Ramki vs tabelki

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.
Ares_AFC
Posty: 39
Rejestracja: 16 sie 2005, 15:53:48
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Ramki vs tabelki

Postautor: Ares_AFC » 18 sie 2005, 00:56:59

Zrobilem strone w oparciu o tabele:
www.gooner.cba.pl

Jednakże zeby uaktualnic całą stronę trzeba by modyfikować każdą podstrone. Wiem że można tutaj zastosować ramki, i na tym moja wiedz sie konczy... :D

Nie wiem czy mam zrobic to tak:

CodeColon Select All Code

<FRAMESET cols="10%,830,10%" BORDER="1">
    <
FRAME NAME="lewo" SRC="" FRAMEBORDER="1">
           <
FRAMESET ROWS="225,*,20" BORDER="1">
    <
FRAME NAME="gora" SRC="" FRAMEBORDER="1">
           <
FRAMESET COLS="210,*,160" BORDER="1">
             <
FRAME NAME="lewo_cols" SRC="" FRAMEBORDER="1">
            <
FRAME NAME="srodek_cols" SRC="" FRAMEBORDER="1">
            <
FRAME NAME="prawo_cols" SRC="" FRAMEBORDER="1">
    </
frameset>
    <
FRAME NAME="prawo" SRC="" FRAMEBORDER="1">

        </
FRAMESET>
        <
FRAME NAME="dol" SRC="" FRAMEBORDER="1">
    </
FRAMESET>
</
FRAMESET
??
To troche bez sensu, bo jak tak robie parametry niby sa ustawione dobrze, a np logo strony nie miesci sie w ramke i sa suwaki...
Chcialbym to stworzyc DOK£ADNIE, bez zadnych odstepow, w tych samych kolorach, tak jak wyglada obecnie www.gooner.cba.pl tyle ze chce sobie ulatwic zycie z ta menu po prawej stronie... jak mam to zrobic?? ile ramek i z czym?
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Postautor: fuma » 18 sie 2005, 14:27:33

Niespodzianka Napewno pomoze :wink:
Ares_AFC
Posty: 39
Rejestracja: 16 sie 2005, 15:53:48
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Postautor: Ares_AFC » 18 sie 2005, 15:17:52

no właśnie sęk w tym że patrzyłem już w tym kursie, uwierz mi że gdyby nie było konieczne to nie pisałbym tego tematu ;)
Image
Y-i
Posty: 54
Rejestracja: 04 sie 2005, 15:52:53
Reputacja: 0
Lokalizacja: Nowa Sól
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: Y-i » 18 sie 2005, 15:25:50

A może lepiej szblon php??
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Postautor: fuma » 18 sie 2005, 15:37:11

A ja bym proponowal logo wstawic ponad <frameset>, czyli po prostu w index.html (bo tam zapewne znajdzie sie frameset) wkleic logo ponad frameset. Po co wogole ladowac logo w ramke. Wystarczy stworzyc te trzy kolumny: prawa strona, srodek i lewa strona i niebedzie problemu.
Dudi
Posty: 30
Rejestracja: 17 paź 2005, 20:39:36
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: Dudi » 23 paź 2005, 22:17:43

możesz także zrobić including w php:)
Każda podstrona będzie w pliku tekstowym, cały szablon bedzie oparty o index.html / index.php :)
tylko się środek będzie zmieniać...
Pozdrawiam!

PS. tak jak na http://www.zszoi.za.pl
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Postautor: fuma » 24 paź 2005, 09:29:38

Dudi WroteColonmożesz także zrobić including w php:)

Więc zrobić można w ten spsosób stronke aczkolwiek trza się znać na php. Druga sprawa w gre wchodzą sprawy bezpieczeństwa. Nie umiejętnie użytą funkcje include() można w prosty sposób użyć do shackowania strony oraz przeglądania zawartości konta z prawami ftp Przykład:
Mamy funkcje

CodeColon Select All Code

<?php
include&#40;"$strona"&#41;;
?>

Cóż include jak każdy ale....
Adres url teraz wygląda następująco:
www.jakaś_tam_stronka.pl/index.php?strona=wartość_"strona"

Niewiele się zastanawiając w pasku adresu można przypisać własną wartość "strona" np:
www.jakaś_tam_stronka.pl/index.php?strona=http://www.google.pl

gotowe teraz tam gdzie miała być includowana wartość $strona wyświetla się google Pisząc odpowiedni skrypt i umieszczając go na byle jakim serwerze (nawet bez obsługi php ==> zapisujemy w formacie *txt) można przejąć kontrole nad stronką. Oczywiście pożądny programista z przyzwyczajenia pisze takie skrypty które nie są podatne na tego typu tricki (sprawdzanie wartości przykładowego $strona). Więc sądze aby kolega Ares_AFC zastosował <frameset> albo jakiś gotowy skrypt JS. :wink:


Jeżeli się myle to proszę mnie poprawić.
Awatar użytkownika
linksworld
Posty: 370
Rejestracja: 09 paź 2005, 14:02:14
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: linksworld » 25 paź 2005, 20:11:57

---------- 20:08 25.10.2005 ----------

Mi się wydaje, że fuma się myli.
Include polega na ładowaniu pliku, a jak wpiszesz swoją wartość tej zmiennej, możesz zobaczyć błąd http:404.

---------- 20:11 ----------

Haha! To nie działa: nic się nie pokazuje!
Nazwet błędu 404 nie zwraca.



PS: W panelu admina można się zalogować nie wpisując żadnych danych, a jedynie klikając "loguj".
:arrow: Przyszłe forum, na które wszystkich Was zapraszam.
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Postautor: fuma » 25 paź 2005, 20:27:23

linksworld WroteColonHaha! To nie działa: nic się nie pokazuje!
Nazwet błędu 404 nie zwraca.


Hahahaha Jakbyś nie wiedział jasne że nie zadziała bo w tym przykładzie co podałem niema nawet zdefiniowanego $strona :lol:
Awatar użytkownika
linksworld
Posty: 370
Rejestracja: 09 paź 2005, 14:02:14
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: linksworld » 25 paź 2005, 20:29:46

Ja się brecham ze zstrony zszoi.za.pl, tam jest też ten wadliwy panel admina
:arrow: Przyszłe forum, na które wszystkich Was zapraszam.

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość