Jakieś auto dopasowywanie wysokości?

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.
Awatar użytkownika
Mati
Posty: 1016
Rejestracja: 20 sie 2005, 14:47:10
Reputacja: 15
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1024x768

Jakieś auto dopasowywanie wysokości?

Postautor: Mati » 19 lis 2005, 15:39:30

Cześć to znowu ja, mam pewien problem:
na stronie www.rybki.cba.pl mam 3 tabelki: z logiem, z menu i z opisem.
Sęk w tym że gdy do tabelki z opisem wczytywany jest jakiś obrazek, tabela się powiększa, ale ta z menu pozostaje tej samej wysokości, no i chodzi mi o to żeby miała dokładnie taką samą wysokość.

Próbowałem już zrobić to wszystko w jednej dużej tabelce ale po wczytaniu do opisu czegoś większego menu ,,zsuwał" o mi się w dół. Próbowałem także utworzyć w menu dodatkowe komórki i nadać im wysokość 100%, bo od spodu były by ograniczane główną tabelką ale to też nic nie dało.
Porszę o pomoc.
No i co? Konwersja bazy wyjadła mi polskie znaki z podpisu. Kto¿ bÂdzie musiaà za to odpowied¿Ã...
Awatar użytkownika
Neoblast
Posty: 123
Rejestracja: 17 paź 2005, 20:20:28
Reputacja: 6
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: Neoblast » 19 lis 2005, 20:08:56

Jeżeli menu i opis będą w jednej tabeli to zawsze będą równo się kończyć niezależnie w której komórce będzie więcej informacji

po banerze w dolnej komórce wstaw tabelkę z dwiema komórkami:
<table>
<tr>
<td valign="top" width="szerokość menu"> [tu wstawiasz menu] czyli (obrazek->link)<br>(obrazek2-link)<br> itd...</td>
<td> tu wstaw opis </td>
</tr>
</table>

opcja [valign="top"] spowoduje że menu zawsze będzie zaczynało się od samej góry... to chyba najprostrze rozwiązanie...

POWODZENIA :wink:
Nie myli siê tylko ten, co nic nie robi...
www.neoblast.info
http://www.aloesnatura.com [sklep na javie? czemu nie...]
porni
Posty: 1354
Rejestracja: 08 lip 2005, 18:33:05
Reputacja: 8
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: porni » 19 lis 2005, 23:35:49

?? Co jest ??
Awatar użytkownika
Mati
Posty: 1016
Rejestracja: 20 sie 2005, 14:47:10
Reputacja: 15
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows

Postautor: Mati » 20 lis 2005, 13:27:37

Oł men, co ze mnie za debil, no tak. Ja robiłem tak jak mówisz ale do komórek w których mogłoby być od razu menu wklejałem dodatkową tabelkę z menu o_O a do komórki z opisem tabelkę z opisem i jek ta druga się powiększała to ta pierwsza zjeżdzała w dół, a to można było tak od razu, :D

A co do tego:
?? Co jest ??

To podałem zły przykład, sorry,

No problem rozwiązany, dzięki :mrgreen:
No i co? Konwersja bazy wyjadła mi polskie znaki z podpisu. Kto¿ bÂdzie musiaà za to odpowied¿Ã...
Awatar użytkownika
marcusdavidus
Posty: 104
Rejestracja: 08 gru 2005, 07:26:05
Reputacja: 1
Lokalizacja: wwa
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

chciałem zauważyc że

Postautor: marcusdavidus » 09 gru 2005, 00:54:00

chciałem zauważyc że parametr alingh jest przestażały i ogólnie tabele so do d sa prostsze sposoby :)
szablon bez tabelek = spokuj ducha
>>>marcusdavidus@destiny#man love <<<
Milosc jest jak linux jest za free i ma licencje open source:P
Image
Zegnaj Steve .. We Will Never Forgot
Awatar użytkownika
Neoblast
Posty: 123
Rejestracja: 17 paź 2005, 20:20:28
Reputacja: 6
Płeć: Niewybrana
User Agent: Mozilla Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: Neoblast » 09 gru 2005, 08:56:23

marcusdavidus WroteColonchciałem zauważyc że parametr alingh jest przestażały i ogólnie tabele so do d sa prostsze sposoby Smile
szablon bez tabelek = spokuj ducha


parametr alingh - nie znam czegoś takiego....

Po pierwsze:
Parametry align i valign są podstawowymi parametrami tabel i ich komórek,
są powszechnie wykorzystywane i na pewno nie są przestarzałe.
Jeżeli ktoś chce poświęcić czas i się czegoś nauczyć to CHWA£A MU.
Dobry webmaster powinien znać zarówno HTML jak i PHP i im pochodne...
{najprostrze rozwiązania są najlepsze}
Dla mnie korzystanie z szablonów jest denne i do d.... i świadczy przede wszystkim o lenistwie bądź ignorancji "webmastera".
Po drugie:
Pytanie było konkretne i odpowiedź również, a Twój beznadziejny komentarz jest tu w ogóle nie na miejscu. Jeżeli nie potrafisz podać lepszego i konkretnego rozwiązania, popartego przykładem, to lepiej nic nie pisz.
Po trzecie:
Naucz się pisać po polsku... :faja:
Nie myli siê tylko ten, co nic nie robi...

www.neoblast.info

http://www.aloesnatura.com [sklep na javie? czemu nie...]
porni
Posty: 1354
Rejestracja: 08 lip 2005, 18:33:05
Reputacja: 8
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: porni » 09 gru 2005, 14:17:04

Nie rozumiem stwiedzenia że tabelki są przestarzałe...Tableki nie będa przestarzałe BO S¡ PRZEZANCZONE DO WYWIETLANIA DANYCH TABLEARYCZNYCH.I tak zostanie...Jeżeli chcesz napisać cennik z 60 produktami to krzyżyk na droge.Co poradzę że dawno temu jakięs debile zauważyły że można cały szkielet strony oprzec na tablekach + border=0.
Od samego poczatku nauki trza się uczyć dobry nawyków...Tak jak w php(pozdro swpok ;) )
Awatar użytkownika
<^_^>
Posty: 116
Rejestracja: 04 gru 2005, 14:19:17
Reputacja: 1
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: <^_^> » 09 gru 2005, 18:55:01

Nie są przestarzałe.
Prawie każdy serwis ich używa.

PS: Prawie w tym przypadku nie robi wielkiej różnicy :D
Image
porni
Posty: 1354
Rejestracja: 08 lip 2005, 18:33:05
Reputacja: 8
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: porni » 09 gru 2005, 19:16:22

Do tworznia szkieletów stron WOGÓLE nigdy nie powinny być użyte...A takimi serwisami to ja gardze...
Awatar użytkownika
marcusdavidus
Posty: 104
Rejestracja: 08 gru 2005, 07:26:05
Reputacja: 1
Lokalizacja: wwa
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: marcusdavidus » 11 gru 2005, 06:10:49

---------- 06:10 11.12.2005 ----------

Neoblast WroteColon
marcusdavidus WroteColonchciałem zauważyc że parametr alingh jest przestażały i ogólnie tabele so do d sa prostsze sposoby Smile
szablon bez tabelek = spokuj ducha


parametr alingh - nie znam czegoś takiego....

Po pierwsze:
Parametry align i valign są podstawowymi parametrami tabel i ich komórek,
są powszechnie wykorzystywane i na pewno nie są przestarzałe.
Jeżeli ktoś chce poświęcić czas i się czegoś nauczyć to CHWA£A MU.
Dobry webmaster powinien znać zarówno HTML jak i PHP i im pochodne...
{najprostrze rozwiązania są najlepsze}
Dla mnie korzystanie z szablonów jest denne i do d.... i świadczy przede wszystkim o lenistwie bądź ignorancji "webmastera".
Po drugie:
Pytanie było konkretne i odpowiedź również, a Twój beznadziejny komentarz jest tu w ogóle nie na miejscu. Jeżeli nie potrafisz podać lepszego i konkretnego rozwiązania, popartego przykładem, to lepiej nic nie pisz.
Po trzecie:
Naucz się pisać po polsku... :faja:



Po Pierwsze : Nie Korzystam Z Zadnych Szablonów tylko samemu tworze
szkielety nie oparte na ani jednej tabelce.....

Po drugie nie używam align ani valign

po trzecie jestem dyslektykiem i pisałem o trzeciej w nocy bo czasu nie mam w dzień

a po czwarte ajk by nie używał tabelek do robienia strony to by nie miał takiego problemu...:)
>>>marcusdavidus@destiny#man love <<<

Milosc jest jak linux jest za free i ma licencje open source:P

Image

Zegnaj Steve .. We Will Never Forgot
Awatar użytkownika
Mati
Posty: 1016
Rejestracja: 20 sie 2005, 14:47:10
Reputacja: 15
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows

Postautor: Mati » 11 gru 2005, 14:31:31

Dobra proszę moderatora o zamknięcie tego tematu, bo problem był dawno rozwiazany a wywiązuje się tu nieciekawa dyskusja.
No i co? Konwersja bazy wyjadła mi polskie znaki z podpisu. Kto¿ bÂdzie musiaà za to odpowied¿Ã...

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 4 gości