div obok div

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.
vademecum
Posty: 40
Rejestracja: 18 sty 2014, 17:26:26
Reputacja: 1
Strona na CBA.pl: localhost :]
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1366x768

Re: div obok div

Postautor: vademecum » 29 sty 2014, 16:45:24

SKai , jeśli myślisz że problem jest ze ścieżką obrazka to przenieś grafikę banner_skkit.png do katalogu strony głównej i wtedy daj w
CSS

CodeColon Select All Code

background-image: url('banner_skkit.png'); 


I tak przy okazji, w pliku HTML zamiast

CodeColon Select All Code

<div id="banner_skkit"> </div

możesz dać po prostu

CodeColon Select All Code

<div id="banner_skkit" /> 


@EDIT: I JESZCZE COŚ :
W pliku CSS nie zamykasz diva banner_skitt, tzn nie dałeś na końcu bloku znaku

CodeColon Select All Code

Programuję w PHP.
Tworzę strony www.

Zainteresowanych proszę o kontakt na PW.
Awatar użytkownika
SKai
Posty: 18
Rejestracja: 20 sty 2014, 14:36:31
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Re: div obok div

Postautor: SKai » 29 sty 2014, 17:07:33

@EDIT: I JESZCZE COŚ :
W pliku CSS nie zamykasz diva banner_skitt, tzn nie dałeś na końcu bloku znaku
Kod:
}


nie skopiowało mi się ;P

poprawione, ale dalej go nie widać...
powinien się pokazywać nawet nie w tym miejscu co trzeba ale byłby widoczny
vademecum
Posty: 40
Rejestracja: 18 sty 2014, 17:26:26
Reputacja: 1
Strona na CBA.pl: localhost :]
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1366x768

Re: div obok div

Postautor: vademecum » 29 sty 2014, 19:26:52

SKai , ale skopiowałeś ten obrazek do głównego katalogu i zmieniłeś ścieżke na url('banner_skitt'); ?
Programuję w PHP.
Tworzę strony www.

Zainteresowanych proszę o kontakt na PW.
Awatar użytkownika
SKai
Posty: 18
Rejestracja: 20 sty 2014, 14:36:31
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Re: div obok div

Postautor: SKai » 30 sty 2014, 10:31:08

o to się nie martw :) wsadziłem i do głównego i do images i do images w templatcei nic :P

dobra, po prostu dodałem obrazek na hosting...

jak wy linkować teraz?

CodeColon Select All Code

<div id="banner_skkit"><a href="http://www.cba.pl/"</a> </div
Nepomucen1337
Posty: 17
Rejestracja: 17 lis 2013, 15:41:22
Reputacja: 2
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows

Re: div obok div

Postautor: Nepomucen1337 » 30 sty 2014, 13:48:00

Jeśli chciałeś mieć dwa divy obok siebie w jakimś kontenerze, to mogłeś zrobić tak:

CodeColon Select All Code

<!DOCTYPE html>
<
html>
    <head>
        <title>szatan</title>
        <style>
            div.banner
            
{
                display: table;
                width: 100%;
            }
            div.banner_contact
            
{
                background: #CCCCCC;
                
                display
: table-cell;
            }
            div.banner_whatever
            
{
                background: #EEEEEE;
                
                display
: table-cell;
            }
        </style>
    </head>
    <body>
        
        
<div class="banner">
            <div class="banner_contact">
                test contact
            
</div>
            <div class="banner_whatever">
                test whatever
            
</div>
        </div>
        
    
</body>
</
html

A jeśli chcesz, żeby ten drugi div stanowił link, to po prostu zamień ten tag z "div" na "a" i poczyń to samo w CSSie. I dodaj atrybut href.
Awatar użytkownika
SKai
Posty: 18
Rejestracja: 20 sty 2014, 14:36:31
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Re: div obok div

Postautor: SKai » 30 sty 2014, 14:15:30

Wielkie dzięki. "Div" zamieniłem na "a" w drugim bannerze dodałem "blank" i jest gitara

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość