Polskie znaki w textarea

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.
Altair.
Posty: 1
Rejestracja: 26 sty 2012, 22:03:41
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: fff
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Polskie znaki w textarea

Postautor: Altair. » 26 sty 2012, 22:11:56

Witam :D
mam na swojej stronie textarea "readonly" , czyli tylko do odczytu.
Problem w tym, że w tekscie, który w owym polu pojawia się domyślnie (kod pod spodem) - zamiast znaków w stylu ś,ą,ę jakieś "krzaczki". Strona jest w html.


CodeColon Select All Code

<textarea rows="30" cols="130" readonly="readonly">
Tutaj zamieszczane będą wszelkie newsy.
</
textarea>  
Awatar użytkownika
Karol-
Posty: 27
Rejestracja: 31 sie 2011, 11:53:08
Reputacja: 1
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1366x768

Re: Polskie znaki w textarea

Postautor: Karol- » 27 sty 2012, 12:35:22

jakie kodowanie strony ustwawiles ?
Awatar użytkownika
4zywioly
Posty: 528
Rejestracja: 26 kwie 2011, 16:33:42
Reputacja: 13
Strona na CBA.pl: 4zywioly.c0.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1366x768
Kontakt:

Re: Polskie znaki w textarea

Postautor: 4zywioly » 27 sty 2012, 14:53:45

CodeColon Select All Code

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8"

myślę, że ten kod w sekcji <head></head> powinien ci pomóc :)
bus
Posty: 43
Rejestracja: 21 gru 2011, 23:53:51
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Polskie znaki w textarea

Postautor: bus » 13 lut 2012, 01:08:09

Powinien.. o ile stronę otwierasz w dobrym edytorze, a nie w notatniku.
Polecam program ked, jeżeli nie masz żadnego.
Awatar użytkownika
erwin15
Posty: 232
Rejestracja: 24 paź 2007, 11:09:46
Reputacja: 3
Strona na CBA.pl: www.24htapety.cba.pl
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1920x1200
Kontakt:

Re: Polskie znaki w textarea

Postautor: erwin15 » 24 lut 2012, 17:06:25

lub jeżeli nie chcesz się bardzo przestawiać alternatywą jest Notepad++ w menu "format" wybierasz stronę kodową pliku
Axinus
Posty: 1
Rejestracja: 20 lip 2012, 12:52:17
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Mobile 240x320

Re: Polskie znaki w textarea

Postautor: Axinus » 22 lip 2012, 10:46:51

Polecam korzystać z Notepada++. Kodowanie znaków UTF-8 z menu Format wybierz.

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość