[xhtml] Jak poprawnie wstawić skrypt ??

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.
Vazir
Posty: 8
Rejestracja: 28 sie 2005, 21:23:24
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768
Kontakt:

[xhtml] Jak poprawnie wstawić skrypt ??

Postautor: Vazir » 04 wrz 2005, 14:43:03

Mam problem z XHTML. Próbuje przekształcić skrypt typu:

CodeColon Select All Code

<script type="text/javascript" src="&#40;tutaj jakiś tam tekst&#41;"></script>


Na ten według wzoru:

CodeColon Select All Code

<script type="text/javascript">
 <![
CDATA[
 
treść skryptu
 
]]>
 
</script>


Gdy ja przekształcam ten kod to przeglądarka nie reaguje (nic nie widać)
Awatar użytkownika
Emdek
Admin forum
Posty: 412
Rejestracja: 06 lip 2005, 21:02:59
Reputacja: 7
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 800x600
Kontakt:

Postautor: Emdek » 04 wrz 2005, 15:20:31

Wrzuć skrypt do zewnętrznego pliku np. skrypt.js i w SRC wpisz ścieżkę dostępu do niego (w tym pliku nie wstawiaj CDATA ani oczywiście znaczników SCRIPT ;)).
Nadszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie.
http://otter-browser.org
Awatar użytkownika
Farseer
Posty: 519
Rejestracja: 18 sie 2005, 15:41:22
Reputacja: 0
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: Farseer » 04 wrz 2005, 15:22:44

Emdek WroteColonWrzuć skrypt do zewnętrznego pliku np. skrypt.js i w SRC wpisz ścieżkę dostępu do niego (w tym pliku nie wstawiaj CDATA ani oczywiście znaczników SCRIPT ;)).


Ale on chce skrypt na strone wrzucic... a nie w osobnym pliku ... przynnajmniej tak to odebralem ..
Since 1990 there have been 93 wars in 70 states all states around the world with 5.5 million people dead.
75% of these people were civilians, 1 milion of them were children!
Awatar użytkownika
Emdek
Admin forum
Posty: 412
Rejestracja: 06 lip 2005, 21:02:59
Reputacja: 7
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Emdek » 04 wrz 2005, 15:35:29

No cóż, alternatywy raczej nie ma, może nie używać sekcji CDATA, ale jeśli w "treści" skryptu pojawią się znaki takie jak <, >, &, to walidator wywali błędy.
Nadszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie.
http://otter-browser.org
Vazir
Posty: 8
Rejestracja: 28 sie 2005, 21:23:24
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: Vazir » 04 wrz 2005, 16:39:32

Ten skrypt chcę wstawić na stronie głównej i zawiera on znaki typ &, jak zamieniłem je na &amp to validator nie wykrywa błędy. To może ktoś mi podać jak zrobić ten skrypt z wykorzystaniem CDATA
bakterix
Posty: 95
Rejestracja: 03 lip 2005, 09:14:23
Reputacja: 1
Lokalizacja: Puławy
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Linux 1024x768
Kontakt:

Postautor: bakterix » 05 wrz 2005, 00:50:05

A po kiego Ci to CDATA ??? Czy robisz stronke w XML'u ???
Mi się wydaje że jak chcesz uzyc XHTML'a to wystarczy jak napiszesz:

CodeColon Select All Code


<script type="text/javascript">
 
//a tu tresc z jakiegoś tam skryptu normalnie z & < > itp.
</script>

będzie nawet zgodne z XHTML 1.0 Strict
przeczytaj sobie tę stronke:
http://www.w3schools.com/tags/tag_script.asp
Vazir
Posty: 8
Rejestracja: 28 sie 2005, 21:23:24
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: Vazir » 05 wrz 2005, 18:02:34

Niestety,a le jak chcę wstawić rozszerzenie plików na xhtml, to nie widać skryptu, ponieważ musi być on zapisany CDATA
Awatar użytkownika
Emdek
Admin forum
Posty: 412
Rejestracja: 06 lip 2005, 21:02:59
Reputacja: 7
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Emdek » 05 wrz 2005, 18:32:16

Przecież dokumenty XHTML są dokumentami XML...
http://pl.wikipedia.org/wiki/XHTML
A rozszerzenie pliku nie jest aż takie ważne.
Nadszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie.
http://otter-browser.org
Vazir
Posty: 8
Rejestracja: 28 sie 2005, 21:23:24
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: Vazir » 05 wrz 2005, 19:27:17

Wiem, ale zalecane jest użycie rozszerzenia xhtml, a po zatym zalecane jest wstawianie skryptów sekcją CDATA, a ja lubię trzymać się zaleceń :wink: To poda mi ktoś przykład tego skryptu :?:
porni
Posty: 1354
Rejestracja: 08 lip 2005, 18:33:05
Reputacja: 8
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: porni » 05 wrz 2005, 19:39:26

No moim zdaniem dobrze to robisz al4e sprawdx manuala
Awatar użytkownika
Emdek
Admin forum
Posty: 412
Rejestracja: 06 lip 2005, 21:02:59
Reputacja: 7
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 800x600
Kontakt:

Postautor: Emdek » 05 wrz 2005, 19:52:56

Nie zawsze to co jest zgodne ze standardami musi działać, szczególnie pod IE.
Skoro się trzymasz zaleceń, to w sumie nie powinieneś sie interesować zbytnio JS, bo się nie zaleca jego przesadnego używania, gdyż jeśli ktoś nie ma obsługi JS lub ją wyłączy, to nici ;).
A czy ktoś gdzieś zabrania wstawiania JS do zewnętrznych plików?
;)
Nadszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie.
http://otter-browser.org
Awatar użytkownika
linksworld
Posty: 370
Rejestracja: 09 paź 2005, 14:02:14
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Flock Windows
Kontakt:

Postautor: linksworld » 02 lis 2005, 18:48:07

Rozszerzenie może być też .xhtm i .xht.
A "CDATA" jest nawet generowane przez niektóre generatory RSS.
bakterix, to prawda. Tak działa na 100% :!:

Off.: SYF (czyt. IE) nie wyświetla żadnej strony poprawnie.
Nawet pustej.
:arrow: Przyszłe forum, na które wszystkich Was zapraszam.
porni
Posty: 1354
Rejestracja: 08 lip 2005, 18:33:05
Reputacja: 8
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: porni » 02 lis 2005, 19:11:19

Necroposting :crazy:

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości