strona i style css

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.
kadafi
Posty: 18
Rejestracja: 18 mar 2012, 11:08:42
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1280x960

strona i style css

Postautor: kadafi » 18 mar 2012, 18:52:28

Chłopaki !! Chłopaki !! poratujcie , jak to przerobić na strone www ;D , wiem ze pociąć i co dalej ? jestem zielony z css a musze zrobić strone w stylu tego ;/
Image
Awatar użytkownika
svang
Posty: 204
Rejestracja: 18 gru 2011, 07:06:53
Reputacja: 4
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1024x768

Re: strona i style css

Postautor: svang » 18 mar 2012, 19:34:38

:google: są kursy tworzenia stron i nie tylko
Nie dyskutuj z debilkami w necie,wpierw sprowadzą Cię do swojego poziomu,a potem pokonają doświadczeniem!
kadafi
Posty: 18
Rejestracja: 18 mar 2012, 11:08:42
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1280x960

Re: strona i style css

Postautor: kadafi » 18 mar 2012, 19:39:52

no to dodam jeszcze ze nie potrafię pojąć tego css'a niewiem co do czego sie klei ;/ ;D niech ktoś mi go chociaż wytłumaczy ;p
Awatar użytkownika
DeaDriam
Posty: 4023
Rejestracja: 04 lip 2011, 14:00:40
Reputacja: 123
Lokalizacja: Möglingen
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: strona i style css

Postautor: DeaDriam » 19 mar 2012, 08:21:06

No to napisz kolego
Jak zaczynasz..co robisz...?
w czym to robisz(jakim programem robisz tą stronę html?).Ostatnio kolega pokazywał mi stronkę
na kompie zrobioną w phpDesigner na wypracowanie z informatyki..istne cudo mu wyszło,a przerabiał szablon html z neta

Pozwolę sobie zwrócić Ci dyskretną uwagę,że współpraca się pisze=zamiast wspułpraca
_____________________________________________________
Nie badz pijawka-znalazles rozwiazanie problemu..podziel sie na forum!
----------------------------------------------------------------------------
SmacznY WordpresS>> http://www.przepisyzgarnka.pl <<
BlackDante
Posty: 348
Rejestracja: 10 lut 2010, 19:33:06
Reputacja: 11
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Chrome Windows 1366x768
Kontakt:

Re: strona i style css

Postautor: BlackDante » 19 mar 2012, 10:51:56

matpol WroteColonna kompie zrobioną w phpDesigner na wypracowanie z informatyki..istne cudo mu wyszło,a przerabiał szablon html z neta


Jakoś nie sądzę że miał oryginalną wersję tego programu (zapłacić 89 $ za środowisko tylko webowe to jednak sporo ), ja używam NetBeansa i sobie bardzo cenię ten program.

a wracając do topiku poczytaj trochę o rozmieszczeniu divów na stronach, jeżeli znasz język angielski to polecam kurs:
http://learncss.tutsplus.com/ jeśli odpowiednio przerobisz te wideo tutoriale to bez problemów będziesz mógł pociąć taki layout.
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. - Albert Einstein
Awatar użytkownika
DeaDriam
Posty: 4023
Rejestracja: 04 lip 2011, 14:00:40
Reputacja: 123
Lokalizacja: Möglingen
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: strona i style css

Postautor: DeaDriam » 19 mar 2012, 11:18:06

BlackDante WroteColonJakoś nie sądzę że miał oryginalną wersję tego programu (zapłacić 89 $ za środowisko tylko webowe to jednak sporo )

Skoro go stać na program graficzny za ponad 2 tysiaki+Legalny Windows ,to i Go stać jest i na ten program(nie każdy korzysta z Warezów itp...) ,z którym polecam zapoznać się szerzej jeśli chce się osiągnąć coś bardziej efektownego(Koszt zwraca się dość szybko)
NetBeansa jest dobrym programem..ale tylko dobrym...to taki kombajn ja za czasów PRL do koszenia żyta na PGR ,jak sie go weżmie ze wszystkimi wsparciami,a i tak brakuje mu sporo funkcji// integracji z rozbudowanym oprogramowaniem ..
Zawsze można wybrać Poczciwego Pajączka gdy się robi stronkę na przedstawienie :mrgreen:

Tworzenie stron w html w necie jest i po polsku+dobre fora wspierające
_____________________________________________________
Nie badz pijawka-znalazles rozwiazanie problemu..podziel sie na forum!
----------------------------------------------------------------------------
SmacznY WordpresS>> http://www.przepisyzgarnka.pl <<
BlackDante
Posty: 348
Rejestracja: 10 lut 2010, 19:33:06
Reputacja: 11
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Chrome Windows 1366x768
Kontakt:

Re: strona i style css

Postautor: BlackDante » 19 mar 2012, 12:50:44

matpol WroteColon
BlackDante WroteColonJakoś nie sądzę że miał oryginalną wersję tego programu (zapłacić 89 $ za środowisko tylko webowe to jednak sporo )

Skoro go stać na program graficzny za ponad 2 tysiaki+Legalny Windows ,to i Go stać jest i na ten program(nie każdy korzysta z Warezów itp...) ,z którym polecam zapoznać się szerzej jeśli chce się osiągnąć coś bardziej efektownego(Koszt zwraca się dość szybko)
NetBeansa jest dobrym programem..ale tylko dobrym...to taki kombajn ja za czasów PRL do koszenia żyta na PGR ,jak sie go weżmie ze wszystkimi wsparciami,a i tak brakuje mu sporo funkcji// integracji z rozbudowanym oprogramowaniem ..
Zawsze można wybrać Poczciwego Pajączka gdy się robi stronkę na przedstawienie :mrgreen:

Tworzenie stron w html w necie jest i po polsku+dobre fora wspierające



No to gratuluje Twojemu koledze skoro dla strony wydał kupę szmalu, chociaż są lepsze i tańsze środowiska programistyczne... co do Netbeansa to się nie zgadzam, ale to chyba moja subiektywna ocena. Mówisz że to jest kombajn... tak, jak ma się wsparcie dla C++, Javy, Ruby, PHP to potrafi zamulać, ja osobiście mam zainstalowane tylko moduły Javy i PHP i jakoś nie odczuwam różnicy w szybkości działania jeśli porównywać z PHPDesigner, co więcej NetBeans dzięki swojej budowie ma wsparcie dla każdego framewroka PHP / Javascript (skanuje wszystkie pliki w poszukiwaniu klas, funkcji, które potem pojawiają się w podpowiadaniu składni), jedynym wymogiem aby do podpowiedzi składni był dodawany dymek z opisem funkcji jest odpowiednie okomentowanie zgodne z PHPDocumentator. Jeżeli chodzi o integrację to trochę nie rozumiem zarzutu... przecież z NetBeansa masz nawet dostęp do konsoli serwera przez protokuł SSH.

Wracając do Tworzenia stron w html / css, owszem jest dobre i po polsku jednak w mojej opinii kurs Jeffrey Way-a jest najlepszym wstępem do html / css z jakim kiedykolwiek się spotkałem, uczy kilka na prawdę dobrych nawyków, no i to jest video kurs więc jest dużo więcej spraw poruszonych, wyjaśnionych i chyba jest to wygodniejsza forma niż czytanie nie zawsze dobrych tutoriali.
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. - Albert Einstein
kadafi
Posty: 18
Rejestracja: 18 mar 2012, 11:08:42
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1280x960

Re: strona i style css

Postautor: kadafi » 19 mar 2012, 15:31:17

używam programu "web edit" mam również "nvu" a do grafiki to gimp ;p
ale wracając to mam to pocięte na 6 elemętów (banner , 4 buttony , tresc) i co dalej mam wsadzić w tabele?


powiedzmy ze mam cos takiego i wklejam do tego linki do wyciętych obrazkow ,tak?


<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
<html>

<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8">
<title>Tytul strony</title>
</head>

<body>
<table border="5" width="900" cellpadding="0" cellspacing="0">

<tr>
<td colspan="2">1</td>

</tr>

<tr>
<td width="200">3</td>
<td rowspan="5">7</td>
</tr>

<tr>
<td>4</td>

</tr>

<tr>
<td>5</td>

</tr>

<tr>
<td>6</td>

</tr>

</table>
</body>

</html>
Awatar użytkownika
piwo
Posty: 673
Rejestracja: 13 lip 2010, 16:13:44
Reputacja: 50
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1152x864

Re: strona i style css

Postautor: piwo » 19 mar 2012, 15:54:04

@kadafi
To nie jest zadanie do szkoły i robisz to z pasji ?

@dyskusja na temat edytorów
Osobiście używam - eclipse, które jest darmowym IDE z teoretycznie nieograniczonymi możliwościami (pluginy)
(przykład jak to może mniej więcej wyglądać można zobaczyć w mojej sygnaturze)
Ostatnio zmieniony 19 mar 2012, 16:19:04 przez piwo, łącznie zmieniany 1 raz.
{$signature}
kadafi
Posty: 18
Rejestracja: 18 mar 2012, 11:08:42
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1280x960

Re: strona i style css

Postautor: kadafi » 19 mar 2012, 16:11:48

robie to bo chce umieć ;p
a co do sprawy to moge w html napisać np:
<div class="banner">
<img src="dsd.jpg" />
</div>
a w pliku css jak pozycje ustawić?
Awatar użytkownika
piwo
Posty: 673
Rejestracja: 13 lip 2010, 16:13:44
Reputacja: 50
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1152x864

Re: strona i style css

Postautor: piwo » 19 mar 2012, 16:39:44

robie to bo chce umieć ;p

W takim wypadku dlaczego nie zapoznasz się z tematem ogólnie znanym pod nazwą CMS ?
(Umieć i tak będziesz musiał, ale uzyskasz dużo lepsze efekty w dużo krótszym czasie)

Na początek mógłbyś spróbować np Wordpress jako że jest bardzo prosty w obsłudze,
intuicyjny i przejrzysty, doskonały dla początkujących aby zrozumieć idee systemu CMS,
Potem mógłbyś przejść na coś bardziej zawiłego ale oferującego większe możliwości jak np joomla
(to co widać pod tym linkiem jest demonstracją strony internetowej zbudowanej w oparciu o system CMS
jaką sam możesz stworzyć w kilka lub kilkanaście minut)
Ostatecznie HTML, CSS a nawet PHP i tak będziesz musiał umieć z powodu że niejednokrotnie napotkasz
na jakieś problemy które będą wymagały od Ciebie tej wiedzy (Więc nie wyrzucaj jeszcze swoich edytorów)

a co do sprawy to moge w html napisać np:
<div class="banner">
<img src="dsd.jpg" />
</div>
a w pliku css jak pozycje ustawić?

Obrazek znajduje się wewnątrz elementu div o nazwie "banner"
więc w pliku CSS bądz w sekcji <style></style> w pliku HTML możesz sformułować sposób jego wyświetlania
.banner {
w tym miejscu wpisujesz jakie formatowanie nadajesz temu elementowi.
}
Odnosi to się do wszystkich elementów którym nadasz jakieś nazwy, oraz do grup zagnieżdżonych elementów.
W tym wypadku właśnie nadajesz pozycję nie tyle obrazkowi co div'owi wewnątrz którego jest obrazek.

Aby dowiedzieć się więcej w temacie "jak ustawić pozycję czegoś" możesz zajrzeć tutaj oraz tutaj
{$signature}

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości