Nie mogę pojąć css . Pomużcie !!!!

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.
daniel93
Posty: 132
Rejestracja: 08 sie 2005, 22:53:38
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows 1152x864
Kontakt:

Nie mogę pojąć css . Pomużcie !!!!

Postautor: daniel93 » 01 paź 2005, 21:13:44

Mam pare pytań odnośnie css :
1.Jak plik css wie , który fragment kodu ma edytować ???
2.Jak plik html wie , który css do niego należy ???
Tak !!!
Czytałem kurs na boo :) .
http://www.dioda.cba.pl portal elektroniczny
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Postautor: fuma » 01 paź 2005, 21:28:50

Więc tworzysz takzwane "klasy" (class), które umieszczasz w znacznikach html (nie w każdym da radę umieścić class albo style). Czyli masz na przykład coś takiego;

CodeColon Select All Code

.text {color: #000FF0; line-height: 15px; font-size: 13px; text-align: center;} 
Class jest to na samym początku, czyli "text". Więc aby konkretna częś tekstu była sformatowana według powyżej class umieszczasz ów tekst między znacznikami html. Np:

CodeColon Select All Code

<span class="text">tekst tekst tekst tekst......</span
i gotwe.
Polecam jeszcze raz poiczytać ten kurs, bo to nie jest miejsce w którym się takie informacje uzyskuje. Po to są właśnie kursy.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2005, 21:38:37 przez fuma, łącznie zmieniany 1 raz.
daniel93
Posty: 132
Rejestracja: 08 sie 2005, 22:53:38
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: daniel93 » 01 paź 2005, 21:41:39

---------- 21:36 01.10.2005 ----------

Chyba jarze ale musze sprawdzić...

---------- 21:41 ----------

1.Jak tak zrobiłem to wyświetliło się coś takiego :
<span class="text>tekst tekst tekst tekst......
Co jest tego przyczyną ???
2.Jak plik html wie , który css do niego należy ???
http://www.dioda.cba.pl portal elektroniczny
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows

Postautor: fuma » 01 paź 2005, 21:42:31

Oczywiście class możesz też umieścić w innych znacznikach. Jak np.: >table></table>; <p>; <div></div> oraz innych. A jak chcesz przykładowo sformatować przy pomocy css tylko jeden objekt to wystarczy w znacznik wstawić styl. Np.

CodeColon Select All Code

<table style="border-color: #000FF0; border-style: solid; border-top-width: 1px; border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 1px">............ 
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows

Postautor: fuma » 01 paź 2005, 21:43:15

daniel93 WroteColon1.Jak tak zrobiłem to wyświetliło się coś takiego :
<span class="text>tekst tekst tekst tekst......
Co jest tego przyczyną ???
2.Jak plik html wie , który css do niego należy ???


A stworzyłeśarkusz styli :?:
daniel93
Posty: 132
Rejestracja: 08 sie 2005, 22:53:38
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: daniel93 » 01 paź 2005, 21:57:52

stworzyłem w notatniku plik 1.html

CodeColon Select All Code

<html>
<
span class="text>tekst tekst tekst tekst......</span>
</html>

i 1.css

CodeColon Select All Code

.text &#123;color: #000FF0; line-height: 15px; font-size: 13px; text-align: center;&#125; 
http://www.dioda.cba.pl portal elektroniczny
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows

Postautor: fuma » 01 paź 2005, 22:02:39

Przeczytaj jeszcze raz ten kurs, bo tutaj nikt tobie nie odpowie na pytania na które odpowiedź jest w kursie który sam przytoczyłeś.
Awatar użytkownika
michalmet
Posty: 94
Rejestracja: 07 lip 2005, 10:03:11
Reputacja: 0
Lokalizacja: Somewhere in Poland....
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: michalmet » 01 paź 2005, 22:43:20

A tam wszystko jest ładnie i prosto opisane ;)
Wiem bo sam z niego korzystałem :mrgreen:
Forum dla programistów - polecam ;)

www.animavilis.[regulamin forum: punkt 2.13] - strona mojego zespołu 8) wciąÂ¿ w fazie tworzenia...
daniel93
Posty: 132
Rejestracja: 08 sie 2005, 22:53:38
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows 1152x864
Kontakt:

Postautor: daniel93 » 01 paź 2005, 23:36:51

CodeColon Select All Code

<SELEKTOR style="cecha: wartość; cecha2: wartość2...">[B]...[/B]</SELEKTOR

Co mam wpisać zamiast tego pogrubionego ???

opis :
Styl lokalny pozwala na nadanie formatowania konkretnemu pojedynczemu elementowi strony. Dlatego właśnie styl tego rodzaju nazywa się także inline (ang. "w linii"), ponieważ jest wstawiany w tej samej linii, w której znajduje się element formatowany. O tym który to będzie element, decyduje wyraz "SELEKTOR" (widoczny powyżej, w deklaracji stylu).

SELEKTOREM może być praktycznie dowolny znacznik, np.: P (paragraf), Hn (tytuł), TD (komórka tabeli) i inne. To właśnie elementom znajdującym się pomiędzy tymi znacznikami, nadajemy atrybuty formatowania.

Jako "cecha" (w deklaracji stylu - powyżej) należy wpisać o jakie konkretnie atrybuty formatowania nam chodzi (np. kolor tekstu - color).
Opis wszystkich cech znajdziesz w następnych rozdziałach. Tutaj zajmiemy się tylko sposobami wstawiania stylów na stronach.

Jako wyraz "wartość" (w deklaracji stylu) wpisujemy dokładną wartość atrybutu (np. dla koloru tekstu będzie to: red, blue czy też #31F4A5 itd.). Wartość zależy ściśle od cechy, po której stoi w deklaracji. Nie można przecież jako kolor tekstu podać np. left (bez sensu). Opis wszystkich wartości, jakie mogą występować przy konkretnych cechach, znajdziesz w dalszych rozdziałach kursu.

Zwróć uwagę, że jednemu selektorowi możemy nadać kilka atrybutów (cech). Są one wtedy rozdzielone średnikami. [/code]
http://www.dioda.cba.pl portal elektroniczny
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows

Postautor: fuma » 02 paź 2005, 00:27:48

Gdybyś dobrze czytał to byś wiedział, że selektorem jest znacznik html czyli tak jak wcześniej napisałem np.: <p>; <span></span>; <table></table>; div></div> itd.
Awatar użytkownika
EngCentre
Przyjaciel CBA
Posty: 1214
Rejestracja: 02 sie 2005, 04:35:23
Reputacja: 7
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Postautor: EngCentre » 02 paź 2005, 00:35:29

Ja tylko dodam, zebys sobie przeczytal danielu93 dokladnie jakis kurs css...
I zadawaj pytania dopiero PO przeczytaniu go...
A zapytaj o jeszcze jakas rzecz, ktora mozna znalezc w kursie, to dostaniesz maly "bonus"...
The Beatles rule ! ! !
Awatar użytkownika
Farseer
Posty: 519
Rejestracja: 18 sie 2005, 15:41:22
Reputacja: 0
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: Farseer » 02 paź 2005, 07:40:28

O bozeeeeee trzymajcie mnie!

Zrobilem osony arkusz styli: style.css i pomiedzy <head></head> umiescilem <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style.css"> zeby strona wiedziala skad ma brac style. Wytne kawalek Ci z tego:

.wyr {
color: blue;
margin-left: 1px;
font-size: 10px;
text-align: left;
margin-right: 2px;
font-family: Verdana, Helvetica, sans-serif;
font-weight: 900;
}

Aby styl zostal uzyty musisz napisac w selektorze (znaczniku HTML) czyli np, <p class="wyr">to jest tekst wyrozniony</p>

W praniu wyglada to tak:
http://www.exodus.cba.pl/rozne/test.html <--- plik html
http://www.exodus.cba.pl/rozne/test.css <--- arkusz styli

Teraz objasniam te style:
color: blue; - kolor czcionki bedzie niebieski
margin-left: 1px; - od lewej strony odstep wynosi 1px
font-size: 10px; - wielkosc czcionki jest rowna 10 pikselom
text-align: left; - tekst wyrownany jest do lewej strony
margin-right: 2px; - margines z prawej strony (2 piksele)
font-family: Verdana, Helvetica, sans-serif; - rodzaj czcionki
font-weight: 900; - grubosc czcionki

To nie zmienia faktu ze musisz przeczytac jakis kurs Oo

Oczywiscie sa jeszcze ID ale to juz sam sobie poczytaj
Since 1990 there have been 93 wars in 70 states all states around the world with 5.5 million people dead.
75% of these people were civilians, 1 milion of them were children!
Lukaszszsz
Posty: 573
Rejestracja: 27 lip 2005, 13:01:59
Reputacja: 3
Lokalizacja: Łódź
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: Lukaszszsz » 02 paź 2005, 09:26:21

---------- 09:25 02.10.2005 ----------

daniel93 WroteColonstworzyłem w notatniku plik 1.html

CodeColon Select All Code

<html>
<
span class="text>tekst tekst tekst tekst......</span>
</html>

i 1.css

CodeColon Select All Code

.text &#123;color: #000FF0; line-height: 15px; font-size: 13px; text-align: center;&#125; 


Niedziała dlatego bo nie zamknąłeś "text".

A poza tym niekoniecznie trzeba używać class w css. Możesz używać takrze id. a deklaruje się to tak:
<costam id="jupi">

a w css

#jupi {
deklaracje
}

---------- 09:26 ----------

A różnica między class a id jest taka, że class działa wyłącznie w HTML
daniel93
Posty: 132
Rejestracja: 08 sie 2005, 22:53:38
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows 1152x864
Kontakt:

Postautor: daniel93 » 02 paź 2005, 20:34:28

To zajażyłem .
Poprostu się zdziwiłem bo to css czyli zewnętrzny arkusz styli .
A to był wewnętrzny .
Ale powtarzam to pytanie z ppostu wyrzej .
A bonusu niepowinienem dostać dlatego że to niejest
jeszcze jakąś żecz
tylko powtyrzenie starej
żeczy
.
http://www.dioda.cba.pl portal elektroniczny
Awatar użytkownika
EngCentre
Przyjaciel CBA
Posty: 1214
Rejestracja: 02 sie 2005, 04:35:23
Reputacja: 7
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Postautor: EngCentre » 02 paź 2005, 20:46:14

Farseer WroteColonmusisz przeczytac jakis kurs

I wiecej NIE ZADAWAJ TAKICH PYTAN!!!!
I siegnij czasem po slownik ortograficzny...
A zanim cos napiszesz, przeczytaj to kilka razy i sprawdz, czy sam rozumiesz co piszesz . . .
The Beatles rule ! ! !

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość