<font> vs css

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.

Czego u¿ywasz?

&lt;font....&gt;
4
17%
style css
20
83%
 
Liczba głosów: 24
porni
Posty: 1354
Rejestracja: 08 lip 2005, 18:33:05
Reputacja: 8
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: porni » 13 wrz 2005, 15:56:15

Skąd my to znamy :roll:
Awatar użytkownika
Mati
Posty: 1016
Rejestracja: 20 sie 2005, 14:47:10
Reputacja: 15
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Internet Explorer Windows

Postautor: Mati » 13 wrz 2005, 16:06:19

no właśnie, wielu jest początkujących webmasterów chcących mieć od razu profesionalne strony, a po tem się pytają jak np. zmienić kolor linka
No i co? Konwersja bazy wyjadła mi polskie znaki z podpisu. Kto¿ bÂdzie musiaà za to odpowied¿Ã...
Awatar użytkownika
Farseer
Posty: 519
Rejestracja: 18 sie 2005, 15:41:22
Reputacja: 0
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: Farseer » 13 wrz 2005, 16:23:25

Z tego co wiem 8) tag <font> nie wchodzi w standardy 4.01 .... :twisted: i bardzo dobrze bo to gowno :)
Since 1990 there have been 93 wars in 70 states all states around the world with 5.5 million people dead.
75% of these people were civilians, 1 milion of them were children!
Awatar użytkownika
Mati
Posty: 1016
Rejestracja: 20 sie 2005, 14:47:10
Reputacja: 15
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Internet Explorer Windows

Postautor: Mati » 13 wrz 2005, 16:48:12

Ja się z tym nie zgadzam:
Farseer WroteColoni bardzo dobrze bo to gowno


jest przydatny dla początkujących webmasterów
No i co? Konwersja bazy wyjadła mi polskie znaki z podpisu. Kto¿ bÂdzie musiaà za to odpowied¿Ã...
Awatar użytkownika
Emdek
Admin forum
Posty: 412
Rejestracja: 06 lip 2005, 21:02:59
Reputacja: 7
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 800x600
Kontakt:

Postautor: Emdek » 13 wrz 2005, 17:14:22

Tak, tak, lepiej się nie uczyć od samego początku poprawnego pisania, tylko się przyzwyczaić do zgubnych zwyczajów i mieć potem problemy z przystosowaniem się do realiów ;).

FONT jest dozwolony w każdym Transitionalu, nawet w XHTML 1.0, tylko, że po co go używać? Po dziesięć razy wypisywać np.

CodeColon Select All Code

<font color="red" face="Verdana" size="15">Jakiś tekst</font>
<
font color="red" face="Verdana" size="15">Jakiś tekst</font>
<
font color="red" face="Verdana" size="15">Jakiś tekst</font>
<
font color="red" face="Verdana" size="15">Jakiś tekst</font>
<
font color="red" face="Verdana" size="15">Jakiś tekst</font

Skoro można:

CodeColon Select All Code

<div id="tekst">
<
span>Jakiś tekst</span>
<
span>Jakiś tekst</span>
<
span>Jakiś tekst</span>
<
span>Jakiś tekst</span>
<
span>Jakiś tekst</span>
</
div

Lub:

CodeColon Select All Code

<ul id="tekst">
<
li>Jakiś tekst</li>
<
li>Jakiś tekst</li>
<
li>Jakiś tekst</li>
<
li>Jakiś tekst</li>
<
li>Jakiś tekst</li>
</
ul

Plus oczywiście odrobina CSS, dla sformatowania tego :).
Nadszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie.
http://otter-browser.org
Awatar użytkownika
moryc
Posty: 84
Rejestracja: 10 sie 2005, 10:04:49
Reputacja: 0
Lokalizacja: wieś :)
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows 1024x768

Postautor: moryc » 14 wrz 2005, 20:49:47

no a tak na marginesie to właśnie CSS trzyna strone w kupie m.in. w IE.. czasem zdarzy się ze rozmiar tekstu (w tej magicznej przeglądarce) zmieni sie (nie wieadomo dlaczego :D) i to właśnie dzięki stylom rozmiar tekstu na stronie nie zostaje zmieniony i strona sie nie rozsypuje.. podczas gdy zwykły <font> momentalnie w takiej sytuacji sie rozleci..

no i ogólnie rzecz biorąc nie wiem czymu ktoś używa jeszcze IE 5 czy 5.5 ?? :| bo w 6.0 nie ma z tym problemów..
Awatar użytkownika
Emdek
Admin forum
Posty: 412
Rejestracja: 06 lip 2005, 21:02:59
Reputacja: 7
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Emdek » 14 wrz 2005, 20:54:20

moryc WroteColonno i ogólnie rzecz biorąc nie wiem czymu ktoś używa jeszcze IE 5 czy 5.5 ??

No cóż, niektórzy z lenistwa, inni z niewiedzy, a np. na Windows 95 można zainstalować maksymalnie 5.5...
Nadszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie.
http://otter-browser.org
Awatar użytkownika
Arctos
Posty: 40
Rejestracja: 16 wrz 2005, 16:08:59
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: reddragon.cba.pl
Lokalizacja: 8!41Y$70K
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Arctos » 02 paź 2005, 00:14:59

supp WroteColonA FF jest super... ze swoimi opcjami :)
Chyba kpisz. FF jest do bani. Nawet nie wyświetla stylu dla scrollbar i przez to jest standardowy windowsowy niebieski. Czasami to szpeci stronę.
Dozo Yoroshiku Onegaishimasu Minna Ningen Suki DRAGON BALL. Watashi mo Porandu-jin desu.
Awatar użytkownika
EngCentre
Przyjaciel CBA
Posty: 1214
Rejestracja: 02 sie 2005, 04:35:23
Reputacja: 7
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Postautor: EngCentre » 02 paź 2005, 00:33:00

Arctos WroteColonChyba kpisz. FF jest do bani.


Prosilbym o troche "subtelniejsze" wyrazanie opinii na temat przegladarek / systemow itp... juz raz byla z tego powodu mala wojna...
Poza tym FF jest super i nie marudz... Ty lubisz Opere, ja Firefoxa...
The Beatles rule ! ! !
Awatar użytkownika
Farseer
Posty: 519
Rejestracja: 18 sie 2005, 15:41:22
Reputacja: 0
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: Farseer » 02 paź 2005, 07:48:59

Chyba kpisz. FF jest do bani. Nawet nie wyświetla stylu dla scrollbar i przez to jest standardowy windowsowy niebieski. Czasami to szpeci stronę.


Ahahahhahahhah buhauahuahauhauhahua :D nie no rozbawiles mnie.

1. Scroolbary kolorowe sa do pupy :)
2. Tego sie juz uzywac nie powinno ...
Since 1990 there have been 93 wars in 70 states all states around the world with 5.5 million people dead.
75% of these people were civilians, 1 milion of them were children!
Awatar użytkownika
Puma
Posty: 147
Rejestracja: 09 paź 2005, 17:33:58
Reputacja: 7
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: Puma » 09 paź 2005, 17:51:58

Kolorowy scroll jest ładny jeżeli dobrze dobrany do strony kolorystycznie, teraz używam FF i tego nie widzę ale kolorowałem.
kleksiq
Posty: 7
Rejestracja: 20 paź 2005, 15:45:54
Reputacja: 0
Lokalizacja: Starachowice
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1152x864
Kontakt:

Postautor: kleksiq » 20 paź 2005, 17:37:33

Nie Da Ci Tego Font
Co Może Dać Ci Style :)
( off Niezby refrenowo ale co tam :) )

Drodzy Użytkowincy Font-ów
Czy Nie łatwiej WAM będzie wstawić na stronę czegoś takiego :
<link href="styl.css" rel="stylesheet" type="text/css">
Zamiast kilkuset linijek tekstu ??
Patrząc pozatym w przyszłość W3C ( World Wide Web Consortium ).
Dąży do oddzielenia treśći strony ( TEXTU ) od sposobu jego wyświetlania ( STYLE ).
Z Mojego doświadczenia ( a sam kiedyś jak wszyscy spece byłem n00b-em w tych sprawach.
Wiem aż takie coś się o wiele lepiej sprawdza niż <font ... itd.
Spójrzcie na XHTML 1.0 Strict lub XHTML 1.1 tam niewolno nawet wstawić width w parametrze td wszystko musi być przez style zrobione.
Na początku wydaje się to ciężkie lecz przyzwyczaicie się. To jest o WIELE lepszy sposób na zrobienie poprawnej strony www przez style aniżeli przez formatowanie tekstu znacznikami font.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
linksworld
Posty: 370
Rejestracja: 09 paź 2005, 14:02:14
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: linksworld » 20 paź 2005, 20:04:31

---------- 19:58 20.10.2005 ----------

Szablony to dobra rzecz... ale można zostać posądzonym o plagiat.
Np: www.wp.pl i www.kurde.pl.

PS: CSS Rulez :D

---------- 20:04 ----------

Skoro mowa o przeglądarkach:
Firefox, Opera, Netscape i Mozilla korzystają ze jednego silnika renderującego, dzięki czemu strony wyświetlane są idealnie.

IE 6.0 i starsze nie implementują W PE£NI CSS-a.
Wersja 7.0 (dołączona do najnowszego Windowsa, "Vista") ma obsługiwać
W PE£NI CSS, ale: mimo wszystko: czego (de)Bill Gates niezrobiłby, jego przeglądarka zawsze będzie do kitu. Jest może i szybka, ale łatwo ją napaść (hijacking).

Ale to tak na marginesie :D
:arrow: Przyszłe forum, na które wszystkich Was zapraszam.
Awatar użytkownika
Emdek
Admin forum
Posty: 412
Rejestracja: 06 lip 2005, 21:02:59
Reputacja: 7
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Linux
Kontakt:

Postautor: Emdek » 20 paź 2005, 20:24:21

linksworld WroteColonFirefox, Opera, Netscape i Mozilla korzystają ze jednego silnika renderującego

Opera ma własny "silnik".

linksworld WroteColon[IE 7.0] ma obsługiwać W PE£NI CSS

W cuda już dawno nie wierzę ;).
Nadszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie.
http://otter-browser.org
Awatar użytkownika
linksworld
Posty: 370
Rejestracja: 09 paź 2005, 14:02:14
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: linksworld » 20 paź 2005, 20:42:01

Opera NIE ma własnego silnika.
Korzysta z silnika renderującego Mozilli, tak jak Netscape, K-Meleon i inne Linuxo-pochodne.

Kliknij logo Opery przy którymś z postów, a zobaczysz w komunikacie wyraz Mozilla (tylko przy Operze dla Windows).

Przy Operze dla Linux rzeczywiście będzie to tak wyglądać.
W jej opcjach jest "przedstawiaj się jako mozilla/mozilla firefox/msie/opera".
I w ten sposób Ci to udowodnię.
:arrow: Przyszłe forum, na które wszystkich Was zapraszam.

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość