potrzebuję natychmiastowej pomocy z góry dziękuje :]

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.
Awatar użytkownika
ptaszek_tweety
Posty: 10
Rejestracja: 19 lis 2005, 12:56:19
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

potrzebuję natychmiastowej pomocy z góry dziękuje :]

Postautor: ptaszek_tweety » 19 lis 2005, 12:59:42

mam zrobić tabelke 2 wierszową
w 1 wierszu ma być przycisk a w 2 zdjęcie
i jak nacisnę przycisk to ma sie zmienić zdjęcie
czy ktoś potrafi zrobić taką tabelkę ????
pomocy :( :( :( :( :(

z góry dziękuje za dobre chęci
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows

Postautor: fuma » 19 lis 2005, 13:22:30

porni
Posty: 1354
Rejestracja: 08 lip 2005, 18:33:05
Reputacja: 8
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: porni » 19 lis 2005, 13:23:56

no chyba że jakaś prosciutka galeria...
Awatar użytkownika
ptaszek_tweety
Posty: 10
Rejestracja: 19 lis 2005, 12:56:19
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Postautor: ptaszek_tweety » 19 lis 2005, 23:11:33

możliwe że takie coś ale mi to tam nic nie mówi
jeśli byście mogli mi napisać taką tabelkę bedę bardzo wdzięczny
na przykład gdzie to mam wkleić do takiej tabeli

<table border="4">
<tr><td> <img src=1.jpg></td></tr>
<tr><td><a href="link do następnego zdjęcia">zdjęcie</a><td></tr>
</table>

i co tam trzeba dodać aby po naciśnięciu wyżej napisanego przycisku
zamiast zdjęcia 1 pojawiło sie inne zdjęcie
jeśli byście mogli prosze napiszcie mi tę tabelke poprawnie
z góry dziękuje :]
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Postautor: fuma » 19 lis 2005, 23:45:35

Więc tak. To trzeba troszku inaczej zrobić jak tam jest napisane. Na początek tworzysz sobie jakiś tam plik w którym ma być to co napisałeś (te fotki). W nim umieszczasz:

CodeColon Select All Code


<table border="4">
  <tr>
    <td> 
           <a href="?link=foto1">foto 1</a><br>
           <a href="?link=foto2">foto 2</a><br>
           <a href="?link=foto3">foto 3</a><br>
  </td>
    </tr>
    <tr>
  <td>
<?php
$x
=$_GET['link'];
$x=strtr&#40;$x,"/%","ab"&#41;;
if&#40;$x!=''&#41; &#123; include&#40;'nazwa_katalogu_ze_zdjeciami/'.$x.'.html'&#41;; &#125; else
&#123; include&#40;'nazwa_katalogu_ze_zdjeciami/brak.html'&#41;; &#125;
?>
  <td>
    </tr>
</table>

Teraz tworzysz kolejno pliki foto1.html, foto2.html, foto3.html a w nich wklejasz tylko cos takiego:
<img src="sciezka_do_fotek" border="0">. Umieszczasz te pliki w katalogu z fotkami i gotowe.
Oczywiście w plikach foto1/2/2.html masz pełną możliwość manipulacji zdjąciami. Nie zapomnij że zamiast "nazwa_katalogu_ze_zdjeciami" masz wpisac nzwe katalogu gdzie trzymasz zdjecia. A plik brak.html to ma byc plik ktory sie zaladuje w wypadku kiedy nie ma takiego pliku czyli np bedzie w tym pliku napisane "Niema takiego zdjęcia" a wię ten plik może tak wyglądać

CodeColon Select All Code


Niema takiego zdj
&#281;cia
 

Oczywiście i ten napis możesz dowolnie zmieniać oraz użyć do jego formatowania arkusza css albo class albo co tam jeszcze sobie wymyślisz.
Awatar użytkownika
ptaszek_tweety
Posty: 10
Rejestracja: 19 lis 2005, 12:56:19
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Postautor: ptaszek_tweety » 20 lis 2005, 11:47:52

dziękuje bardzo za napisanie tej tabelki ale mi coś nie wychodzi :( :( :(

wpisałęm zamias tych poszczególnych danych lionki do zdjęć i stron i nie wychodzi mi to
stworzyłem folder "strona" i umieściłem w niej plik index.html potem stworzyłem folder "zdjecia" i umieściłem w niej zdjęcia : 1.jpg 2.jpg 3.jpg i foto1.html foto2.html foto3.html i wkleiłem do foto1,2,3.html kod
<img src="1.jpg" border="0"> itd.

CodeColon Select All Code


<table border="4">
  <tr>
   <td> 
         <a href="?zdjecia/foto1.html">foto 1</a><br>
         <a href="?zdjecia/foto2.html">foto 2</a><br>
         <a href="?zdjecia/foto3.html">foto 3</a><br>
  </td>
   </tr>
   <tr>
  <td>
<?php
$x
=$_GET['zdjecia'];
$x=strtr&#40;$x,"/%","ab"&#41;;
if&#40;$x!=''&#41; &#123; include&#40;'zdjecia/'.$x.'.html'&#41;; &#125; else
&#123; include&#40;'zdjecia/brak.html'&#41;; &#125;
?>
  <td>
   </tr>
</table> 

i jakoś ta strona nie chce działać gdy nacisne na te przyciski strona pozostaje bez zmian :( :( :( gdybyś mógł zobaczyć co źle zrobiłem byłbym bardzo wdzięczny
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows

Postautor: fuma » 20 lis 2005, 12:02:25

Po pierwsze jak wklejasz kod na forum to używaj do tego odpowiedniego znacznika (code)
Po drugie linki są źle napisane.
Nie ma być tak:

CodeColon Select All Code


       
<a href="?zdjecia/foto1.html">foto 1</a><br>
       <
a href="?zdjecia/foto2.html">foto 2</a><br>
       <
a href="?zdjecia/foto3.html">foto 3</a><br>
 

tylko tak:

CodeColon Select All Code


       
<a href="?zdjecia=foto1">foto 1</a><br>
       <
a href="?zdjecia=foto2">foto 2</a><br>
       <
a href="?zdjecia=foto3">foto 3</a><br>
 

Chyba widzisz różnice :?:
Za "?zdjecia" nie ma być "/" tylko "=" i nie dodajesz końcńówki .html bo ona zostaje automatycznie dodana przez skrypt. Odpowiada za to ta linijka:

CodeColon Select All Code


if&#40;$x!=''&#41; &#123; include&#40;'zdjecia/'.$x.'.html'&#41;; &#125; else
 
Awatar użytkownika
swpok
Posty: 510
Rejestracja: 25 wrz 2005, 13:50:56
Reputacja: 12
Lokalizacja: Syreni gród.
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: swpok » 20 lis 2005, 13:35:24

CodeColon Select All Code

<?php
$x
=$_GET['link'];
$x=strtr&#40;$x,"/%","ab"&#41;; // A ja sie zastawiam dlaczego najpierw filtrujesz zmienna a pozniej sprawdzasz czy ma nadana jakos wartosc 
if&#40;$x!=''&#41; &#123; include&#40;'nazwa_katalogu_ze_zdjeciami/'.$x.'.html'&#41;; &#125; 
else
&
#123; include&#40;'nazwa_katalogu_ze_zdjeciami/brak.html'&#41;; &#125;
?>


wrr ....

Idąc pomysłem Fumy

CodeColon Select All Code


if&#40;isset&#40;$_GET['link']&#41;&#41; // albo empty&#40;&#41; == FALSE 
&#123;
$_GET['link'] = strtr&#40;$_GET['link'],"/%","ab"&#41;; // ;&#41; hehe
include&#40;'nazwa_katalogu_ze_zdjeciami/'.$_GET['link'].'.html'&#41;;
&#125;
else
include&
#40;'nazwa_katalogu_ze_zdjeciami/brak.html'&#41;;
 
Dzień bez uszczypliwości powinno siê uwa¿aæ dniem straconym.
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows

Postautor: fuma » 20 lis 2005, 14:29:43

swpok WroteColonIdąc pomysłem Fumy


Dla sprostowania nie jest to mój pomysł tylko Gackek napisał ów skrypt. Ja niezmieniłem tam praktycznie nic. Tak aby potem nie było że przypisuje sobie czyjeś dzieło.
Awatar użytkownika
ptaszek_tweety
Posty: 10
Rejestracja: 19 lis 2005, 12:56:19
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Postautor: ptaszek_tweety » 20 lis 2005, 16:52:00

zmieniłem ten kod tak jak mi mówiłeś i nic :( :( :( :(
nie mam pojęcia dlaczego mi to nie działa :( :( :( :(
zrobiłem wszystko co mi wyżej napisałeś i nic w dalszym ciągu
nie rozumiem tego

:( :( :( :(
ale dziękuje za dobre chęci
Awatar użytkownika
Mati
Posty: 1016
Rejestracja: 20 sie 2005, 14:47:10
Reputacja: 15
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows

Postautor: Mati » 20 lis 2005, 17:45:00

ptaszek_tweety WroteColonnie mam pojęcia dlaczego mi to nie działa

Może:
-nie zapisałeś pliku jako .php
-próbujesz go otworzyć na własnym komputerze nie używając odpowiedniego programu (chodzi o wykonanie poleceń w pliku)



CodeColon Select All Code


<?
if&#40;isset&#40;$_GET['link']&#41;&#41; // albo empty&#40;&#41; == FALSE 
&#123;
$_GET['link'] = strtr&#40;$_GET['link'],"/%","ab"&#41;; //  hehe
include&#40;'nazwa_katalogu_ze_zdjeciami/'.$_GET['link'].'.html'&#41;;
&#125;
else
include&
#40;'nazwa_katalogu_ze_zdjeciami/brak.html'&#41;;
?>

-Zbrakło <? i ?>

a może potrzebujesz takiej prosej gareli jak tu:
http://www.rybki.cba.pl/?view=gupik

Sorry, musiałem się pochwalić :D
A jak chcesz to te przyciski dalej i wstecz można zamienić na jakieś przyciski graficzne, no i można zrobić spis zdjęć zamiast przewracać je po kolei.
No i co? Konwersja bazy wyjadła mi polskie znaki z podpisu. Kto¿ bÂdzie musiaà za to odpowied¿Ã...
Awatar użytkownika
ptaszek_tweety
Posty: 10
Rejestracja: 19 lis 2005, 12:56:19
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Postautor: ptaszek_tweety » 20 lis 2005, 22:24:25

---------- 22:23 20.11.2005 ----------

mati dziękuje za wskazówki :]
rzeczywiście nie zapiusałem pliku jako php
gdyż nie wiedziałem
ale którą strone zapisać jako php ???????
i jakim programem moge to potem zobaczyć ?????

z góry dziękuje za odpowiedź
:D :D :D

---------- 22:24 ----------

a rybki są zajefajne :D :D :D :D
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows

Postautor: fuma » 20 lis 2005, 22:25:50

Ta strona w której wyświetlają ci się zdjęcia ma mieć rozszerzenie .php (sorki zapomniałem o tym napisać) ale i linki popraw. A żeby zobaczyć na swoim komputerze jak działa ten skrypt to musisz postawić na swoim kompie serwer (np. Apache) i doinstalować php. więc lepiej testuj te pliki na serwerze :wink:
Awatar użytkownika
ptaszek_tweety
Posty: 10
Rejestracja: 19 lis 2005, 12:56:19
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Postautor: ptaszek_tweety » 20 lis 2005, 22:54:19

---------- 22:29 20.11.2005 ----------

dzięki :D :D :D zobaczymy zaraz :D :D :D :D
czy strona zadziała

---------- 22:54 ----------

i nie działo :( :( :( wciepnąłem te strony zezdjęciami
na serwer zapisałem index jako php i nic jak nacisna na
te przyciski to nie działo nic sie nie dzieje pozostaje w ta strona
w tej samej pozycjo co przed naciśnięciem

:( :( załamka :( :(
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Postautor: fuma » 20 lis 2005, 23:33:05

Więc jeszcze raz. Tworzysz sobie plik index.php i w nim wklejasz ten kod:

CodeColon Select All Code


<table border="4">
  <tr>
    <td>
           <a href="?zdjecia=foto1">Foto 1</a><br>
           <a href="?zdjecia=foto2">Foto 2</a><br>
           <a href="?zdjecia=foto3">Foto 3</a><br>
  </td>
    </tr>
    <tr>
  <td>
  <?
if&#40;isset&#40;$_GET['zdjecia']&#41;&#41; // albo empty&#40;&#41; == FALSE
&#123;
$_GET['link'] = strtr&#40;$_GET['zdjecia'],"/%","ab"&#41;; // Wink hehe
include&#40;'zdjecia/'.$_GET['link'].'.html'&#41;;
&#125;
else
include&
#40;'zdjecia/brak.html'&#41;;
?>
  </td>
    </tr>
</table>

Następnie w katalogu zdjecia tworzysz pliki foto1.html ; foto2.html ; foto3.html
a w nich wklejasz kolejno następujące kody;
foto1.html:

CodeColon Select All Code


<img src="zdjecia/nazwa_zdjecia1.jpg" border="0">
 

foto2.html:

CodeColon Select All Code


<img src="zdjecia/nazwa_zdjecia2.jpg" border="0">
 

foto3.html:

CodeColon Select All Code


<img src="zdjecia/nazwa_zdjecia3.jpg" border="0">
 

Teraz powinno działać.
Więc przeanalizujmy jak to ma być. Pliki foto1.html, foto2.html i foto3.html są w katalogu zdjecia ale ścieżka do zdjęć ma być taka jakby były one (te pliki foto1.html itd.) w miejscu gdzie jest plik index.php z linkami do nich. Jest to spowodowane tym że kod html nie jest przetwarzany przez parser php lecz "wklejany" w plik w którym "odtwarzany" jest skrypt. W naszym wypadku index.php. Czyli ście&380;ki do zdjęć mają się tak odwoływać jakby były bezpośrednio napisane w tym pliku index.php. Mam nadzieje że rozumiesz.

U mnie działa ten skrypt tylko że zmieniłem nazewnictwo katalogów i plików.
http://www.animetown.cba.pl/anime/anime ... /index.php

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości