w którym dodajesz zawartość [artykuły] oraz manipulujesz modułami, komponentami itp.

Najlepszy MOIM zdaniem CMS, to: Joomla!.
Pobierzesz go w wersji 1.0.3 z JoomlaSITe.net
Szablony wygooglujesz, komponenty i moduły: Joomla.pl

PS: Podałem najlepsze źródła danych zasobów.
Image
Awatar użytkownika
Mati
Posty: 1016
Rejestracja: 20 sie 2005, 14:47:10
Reputacja: 15
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows

Postautor: Mati » 10 gru 2005, 20:16:20

Neoblast niby te ramki nie są takie złe, każdy artykół ma swój własny adres itp, ale strony na ramkach mają charakterystyczny wygląd.

Do tego np. na Twojej stronie, jeżli nie wpiszesz scroling=no to w operze będzie się pokazywał poziomy suwak, mimo że nic nie przesuwa. Więc to też nie ideał.

Osobiście uważam php za coś cudownego, jeżeli chodzi o zmianę samego opisu. Jednak tam mamy dziwne adresy www.strona.cba.pl/index.php?zmienna=opi ... costam=cos i tak w kółko. Niewiele przeglądarek coś takiego indeksuje.

A co do cms'ów to jest rozwiązanie dla leni. A do tego działają w oparciu o php więc adresy też mają dość dziwne...
No i co? Konwersja bazy wyjadła mi polskie znaki z podpisu. Kto¿ bÂdzie musiaà za to odpowied¿Ã...
Awatar użytkownika
Neoblast
Posty: 123
Rejestracja: 17 paź 2005, 20:20:28
Reputacja: 6
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: Neoblast » 10 gru 2005, 20:51:07

Ideały nie istnieją...
Ale dzięki ramkom nie mam dziwnych adresów i reklamy na samej górze...
Wszystko jest kwestią gustu... :faja:
Nie myli siê tylko ten, co nic nie robi...

www.neoblast.info

http://www.aloesnatura.com [sklep na javie? czemu nie...]
Awatar użytkownika
michał1986
Posty: 78
Rejestracja: 31 paź 2005, 17:33:34
Reputacja: 0
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: michał1986 » 11 gru 2005, 14:59:56

w takim razie mam małe pytanko, czy dałoby się "ręcznie" usunąć reklamę z podstron??
chyba to jest logiczne, że nikomu to sie nie podoba, a jedna reklama to tak czy tak za dużo... a co dopiero 2 czy 3 :/


jest jakach techniczna możliwość na zlikwidowanie reklam w podstronach w iframe??
Awatar użytkownika
<^_^>
Posty: 116
Rejestracja: 04 gru 2005, 14:19:17
Reputacja: 1
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: <^_^> » 11 gru 2005, 16:12:55

Jak chcesz to zrobić :?:
Powtórnie definiując wartości zmiennych używanych przy reklamach :?:
Image
Awatar użytkownika
michał1986
Posty: 78
Rejestracja: 31 paź 2005, 17:33:34
Reputacja: 0
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: michał1986 » 11 gru 2005, 20:36:14

nie wiem jak,
tylko pytałem, czy to jest realne...
czy technicznie jest to do wykonania...
Awatar użytkownika
<^_^>
Posty: 116
Rejestracja: 04 gru 2005, 14:19:17
Reputacja: 1
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: <^_^> » 11 gru 2005, 20:41:39

Nie jest.
Co najwyżej zhachuj stronę google pagead2.cośtam.cośtam i usuń kilka plików i zhackuj cba i usuń kilka plików :D
Image
Awatar użytkownika
HitcH
Posty: 1530
Rejestracja: 08 paź 2005, 10:01:51
Reputacja: 15
Lokalizacja: Zabrze
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: HitcH » 11 gru 2005, 20:59:38

michał1986 WroteColontylko pytałem, czy to jest realne...
czy technicznie jest to do wykonania...


Jest możliwość całkowitego wyłączenia reklamy przez dodanie

CodeColon Select All Code

<no spript

w odpowiednim miejscu.
Kiedyś mi kolga wkleił to do kodu i znikła reklama. Jednak nie pamietam gdzie sie to wkleja i czy na pewno jest to.
Awatar użytkownika
<^_^>
Posty: 116
Rejestracja: 04 gru 2005, 14:19:17
Reputacja: 1
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: <^_^> » 11 gru 2005, 21:05:57

CodeColon Select All Code

<body><noscript>treść</noscript></body

PS: Nie radzę...
Image
Awatar użytkownika
HitcH
Posty: 1530
Rejestracja: 08 paź 2005, 10:01:51
Reputacja: 15
Lokalizacja: Zabrze
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: HitcH » 11 gru 2005, 21:15:17

<^_^> WroteColonKod:

CodeColon Select All Code

<body><noscript>treść</noscript></body


PS: Nie radzę...


Nie nie tam
Inaczej to bylo. Tylko jedno no script bylo
Awatar użytkownika
<^_^>
Posty: 116
Rejestracja: 04 gru 2005, 14:19:17
Reputacja: 1
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: <^_^> » 11 gru 2005, 21:18:17

---------- 21:17 11.12.2005 ----------

W znaczniku noscript umieszczona jest zawatość, wyświetlana jedynie, gdy JavaScript jesy wyłączone w przeglądarce.
W head tego nie wstawisz, bo to jest to, co widać.

---------- 21:18 ----------

Drugi znacznik noscript zamyka poprzedni.
Dobrze mówię.
Image

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość