Pomocy dot. ramek, html'a i css?

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.
Veehoora
Posty: 6
Rejestracja: 14 wrz 2005, 20:34:58
Reputacja: 0
Lokalizacja: Wybrze¿e Kości Słoniowej
Płeć: Niewybrana
User Agent: Mozilla Windows 1024x768
Kontakt:

Pomocy dot. ramek, html'a i css?

Postautor: Veehoora » 16 wrz 2005, 22:35:22

Potrzebuje Pomocy z ramkami. Na mojej stronie www.russiandeejay.cba.pl chcę zastosować tzw. footera. Jak dobrze widzicie, strona startowa różni się znaczaco od podstron mojego serwisu. Chcę, by ramka główna - obramowanie strony pozostało, a zmieniała się tylko środkowa cześc strony www. Wtedy ramka dookólna pozostanie ta sama, a cześc śriodkowa bedzie sie zmieniała w zależnosci od tego, kto kliknie na konkretny link podstorny. Ale--- jak to zrobić? Może mi ktoś w tym pomóc? Css i php są mi nieco obce, jestem grafikiem, wiec mam z tym problemy.


Proszę o wyrozumiałość i porady typu: krok po kroku. Dziękuję i łaczę wyrazy szacunku dla potencjalnych pomocników. Dziękuję z góry raz jeszcze.
Polska polityka za polskie pieniądze.
Wincenty Witos.

Chcesz siê wymieniæ linkiem, bannerem? Daj mi znaæ, a na pewno bedziesz zadowolony. Moja strona: http://www.russiandeejay.cba.pl.
Awatar użytkownika
michalmet
Posty: 94
Rejestracja: 07 lip 2005, 10:03:11
Reputacja: 0
Lokalizacja: Somewhere in Poland....
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: michalmet » 16 wrz 2005, 23:04:03

Jeśli ramka 'Na rozgrzewkę' pobiera losowo jeden obrazek, to nie opłaca Ci się robić ramek i radziłbym z tym nie kombinować, gdyż z ramkami nie zmieniałaby się zawartość tychże ramek....

W przeciwnym wypadku, tworzysz jedną stronę.. powiedzmy index.php i w miejscu, gdzie powinna być treść strony podmień to na:

CodeColon Select All Code

<iframe src="start.php" name="ramka">Twoja przeglądarka nie obsługuje ramek...</iframe

Następnie przy odnośnikach dopisujesz coś takiego:

CodeColon Select All Code

<a href="strona2.php" target="ramka">Odnośnik</a


Nie zapominaj, że taka strona, która jest ładowana do ramki (czyli start.php, strona2.php) nie mogą być już zrobione z ramkami..... tzn. możesz, ale nie chciałbym uzyskać takiego efektu ;)

pozdro
Forum dla programistów - polecam ;)

www.animavilis.[regulamin forum: punkt 2.13] - strona mojego zespołu 8) wciąÂ¿ w fazie tworzenia...
Veehoora
Posty: 6
Rejestracja: 14 wrz 2005, 20:34:58
Reputacja: 0
Lokalizacja: Wybrze¿e Kości Słoniowej
Płeć: Niewybrana
User Agent: Mozilla Windows 1024x768
Kontakt:

Można łatwiej? I czy ten komunikat jest potrzebny?

Postautor: Veehoora » 17 wrz 2005, 03:40:42

Dzięki Michalmet, ale czy... nie da się tego zrobić łatwiej, z wyorzystaniem tylko czystego html'a? Te ramki czy jak kto woli footery są mi naprawdę potrzebne, bo chcę dodać np link do wszystkich podstron. I nie moge, musze każdą stronę edytować odzielnie (co już w tej chwili jest sprawa dosć trudną, chociaż mój serwis wcale nie jest ofromny), a może podesłałbym Ci kod mojej strony z kodami 2 podstron, a Ty byś użył swej mocy magicznej i zaimplementował częśc swej wiedzy razem z footerem do mojego index?

Chodzi mi o to, że strona wyświetlana w cześć srodkowej footera musi być chyba specyficzna... musi mieć sciśle okreśłone wymiary, bordery itd. To nie jsest zwykła ramka po lewj i o prawej, ale również na górze, dole... Sprawę dodatkowo komplikuje fakt, ze firefox i mozilla nie czytaja... stron z różnych folderów. TO JEST PRAWDA!
Polska polityka za polskie pieniądze.

Wincenty Witos.



Chcesz siê wymieniæ linkiem, bannerem? Daj mi znaæ, a na pewno bedziesz zadowolony. Moja strona: http://www.russiandeejay.cba.pl.
Awatar użytkownika
michalmet
Posty: 94
Rejestracja: 07 lip 2005, 10:03:11
Reputacja: 0
Lokalizacja: Somewhere in Poland....
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: michalmet » 17 wrz 2005, 07:34:00

www.kurshtml.[regulamin forum: punkt 2.13] - tu jest wszystko ładnie opisane.... ;)
W razie dalszych wątpliwości i problemów - pytaj ;)
Forum dla programistów - polecam ;)



www.animavilis.[regulamin forum: punkt 2.13] - strona mojego zespołu 8) wciąÂ¿ w fazie tworzenia...

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość