potrzebuję natychmiastowej pomocy z góry dziękuje :]

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.
Awatar użytkownika
gacek
Posty: 59
Rejestracja: 10 paź 2005, 23:11:11
Reputacja: 1
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: gacek » 22 lis 2005, 16:52:02

A nie lepiej zrobić poprostu tak:
Tworzysz plik 'foto.php' i folder 'foto'. Oba w katalogu głównym. Do folderu 'foto' wrzucasz zdjęcia '1.jpg', '2.jpg', '3.jpg', '4.jpg', '5.jpg' i tak dalej...
A oto co przede wszystkim powinno być w pliku 'foto.php' :

CodeColon Select All Code


<html><table><tr><td align=center>
<?php
//zdjęcia:

$x=5//tutaj ustaw ilość zdjęć w folderze
$n=$_GET['foto'];
if&
#40;$n!='' && $n<=$x && $n>=1&#41; &#123;
echo "<img src=foto/$n.jpg>";
&
#125; else &#123; echo "<img src=foto/1.jpg>"; &#125;

echo "</td></tr><tr><td align=center>";

//linki:
echo "<a href=?foto=1>&lt;&lt;</a> | ";
if&
#40;$n!='' && $n<=$x && $n>=1&#41; &#123;
if&#40;$n<=1&#41; &#123;
echo "<a href=?foto=2>&gt;</a>";
&
#125; else if&#40;$n>=$x&#41; &#123;
$a=$x-1;
echo 
"<a href=?foto=$a>&lt;</a>";
&
#125; else &#123;
$a=$n-1;
$b=$n+1;
echo 
"<a href=?foto=$a>&lt;</a> | ";
echo 
"<a href=?foto=$b>&gt;</a>";
&
#125;
&#125; else &#123; echo "<a href=?foto=2>&gt;</a>"; &#125;

echo " | <a href=?foto=$x>&gt;&gt;</a>";
?>
</td></tr></table></html>
i to wszystko :idea:
Po napisaniu tego skryptu sprawdziłem go na swoim cba.pl i wszystko działa :wink: jak nie wierzysz to patrz: http://exe.cba.pl/foto.php
ps. tylko pamiętaj, że zdjęcia muszą być JPG, a jak chcesz GIFy to musisz sobie zmienić w całym skrypcie 'jpg' na 'gif' :!:
ps2. pamiętaj żeby ustawić ilość zdjęć w folderze na samym początku powyższego skryptu ( $x=ilość; ):!:
Ostatnio zmieniony 22 lis 2005, 17:37:54 przez gacek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
linksworld
Posty: 370
Rejestracja: 09 paź 2005, 14:02:14
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: linksworld » 22 lis 2005, 17:17:17

A nie lepiej zrobić to w JavaScripcie :?:
Np.

CodeColon Select All Code

<script>
img document.GetElementByClassName&#40;'klasa'&#41;;
document.GetElementByClassName&#40;'klasa2'&#41;;
</script></head><body>
<p><a class="klasa2" onclick="img.scr='cosik ;&#41;'; a.href='cosik ;&#41;'" href="void&#40;0&#41;">Cosik ;&#41;</a></p></body></html>
:arrow: Przyszłe forum, na które wszystkich Was zapraszam.
Awatar użytkownika
gacek
Posty: 59
Rejestracja: 10 paź 2005, 23:11:11
Reputacja: 1
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: gacek » 22 lis 2005, 17:26:06

nie lepiej :wink:
Awatar użytkownika
linksworld
Posty: 370
Rejestracja: 09 paź 2005, 14:02:14
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: linksworld » 22 lis 2005, 17:41:33

Jak kto woli.
Jeśli ma się obsługę php i zakłada się, że każdy ma na tyle szybkie łącze, by co chwile przeładowywać stronę, to może i masz rację :wink:
:arrow: Przyszłe forum, na które wszystkich Was zapraszam.
Awatar użytkownika
gacek
Posty: 59
Rejestracja: 10 paź 2005, 23:11:11
Reputacja: 1
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: gacek » 22 lis 2005, 19:04:38

nie no pewnie, że w JS można to zrobić o wiele lepiej, ale wszyscy tutaj zaczęli od razu wyjeżdżać z PHP to nie chciałem być gorszy :mrgreen:
A tak poza tym linksworld to masz trochę błędów w tym swoim skrypcie... musisz się jeszcze wiele nauczyć chłopcze :faja:
Awatar użytkownika
swpok
Posty: 510
Rejestracja: 25 wrz 2005, 13:50:56
Reputacja: 12
Lokalizacja: Syreni gród.
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: swpok » 22 lis 2005, 21:45:05

gacek WroteColonA tak poza tym linksworld to masz trochę błędów w tym swoim skrypcie... musisz się jeszcze wiele nauczyć chłopcze


Przyganiał kocioł garnkowi !
Przecież twój skrypt to zasobożerne bydle

Idąc pomysłem Gacka :

CodeColon Select All Code

<?php
error_reporting
&#40;E_ALL&#41;;
define&#40;"ROZSZERZENIE",'.jpg'&#41;;
$ilosc 3;
$ostatni '<a href="perl.php?id='.$ilosc.'">>></a>';

if&
#40;isset&#40;$_GET['id']&#41; && file_exists&#40;'foto/'.$_GET['id'].ROZSZERZENIE&#41;&#41;
&#123;
 
$sciezka 'foto/'.$_GET['id'].ROZSZERZENIE;
 
$nastepne $_GET['id'] + 1;
 
$poprzednie $_GET['id'] - 1;
 
$fotka '<img src="'.$sciezka.'" />';
 
$pierwsze = &#40;$_GET['id'] == 1&#41;?'<a href="perl.php?id='.$nastepne.'">Nastepne</a> | '.$ostatni:NULL;
 
$ostatnie = &#40;$_GET['id'] == $ilosc&#41;?'<a href="perl.php"><<</a>|<a href="perl.php?id='.$poprzednie.'">Poprzednie</a>':NULL;
 
$reszta = &#40;$_GET['id'] > 1 && $_GET['id'] < $ilosc&#41;?'<a href="perl.php"><<</a>|<a href="perl.php?id='.$poprzednie.'">Poprzednie</a>|<a href="perl.php?id='.$nastepne.'">Nastepne</a> | '.$ostatni:NULL;
 
if&#40; isset&#40;$pierwsze&#41; &#41; $text = $pierwsze;
 
else
 if&
#40; isset&#40;$ostatnie&#41; &#41; $text = $ostatnie;
 
else
 if&
#40; isset&#40;$reszta&#41; &#41; $text = $reszta;
 
echo $fotka .'<br />'$text;

&
#125;
else
&
#123;
  
$text '<img src="foto/1'.ROZSZERZENIE.'" /><br /><a href="perl.php?id=2">Nastepne</a> | '.$ostatni;
  echo 
$text;
&
#125;
?>


Nazwij sobie go perl.php albo zmień nazwe ;) taki mi się pomerdało
Ostatnio zmieniony 23 lis 2005, 16:37:32 przez swpok, łącznie zmieniany 4 razy.
Dzień bez uszczypliwości powinno siê uwa¿aæ dniem straconym.
Awatar użytkownika
ptaszek_tweety
Posty: 10
Rejestracja: 19 lis 2005, 12:56:19
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Postautor: ptaszek_tweety » 23 lis 2005, 11:32:42

bardzo wszystkim dziękuje za pomoc :D :D :D :D :D

nareszcie zrobiłem tę galerie

:jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi:
jeszcze raz dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
HitcH
Posty: 1530
Rejestracja: 08 paź 2005, 10:01:51
Reputacja: 15
Lokalizacja: Zabrze
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: HitcH » 23 lis 2005, 19:35:17

mogę sobie wykorzystac ktorys ze skryptow?

Sprobuje na mojej stronie
Awatar użytkownika
livio
Troll
Posty: 57
Rejestracja: 23 lis 2005, 16:52:43
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: livio » 23 lis 2005, 19:45:45

Ten swój skrypt pisałem "masowo", nie jakościowo...
Mówicie: W JS równie dobrze można zrobić.
Nie możnaby połączyć php i js :?:
Awatar użytkownika
gacek
Posty: 59
Rejestracja: 10 paź 2005, 23:11:11
Reputacja: 1
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: gacek » 23 lis 2005, 20:48:01

HitcH oczywiście że możesz wykorzystać mój genialny skrypt ale ten swpoka to cholernie zasosbożerny potwór :!: :devil: (ja definiuję tylko 4 zmienne - swopk aż 12) :devil:
--------------------
no ptaszku tweety... teraz dawaj mi pochwałę :!: :!: :!:
Ostatnio zmieniony 23 lis 2005, 20:51:46 przez gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
swpok
Posty: 510
Rejestracja: 25 wrz 2005, 13:50:56
Reputacja: 12
Lokalizacja: Syreni gród.
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: swpok » 23 lis 2005, 20:49:02

gacek WroteColonHitcH oczywiście że możesz wykorzystać mój genialny skrypt ale ten swpoka to cholernie zasosbożerny potwór Exclamation Devil (ja definiuję tylko 4 zmienne - swopk aż 12) Devil


Hehe sprawdź ;) Jaki jest czas wykonywania obydwu skryptów ... Poza tym swoim skrypcie masz mase błędów ... Na początku zakładasz że zmienna jest typu string a poźniej int ?? Stosujesz 20 razy instrukcje echo ?? i to jeszcze w cudzysłowiach "" co oznacza że parser ma przefiltrować ten ciąg. Pomijając już styl. To co ty nazywasz dużą ilością zmiennych ja wole nazywać kierowaniem do bufora tylnego.

Oj .. Oj ...
Dzień bez uszczypliwości powinno siê uwa¿aæ dniem straconym.
Awatar użytkownika
gacek
Posty: 59
Rejestracja: 10 paź 2005, 23:11:11
Reputacja: 1
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: gacek » 23 lis 2005, 20:56:59

Ależ ty jesteś błyskotliwy umysł swpok, geniusz! cudowne dziecko! brawo :!: "łowca cudzych błędów"
Tylko że pisałem ten skrypt na prędce i nie liczyłem czasu wykonywania co do milisekundy :devil:
a poza tym mój skrypcik jest nieco czytelniejszy, pomijając to, że z PHP do czynienia mam dopiero od jakiegoś miesiąca - a mimo wszystko skrypt działa pięknie i wszyscy są zadowoleni, oczywiście oprócz swpoka, bo on musi znaleźć dziurę w całym i kogoś wk***iać :evil:
Idź i się skieruj do swojego bufora tylnego...
Awatar użytkownika
swpok
Posty: 510
Rejestracja: 25 wrz 2005, 13:50:56
Reputacja: 12
Lokalizacja: Syreni gród.
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: swpok » 23 lis 2005, 21:19:46

buhahaahahahahahah
Poza tym pytałeś tych "wszystkich" czy więdzą co poszczególna linijka wykonuje ?? Czy pytałeś tych "wszystkich" czy oprócz gotowych skryptów mają do czynienia z PHP ??
Troche pokory na przyszłość ....
Dzień bez uszczypliwości powinno siê uwa¿aæ dniem straconym.
Awatar użytkownika
gacek
Posty: 59
Rejestracja: 10 paź 2005, 23:11:11
Reputacja: 1
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: gacek » 23 lis 2005, 21:38:45

swpok WroteColonbuhahaahahahahahah
Poza tym pytałeś tych "wszystkich" czy więdzą co poszczególna linijka wykonuje ?? Czy pytałeś tych "wszystkich" czy oprócz gotowych skryptów mają do czynienia z PHP ??
Troche pokory na przyszłość ....
Jezu co za debil. Wiem że ty jesteś genialny i wszystko wiesz... ale nie wszyscy muszą się znać na PHP tak świetnie jak ty. I nie muszą wiedzieć co robi każda linijka kodu. Chciałem tylko pomóc komuś (ty jak narazie tylko przeszkadzasz) kto o to poprosił. Więc dałem swoją wersję, która na tamten czas była chyba najlepsza (jedyna która ptaszkowi całkowicie zadziałała). I następnym razem poprostu napisz swoją lepszą wersję zamiast obrzucać innych błotem.
Nie chce mi się toczyć z tobą jakiejś wojny na znajomość PHP, słowa i wytykanie błędów. A ten tekst z pokorą to zachowajmy dla nas.
Awatar użytkownika
EngCentre
Przyjaciel CBA
Posty: 1214
Rejestracja: 02 sie 2005, 04:35:23
Reputacja: 7
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Postautor: EngCentre » 23 lis 2005, 21:47:42

CISZA ! ! !
Bo sie zrobie niemily...
Prosze wrocic do tematu, zwyzywac to sie mozecie na gg/privach itp, nie tu...
The Beatles rule ! ! !

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość