Php w kodzie html

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.
Przemussy
Posty: 369
Rejestracja: 20 paź 2005, 22:33:29
Reputacja: 5
Lokalizacja: ¯yrardów
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows 800x600
Kontakt:

Php w kodzie html

Postautor: Przemussy » 15 gru 2005, 12:30:58

Witam.
Moja stronkę chciałbym przerobić trochę i zroibić każdą podstronkę w oddzielnym plikiem w raz z menu itp.

A wianowiecie.:
Zapisuję stronkę jako nazwa.php
a w miejscu co ma być to co chcę wstawiać wpisuję:
<?
include ("strona")
?>

w miejsce strony podaję ścieżkę np: pliki/news/news.php

Tylko że jak dodpalam stornkę wywala mi błędy. Jesli chodzi o kod html to jest dobrze ale tam gdzie jest php nie działa jak trzeba. Wyskakuje że są błędy w pliku php w wymienionych linnijkach.

Zależy mi na wstawieniu do środka wlaśnie kodu php poto ażeby niepojawiały mi się 2 paski przewijania. 1 normalny po prawej a drugi pojawia mi się przy tych newsach. Jest to tylko w niskich rozdziałkach.
Samo zobaczcie 800X600 są 2 suwaki. Z boku i na środku.
Regulowacja wysokości środkowej tabelki a raczej to już przesada.
Paskudnie to wygląda w wysokich rozdizłach wtedy. Bo strasznie duzo jest miejsca pustego na samym dole.

Całego kodu php niechce wstawiać do kodu html bo ostrooo długo jest.

Jak jest możliwość zaradzenia temu to prosiłbym o pomoc

http://www.przemussy.cba.pl
Awatar użytkownika
Ven
Posty: 43
Rejestracja: 30 lis 2005, 11:22:41
Reputacja: 1
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows

Postautor: Ven » 15 gru 2005, 14:20:45

proponuje wpisac np. w ten sposob ;)

CodeColon Select All Code

<?php include&#40;"pliki/news/news.php"&#41;; ?>
lol !
Awatar użytkownika
cielos
Posty: 233
Rejestracja: 29 sie 2005, 00:04:23
Reputacja: 1
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: cielos » 15 gru 2005, 16:15:48

W 100% popieram vena :jupi:
Przemussy
Posty: 369
Rejestracja: 20 paź 2005, 22:33:29
Reputacja: 5
Lokalizacja: ¯yrardów
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Przemussy » 15 gru 2005, 21:21:45

Wywala mi takie oto błędy:
Image

Jak skrypt php odpalam w ramce to działa.
to co jest oznaczone linia błedu to:
116: session_start();

824: $data = file($entry_file);

845: $comment_data = file($comment_file);

bląd 824 i 845 da się zrozumieć. to jest plik gdzie są zapisywane newsy i komentarze. Co znaczy że niepotrafi on ich znaleść.

EDIT:
natomiast jak wrzucę pliki na serwer to niepokazuje mi corpawda błędów ale skrypt niepotrafi odczytąć zawartości newsów i komentarzy.

Także to nic nie daje choć niewiem dlaczego.

Na serwerze domowym jak i tu na serwie cba mam to samo.
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows

Postautor: fuma » 15 gru 2005, 21:50:38

A tak się zastanawiam czy czasami w pliku includowanym nie posiadasz Headeru stronki (meta tagi, <head>, <html> itd.). Jeśli includujesz plik na swojej stronie to includuj go tak jakbyś napisał normalną stronę w html i includowany kod z niej wyciął.
Przemussy
Posty: 369
Rejestracja: 20 paź 2005, 22:33:29
Reputacja: 5
Lokalizacja: ¯yrardów
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Przemussy » 15 gru 2005, 21:56:37

W pliku który chcę includować jest kod html.

Kurde stwierdzam że to trdniejsze niż wysllałem zrobic coś takiego.
Kurcze.

Ale po wrzuceniu na serwer kod php tak jakby działa dobrze i ten kod html który jest w nim zawarty. Ale popsuty jest natomiast oczyt z plików .dat
Będę musiał coś z tym wykombinować, bo jak teraz mam na stronce to być niemoże że przy niższej rozdziałce pojawiaja się dwa pionowe suwaki.
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows

Postautor: fuma » 15 gru 2005, 22:14:51

Includowanie nie jest trudne. Spójrz na przykład:
Tak wygląda przykładowy plik index.php

CodeColon Select All Code


<html>
<
body>
<
table>
<
tr>
<
td>

ble ble ble ble ble
</td>
</
tr>
</
table>
</
body>
</
html>
 

A teraz aby includować treść "ble ble ble ble ble" wystarczy stworzyć plik np. text.tpl (albo inne rozszerzenie) i wkleić w nim:

CodeColon Select All Code


ble ble ble ble ble
możesz również wkleić różne znaczniki html.
Następnie przerobić plik index.php na:

CodeColon Select All Code


<html>
<
body>
<
table>
<
tr>
<
td>
include &
#40;"text.tpl"&#41; ;
</td>
</
tr>
</
table>
</
body>
</
html>
 

Teraz niezaleśnie od ilości danych w pliku text.tpl tabelka się będzie powiększać. Przy czym nie możesz ustawić atrybutu height dla tabelki i wypadało by ustawić atrybut width. Możesz to zrobić również przy pomocy CSS.
Przemussy
Posty: 369
Rejestracja: 20 paź 2005, 22:33:29
Reputacja: 5
Lokalizacja: ¯yrardów
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Przemussy » 15 gru 2005, 22:30:14

Tak też zrobiłem.

Zmieniłem rozszeżenie stronki index.html na index.php
Wstawiłem to: include ("strona")

Tabelka środkowa mojej strony zaczeła się dostosowywać tak jak trzeba. Tylko że skrypt pp niechce działac poprawnie. W tym jest problem największy
Awatar użytkownika
michalmet
Posty: 94
Rejestracja: 07 lip 2005, 10:03:11
Reputacja: 0
Lokalizacja: Somewhere in Poland....
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: michalmet » 18 gru 2005, 13:51:01

Jeśli chodzi o session_start() to musisz tą linijkę wrzucić na sam początek kodu strony. Ta instrukcja nie może zostać wykonana, gdy do przeglądarki doszły już jakieś dane

pozdr
Forum dla programistów - polecam ;)

www.animavilis.[regulamin forum: punkt 2.13] - strona mojego zespołu 8) wciąÂ¿ w fazie tworzenia...
Przemussy
Posty: 369
Rejestracja: 20 paź 2005, 22:33:29
Reputacja: 5
Lokalizacja: ¯yrardów
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Przemussy » 20 gru 2005, 15:22:22

Problem został rozwiązany. Temacik mozna spokojnie zamknąć.
Pozdrawiam.

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości