Zmiana tylko śrdkowej ramki strony?? POMOCY :(

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.
Awatar użytkownika
HitcH
Posty: 1530
Rejestracja: 08 paź 2005, 10:01:51
Reputacja: 15
Lokalizacja: Zabrze
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: HitcH » 17 lis 2005, 13:58:15

---------- 08:02 17.11.2005 ----------

Chodzi o to ze: wszystki odnosniki która są wpisane zamiast strona 1 i 2.php to będą się otwierały w środkowej ramce...więc dobrze zrozumiaeś

---------- 14:58 ----------

strtona główna zrobiona, ale jak zrobic odnośniki? (strona główna w pewnym sensie zrobiona, tylko ze skryptem do strony głównej i to tak na szybko na informatyce robione bo mam kare nakompa:( )
Awatar użytkownika
gacek
Posty: 59
Rejestracja: 10 paź 2005, 23:11:11
Reputacja: 1
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: gacek » 17 lis 2005, 18:25:15

no przecież napisałem:
<a href="?link=nazwa">jakaś_strona</a>
gdzie "nazwa" to nazwa podstrony ładowanej przez ten link, czyli w tym przypadku nazwa.php w folderze "folder".

no ale i tak ci nie działa bo źle przepisałeś podany przezemnie skrypt:

CodeColon Select All Code

<?php
$x
=$_GET['link'];
$x=strtr&#40;$x,"/%","ab"&#41;;
if&#40;$x!=''&#41; &#123; include&#40;'http://twojastrona.cba.pl/folder/'.$x.'.php'&#41;; &#125; else
&#123; include&#40;'folder/start.php'&#41;; &#125;
?>

musi być 'http://twojastrona.cba.pl/folder/' czyli na końcu tego ciągu MUSI być ukośnik / :!:

ps.fajna tematyka strony :wink:
Awatar użytkownika
HitcH
Posty: 1530
Rejestracja: 08 paź 2005, 10:01:51
Reputacja: 15
Lokalizacja: Zabrze
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: HitcH » 18 lis 2005, 07:43:08

zrobilem wszystko jak mówisz i strona główna działa a reszta nie!
Jest taki błąd
Warning: main() [function.main]: URL file-access is disabled in the server configuration in /mnt/storage/users/w/o/j/wojny/index.php on line 47

Warning: main(http://wojny.host.sk/bleble/modelki.php) [function.main]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /mnt/storage/users/w/o/j/wojny/index.php on line 47

Warning: main() [function.include]: Failed opening 'http://wojny.host.sk/bleble/modelki.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php5:/usr/share/php') in /mnt/storage/users/w/o/j/wojny/index.php on line 47


A taki kod wkleiłem:

CodeColon Select All Code

<a href="?link=start"><font class="white"><b>Strona Główna</b></font></a><br>
<a href="?link=modelki"><font class="white"><b>Modelki</b></font></a><br>
<a href="?link=aktorki"><font class="white"><b>Aktorki</b></font></a><br>
<a href="?link=piosenkarki"><font class="white"><b>Piosenkarki</b></font></a><br>
 Potem to:

<?php
$x
=$_GET['link'];
$x=strtr&#40;$x,"/%","ab"&#41;;
if&#40;$x!=''&#41; &#123; include&#40;'http://wojny.host.sk/bleble/'.$x.'.php'&#41;; &#125; else
&#123; include&#40;'bleble/start.php'&#41;; &#125;
?>






powinno działać a tu nic...
Awatar użytkownika
gacek
Posty: 59
Rejestracja: 10 paź 2005, 23:11:11
Reputacja: 1
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: gacek » 18 lis 2005, 22:03:12

wiem, zamiast:

CodeColon Select All Code

include&#40;'http://wojny.host.sk/bleble/'.$x.'.php'&#41;; 
wpisz poprostu:

CodeColon Select All Code

include&#40;'/bleble/'.$x.'.php'&#41;; 
:wink:
Awatar użytkownika
HitcH
Posty: 1530
Rejestracja: 08 paź 2005, 10:01:51
Reputacja: 15
Lokalizacja: Zabrze
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: HitcH » 20 lis 2005, 10:31:09

Nie

CodeColon Select All Code

include&#40;'/bleble/'.$x.'.php'&#41;; 

tylko

CodeColon Select All Code

include&#40;'bleble/'.$x.'.php'&#41;; 


Niby mala roznica ale jak bylo tak jak ty podales to nie dzialalo. Teraz działa.
Awatar użytkownika
gacek
Posty: 59
Rejestracja: 10 paź 2005, 23:11:11
Reputacja: 1
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: gacek » 20 lis 2005, 17:29:27

mała różnica. a gdzie wdzięczność :?: :wink:
Awatar użytkownika
HitcH
Posty: 1530
Rejestracja: 08 paź 2005, 10:01:51
Reputacja: 15
Lokalizacja: Zabrze
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: HitcH » 20 lis 2005, 18:57:11

---------- 18:42 20.11.2005 ----------

Hehe. dalbym Ci pochwale ale nie moge:)
Ale dzieki za pomoc, ale nadal nie potrafie jeden rzeczy zrobic. Jak wejdziej na moja strone i do dzialu modelki to potem są strony i nie wiem jak to zrobic zeby one sie tez otwieraly w tym samym oknie.

---------- 18:57 ----------

? nie rozumiem?
Mi chodzi o te strony ze zdjeciami (jest ich 8) i tak zeby kazda podstrona byla otwierana w tej srodkowej ramce. tzn. mini galeria ale bez uzywania skryptow bo nie lubie tego.:)

Bedę wdzieczny za pomoc...

PS. sory za literówki (pośpiech i zmęczenie).
A stronke robie WebSitePro chyba najlepszy program freeware i do tego strony dzialaja na wszystkich przegladarka wmiare dobrze (wmiare bo IE dziwnie wyswietla)
Awatar użytkownika
gacek
Posty: 59
Rejestracja: 10 paź 2005, 23:11:11
Reputacja: 1
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: gacek » 22 lis 2005, 15:11:55

HitcH WroteColon---------- 18:42 20.11.2005 ----------
Hehe. dalbym Ci pochwale ale nie moge:)

Spoko HitcH, zapomniałem że nie jesteś autorem tematu :D chociaż nie mówię, że bym nie chciał :roll:
A jak chcesz żeby wszystkie w tym samym oknie się otwierały to link musi wyglądać tak:
<a href="cośtam" target="_self">cośtam</a>
HitcH WroteColon---------- 18:57 ----------? nie rozumiem? . . .
to było do mnie :?:
Awatar użytkownika
HitcH
Posty: 1530
Rejestracja: 08 paź 2005, 10:01:51
Reputacja: 15
Lokalizacja: Zabrze
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: HitcH » 22 lis 2005, 18:01:30

nie... wczesniej napisal ktos ale jak ja napisalem to on zdazyl skasowac:)
Awatar użytkownika
Mati
Posty: 1016
Rejestracja: 20 sie 2005, 14:47:10
Reputacja: 15
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows

Postautor: Mati » 22 lis 2005, 19:22:43

HitcH WroteColonnie... wczesniej napisal ktos ale jak ja napisalem to on zdazyl skasowac:)

Tak tym ktośiem byłem ja, przyzjnaje się, napisałem coś ale potem się połapałem że jest źle więc to skasowałem a Ty zdążyłeś mi odpowiedzieć więc sorru.
No i co? Konwersja bazy wyjadła mi polskie znaki z podpisu. Kto¿ bÂdzie musiaà za to odpowied¿Ã...
Awatar użytkownika
gacek
Posty: 59
Rejestracja: 10 paź 2005, 23:11:11
Reputacja: 1
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: gacek » 22 lis 2005, 20:45:55

Mati dlaczego na twojej stronie podany jest adres do kontaktu w sprawie linków: admin@cba.pl :?: jestes adminem cba.pl :?:
Awatar użytkownika
swpok
Posty: 510
Rejestracja: 25 wrz 2005, 13:50:56
Reputacja: 12
Lokalizacja: Syreni gród.
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: swpok » 23 lis 2005, 15:06:02

HitcH WroteColon

CodeColon Select All Code

<?php
$x
=$_GET['link'];
$x=strtr&#40;$x,"/%","ab"&#41;;
if&#40;$x!=''&#41; &#123; include&#40;'http://wojny.host.sk/bleble/'.$x.'.php'&#41;; &#125; else
&#123; include&#40;'bleble/start.php'&#41;; &#125;
?>

Nie wiem jak Hitch ale ja za taki skrypt bym NIE Podziękował
Echh .. niczego się nie uczysz Gacek
Gdzieś tam chyba poprawiałem ten skrypt
Dzień bez uszczypliwości powinno siê uwa¿aæ dniem straconym.
Awatar użytkownika
HitcH
Posty: 1530
Rejestracja: 08 paź 2005, 10:01:51
Reputacja: 15
Lokalizacja: Zabrze
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: HitcH » 23 lis 2005, 17:52:24

nie poprawiałeś. Mati zwórił uwage gackowi a on to porawil:)
A ja zostawie tak jak jest bo mi sie nie chce bawic z tym. Jeszcze musze gelrie zrobic z możliwością ocen, ale nie wiem jak to zrobić.
Pomoże ktoś?:D
Awatar użytkownika
Mati
Posty: 1016
Rejestracja: 20 sie 2005, 14:47:10
Reputacja: 15
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows

Postautor: Mati » 23 lis 2005, 18:58:10

gacek WroteColonMati dlaczego na twojej stronie podany jest adres do kontaktu w sprawie linków: admin@cba.pl jestes adminem cba.pl

Oj, sorry, taka mała pomyłka już poprawiłem :o
No i co? Konwersja bazy wyjadła mi polskie znaki z podpisu. Kto¿ bÂdzie musiaà za to odpowied¿Ã...
Awatar użytkownika
gacek
Posty: 59
Rejestracja: 10 paź 2005, 23:11:11
Reputacja: 1
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: gacek » 23 lis 2005, 20:35:04

swpok WroteColonNie wiem jak Hitch ale ja za taki skrypt bym NIE Podziękował
Echh .. niczego się nie uczysz Gacek
Gdzieś tam chyba poprawiałem ten skrypt

To najpierw przeczytaj i łaskawie zauważ, że go potem poprawiłem :crazy:
A pop poprawieniu skrypt już doskonale działa i nie ma potrzeby go zmieniać. Możnaby dodać ewentualnie if(file_exists(...)) {... ale nie trzeba.
A poza tym kto tu kogo kiedyś poprawiał to sam dobrze wiesz :wink:

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość