Jak i gdzię między divem wstawić banner?

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.
Awatar użytkownika
SKai
Posty: 18
Rejestracja: 20 sty 2014, 14:36:31
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Re: Jak i gdzię między divem wstawić banner?

Postautor: SKai » 20 sty 2014, 14:45:34

Witam,
a ja bym chciał prosić o pomoc mniej więcej w tym samym temacie.
Utworzyłem pozycję:

CodeColon Select All Code

?php if ($this->countModules('position-15')) : ?>
    <div>
        <jdoc:include type="modules" name="position-15" />
    </div>
    </div>
<?php endif; ?>

w której mam dwa: bannerki jpg i png.
Lecz chciałbym aby tekst na nich był naniesiony w css aby można go było kopiować itp.
Nie wiem jak to zrobić, jak powiązać template.css z index.php ewentualnie innym.

P.S. Zamiast jpg i png oczywiście może być ładna ramka z graientem css.

Pozdrawiam
vademecum
Posty: 40
Rejestracja: 18 sty 2014, 17:26:26
Reputacja: 1
Strona na CBA.pl: localhost :]
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Mobile Android 240x301

Re: Jak i gdzię między divem wstawić banner?

Postautor: vademecum » 20 sty 2014, 15:35:30

SKai , daj cały kod.
Programuję w PHP.
Tworzę strony www.

Zainteresowanych proszę o kontakt na PW.
Awatar użytkownika
SKai
Posty: 18
Rejestracja: 20 sty 2014, 14:36:31
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Re: Jak i gdzię między divem wstawić banner?

Postautor: SKai » 21 sty 2014, 09:47:35

Edytuje sobie templatke Vertinoblack.
template.css

CodeColon Select All Code

#ft {
float:left;
width:100%;
height:300px;
background:#4B0202;

}

.
ftb-{
float:left;
text-align:center;
font-weight:bold;
font-size:13px;
width:920px;
font-size:16px !important;
backgroundtransparent;
 
color:#fff; 
 
margin-top:25px;

}

.
ftb-c a{
padding:!important;
border:none !important;
font-weight:bold;
font-size:13px !important;
 
color:#fff;  



.
ftb-c a:hover{
padding:!important;
border:none !important;
 
color:#fff;   


html

CodeColon Select All Code

<div style="background: url('images/kontakt4.jpg') no-repeat;">DZISIAJ NA JUTRO PEWNIE CZEKAM BEZ STRACHU<br />Wita mnie świt <br /><br />Witam go na luzaku <br />Radości łzy <br />uli smutku pół na pół <br />cały czas życiu stawiam czoła bez strachu <br /><a href="mailto:skkit@skkit.pl">skkit@skkit.pl</a><br /><br /></div


tekst jest wycentrowany do pozycji, którą wymieniłem wyżej, a nie na obrazku. Czyli tekst pojawia pół na obrazku i pół obok.

Dzięki za odpowiedź
vademecum
Posty: 40
Rejestracja: 18 sty 2014, 17:26:26
Reputacja: 1
Strona na CBA.pl: localhost :]
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Mobile Android 240x301

Re: Jak i gdzię między divem wstawić banner?

Postautor: vademecum » 21 sty 2014, 11:49:11

SKai , to nie lepiej po prostu stworzyć diva z
background-image: images/kontakt4.jpg;
a później w tym divie wstawić tekst? :O
Programuję w PHP.
Tworzę strony www.

Zainteresowanych proszę o kontakt na PW.
Awatar użytkownika
DeaDriam
Posty: 4023
Rejestracja: 04 lip 2011, 14:00:40
Reputacja: 123
Lokalizacja: Möglingen
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Jak i gdzię między divem wstawić banner?

Postautor: DeaDriam » 21 sty 2014, 13:14:13

vademecum
skoro juz tak fiszujesz swoim podpiskiem,to moze w koncu podasz koledze jak to zrobic,bo jak
narazie to tylko piszesz na tym forum po proznicy
np
viewtopic.php?f=17&t=24002&p=139218#p139218
_____________________________________________________
Nie badz pijawka-znalazles rozwiazanie problemu..podziel sie na forum!
----------------------------------------------------------------------------
SmacznY WordpresS>> http://www.przepisyzgarnka.pl <<
Awatar użytkownika
SKai
Posty: 18
Rejestracja: 20 sty 2014, 14:36:31
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Re: Jak i gdzię między divem wstawić banner?

Postautor: SKai » 21 sty 2014, 14:14:49

vademecum problem właśnie w tym, że nie potrafię połączyć jednego z drugim.
A tym kodem zostałem poinstruowany. Rzecz w tym, że przy użyciu tego, tekst nie jest tak jak powinien.
Image
Ostatnio zmieniony 21 sty 2014, 18:21:43 przez SKai, łącznie zmieniany 2 razy.
vademecum
Posty: 40
Rejestracja: 18 sty 2014, 17:26:26
Reputacja: 1
Strona na CBA.pl: localhost :]
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Mobile Android 240x301

Re: Jak i gdzię między divem wstawić banner?

Postautor: vademecum » 21 sty 2014, 15:28:54

DeaDriam , powiedziałem mu jak to zrobić..ale chyba nie muszę pisać w sposób : "kliknij tu, wklej ten kod" :)
Rozumiem, że możesz nie lubić nowych użytkowników na forum ale jakoś to przeżyję :)
SKai , daj adres strony, jak będę na PC to powiem ci dokładnie bo z tel wiele nie zrobię :)
Programuję w PHP.
Tworzę strony www.

Zainteresowanych proszę o kontakt na PW.
Awatar użytkownika
SKai
Posty: 18
Rejestracja: 20 sty 2014, 14:36:31
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Re: Jak i gdzię między divem wstawić banner?

Postautor: SKai » 21 sty 2014, 16:27:38

Nie ma jeszcze adresu :) jest ona jeszcze wersją domową...
ale mogę Ci podesłać szablon:
VertinoBlack
vademecum
Posty: 40
Rejestracja: 18 sty 2014, 17:26:26
Reputacja: 1
Strona na CBA.pl: localhost :]
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Mobile Android 240x301

Re: Jak i gdzię między divem wstawić banner?

Postautor: vademecum » 21 sty 2014, 17:06:58

SKai , taki najprostszy sposób :
wpliku template.css daj :

CodeColon Select All Code


#NAZWA {
background-image: images/kontakt4.jpg;
width: SZEROKOŚĆpx;
height: WYSOKOŚĆpx;
text-align: left;
}


Później w pliku *.html :

CodeColon Select All Code

 <div id="NAZWA">DZISIAJ NA JUTRO PEWNIE CZEKAM BEZ STRACHU<br>Wita mnie świt <br><br>
Witam go na luzaku <br>Radości łzy <br>ul. i smutku pół na pół <br>
cały czas życiu stawiam czoła bez strachu <br><a href="mailto:skkit@skkit.pl">skkit@skkit.pl</a></div>
Programuję w PHP.
Tworzę strony www.

Zainteresowanych proszę o kontakt na PW.
Awatar użytkownika
SKai
Posty: 18
Rejestracja: 20 sty 2014, 14:36:31
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Re: Jak i gdzię między divem wstawić banner?

Postautor: SKai » 21 sty 2014, 17:22:00

dzięki wielkie lecz...
niestety, obrazek się nie pojawia
użyłem tego co mi podałeś
vademecum
Posty: 40
Rejestracja: 18 sty 2014, 17:26:26
Reputacja: 1
Strona na CBA.pl: localhost :]
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Mobile Android 240x301

Re: Jak i gdzię między divem wstawić banner?

Postautor: vademecum » 21 sty 2014, 17:27:09

SKai , nie pojawia się, tzn jakiś błąd? W css może jest podana zła ścieżka do obrazka? Zmieniłeś szerokość i wysokość w css czy tylko skopiowałeś kod?
Programuję w PHP.
Tworzę strony www.

Zainteresowanych proszę o kontakt na PW.
Awatar użytkownika
SKai
Posty: 18
Rejestracja: 20 sty 2014, 14:36:31
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Re: Jak i gdzię między divem wstawić banner?

Postautor: SKai » 21 sty 2014, 17:33:51

vademecum dzięki za ogólne zainteresowanie :)

ścieżka jest taka jak była(użyłem tej:

CodeColon Select All Code

background-image: images/kontakt4.jpg
i tej:

CodeColon Select All Code

 background-image: url('images/kontakt4.jpg'); 
wersji) :) nazwa DIV się pokrywa a rozmiar ustawiałem i na auto i realne wymiary (450x180)


Wpadłem na inny pomysł ale trochę z innej beczki.
Chciałem podzielić jedną z pozycji na na 2 takie same obok siebie

CodeColon Select All Code

               <?php if ($this->countModules('position-15')) : ?>                           
    <div>
        <jdoc:include type="modules" name="position-15" />
    </div>
<?php endif; ?>


próbowałem BOXem próbowałem po prostu dodać taką samą jak jest teraz ale ciągle nie mogę uzyskać chcianego efektu...
vademecum
Posty: 40
Rejestracja: 18 sty 2014, 17:26:26
Reputacja: 1
Strona na CBA.pl: localhost :]
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Mobile Android 240x301

Re: Jak i gdzię między divem wstawić banner?

Postautor: vademecum » 21 sty 2014, 17:46:40

SKai , oczywiście poprawna wersja jest ta :

CodeColon Select All Code

 background-imageurl('images/kontakt4.jpg');  

Mój błąd ;)
Ale jest jakiś błąd czy nic nie ma? :P
Programuję w PHP.
Tworzę strony www.

Zainteresowanych proszę o kontakt na PW.
Awatar użytkownika
SKai
Posty: 18
Rejestracja: 20 sty 2014, 14:36:31
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Re: Jak i gdzię między divem wstawić banner?

Postautor: SKai » 21 sty 2014, 18:01:59

vademecum nie wiem w jakim sensie błąd, po prostu tekst się pojawia ale obrazek nie.
vademecum
Posty: 40
Rejestracja: 18 sty 2014, 17:26:26
Reputacja: 1
Strona na CBA.pl: localhost :]
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Mobile Android 240x301

Re: Jak i gdzię między divem wstawić banner?

Postautor: vademecum » 21 sty 2014, 18:07:33

SKai , a jak dasz w css np

CodeColon Select All Code

background-color: red;

? Spróbuj i napisz czy pojawi się tło :)

@EDIT :
Albo usuń ten kod z css i wklej ten kod do pliku html w <head></head> między znacznikami <style></style>.
Programuję w PHP.
Tworzę strony www.

Zainteresowanych proszę o kontakt na PW.

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość