IE znowu wszystko psuje :/

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

IE znowu wszystko psuje :/

Postautor: fuma » 21 paź 2005, 21:55:47

No i mam problem. Zrobiłem nowy (jeszcze nie finalny) layout stronki i wszysko jest dobzre wyświetlane na normalnych przeglądarkach (Mozill, FireFox, Opera) ale ten syf (IE, Avant Browser) wszystko mi psuje :? Nie mam zielonego pojącia czym to jest spowodowane. Sami zobaczcie:
Avant Browser
Tutaj jest adres do stronki:
http://www.fumaworld.cba.pl/test/index.html
a Tutaj do pliku css:
http://www.fumaworld.cba.pl/test/style.css
Może mi ktoś wyjawić gdzie popełniłem błąd (o ile to w ogóle mój błąd).
Awatar użytkownika
Monstrual
Posty: 2417
Rejestracja: 05 sie 2005, 15:06:08
Reputacja: 35
Lokalizacja: G-dz
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Monstrual » 21 paź 2005, 22:22:24

zdaję się, ze to raczej wina ie, ale:
:arrow: http://validator.w3.org/check?uri=http% ... ype=Inline
:arrow: http://jigsaw.w3.org/css-validator/vali ... medium=all
jesli chodzi o css masz valid, ale w doctype html 4.01 Transitional to już nie.
Image
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows

Postautor: fuma » 21 paź 2005, 22:59:56

hmmm. To już naprawiłem ale pod IE strona i tak wygląda inaczej jak zamierzałem :?

---EDIT---
Niestety mimo że zarówno stronka jak i css są valid ten syf (IE, Avant Browser) niepoprawnie wyświetla stronke. Nie przeszkadza to bynajmniej w czytaniu recenzji ale wygląda nieestetycznie. I poraz kolejny zostało dowiedzione że IE jak i wszystkie jej odmiany (nakładki) nie nadają się do użytku :?
Awatar użytkownika
Puma
Posty: 147
Rejestracja: 09 paź 2005, 17:33:58
Reputacja: 7
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: Puma » 22 paź 2005, 09:44:12

Może spróbuj układ taki jak ja mam, może tobie to pomoże i ciebie ... olśni :

http://intermania.cba.pl/index.css
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Postautor: fuma » 22 paź 2005, 12:44:58

Więc nic mnie nie olśniło :? Niebardzo wiem co masz na myśli pisząc "układ". Przecierz to czy class .tabela mam na dole arkusza czy na górze nie ma znaczenia. Więc co masz dokładnie na myśli. Poza tym teoretycznie jeśli stronka i css są valid to powinno się poprawnie wyświetlać. Oczywiście właśnie się przekonałem że Microsoft kpi sobie z w3c i IE tak czy siak wyświetla stronke po swojemu :? Moja niechęć do Microsoft´u zaczyna przeradzać się w nienawieść :evil:
Awatar użytkownika
Monstrual
Posty: 2417
Rejestracja: 05 sie 2005, 15:06:08
Reputacja: 35
Lokalizacja: G-dz
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Monstrual » 22 paź 2005, 17:44:46

I poprawnie. http://osiołki.net --> tam pisze, że zazwyczaj to IE jest powodem problemu, bo jeżeli wszystko jest zgodnie ze standardami, wina nie jest twoja. Więc fuma, nie przejmuj się :D.
Image
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Postautor: fuma » 22 paź 2005, 20:28:34

Sorry. Mój błąd :roll: Już wszystko się wyświetla poprawnie. Ehhh popełniłem bardzo amatorski błąd. Wcześniej stronka miała mieć 750 px szerokości. Potem doszedłem do wniosku że ją poszerze i zmieniłem szerokość tabel nawigacji zapominając o głównej tabeli :oops: "Mylić się jest rzeczą ludzką"
Awatar użytkownika
Monstrual
Posty: 2417
Rejestracja: 05 sie 2005, 15:06:08
Reputacja: 35
Lokalizacja: G-dz
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Monstrual » 22 paź 2005, 20:37:40

no to jednak ;). Ale takie błedy zazwyczaj się zdarzają, i to każdemu. Ale tak a propos, uznanie dla grafiki, coraz lepsze efkety, nawet niezle ci idzie z grafą, łądne forum, teraz strona www ;).
Image
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Postautor: fuma » 22 paź 2005, 20:49:32

Staram się jak mogę i dopiero co poznaje możliwości GIMP´a :mrgreen: Dzięki za pochwałe.
whthomas
Posty: 72
Rejestracja: 08 paź 2005, 10:53:52
Reputacja: 0
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć: Niewybrana
User Agent: Mozilla Windows
Kontakt:

Postautor: whthomas » 22 paź 2005, 21:15:10

fajny szablon...;]
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Postautor: fuma » 22 paź 2005, 21:22:16

whthomas WroteColonfajny szablon...;]

To nie jest szablon. Wydaje mi się że miałeś na myśli layout. :wink:
Awatar użytkownika
linksworld
Posty: 370
Rejestracja: 09 paź 2005, 14:02:14
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: linksworld » 23 paź 2005, 16:44:59

---------- 16:42 23.10.2005 ----------

IE i nakładki psują, bo nie obsługują w pełni CSS.
IE 7 ma obsługiwać, ale ja w cuda nie wierzę... /*no comments*/

---------- 16:44 ----------

Wypasiony layout :!: 8) Jest spox/cool, jak kto woli :wink:
Pochwalam jak mogę :!:
Baardzo ładne :D fuma, jesteś artystą :!:

:arrow: PS: Nienawidzę trójkolumnowej budowy...
:arrow: Przyszłe forum, na które wszystkich Was zapraszam.
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Postautor: fuma » 23 paź 2005, 17:22:11

linksworld WroteColonPS: Nienawidzę trójkolumnowej budowy...

Cóż, inaczej nie da rady. Lewa kolumna będzie poświęcona anime a lewa japośskiej (bądź ogólnie azjatyckiej) kinematografi. Środkowa zaś logicznie myślą właściwej treści. :wink:
Awatar użytkownika
Monstrual
Posty: 2417
Rejestracja: 05 sie 2005, 15:06:08
Reputacja: 35
Lokalizacja: G-dz
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Monstrual » 23 paź 2005, 20:18:39

Mimo wszystko trójkolumnowa budowa zawsze jest najpraktyczniejsza, i najczęsciej wykorzystywana na porządnych serwisach. IE 7 można już ściągnąc w wersji beta, jak ktoś chce sie przekonać, jak tam jest z ta obsługa, to niech sprawdzi. Tyczy to się ciebie, linksworld.

P.S. Linksworld, nie żebym był złosliwy, ale co ty tu szukasz, skoro strone przeniosles na ... ? Poza tym dobra rada, zmywaj się stantąd czym prędzej, bo tam awarię są na codzień.
Image
porni
Posty: 1354
Rejestracja: 08 lip 2005, 18:33:05
Reputacja: 8
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: porni » 23 paź 2005, 21:53:02

<ot>
Czekam na CSS 3.0 i XHTML 2.0
To dopiero bedzie hardcore :mrgreen:
</ot>

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość