¦cieżka bezwzględna

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.
Awatar użytkownika
Mati
Posty: 1016
Rejestracja: 20 sie 2005, 14:47:10
Reputacja: 15
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1024x768

¦cieżka bezwzględna

Postautor: Mati » 18 paź 2005, 15:42:08

Mam swój plik ,,X" w folderze głównym. Tam też jest podfolder strony w którym jest strona. Pytanie brzmi: Czy mogę wstawić w stronie link do pliku ,,X" ale tak aby nie podawać ścieżki bezwzględnej :?:
No i co? Konwersja bazy wyjadła mi polskie znaki z podpisu. Kto¿ bÂdzie musiaà za to odpowied¿Ã...
Awatar użytkownika
michalmet
Posty: 94
Rejestracja: 07 lip 2005, 10:03:11
Reputacja: 0
Lokalizacja: Somewhere in Poland....
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: michalmet » 18 paź 2005, 15:57:46

No jak dobrze Ciebie rozumiem, to wystarczy, że zrobisz: "../plik.html"
Forum dla programistów - polecam ;)

www.animavilis.[regulamin forum: punkt 2.13] - strona mojego zespołu 8) wciąÂ¿ w fazie tworzenia...
Awatar użytkownika
Puma
Posty: 147
Rejestracja: 09 paź 2005, 17:33:58
Reputacja: 7
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: Puma » 18 paź 2005, 16:15:45

Można bezwględne np. http://strona/katalog/plik.jpg
lub względne np. bez http:// a tylko do pliku : katalog/plik.jpg , na stronach podaje się nazwy względne gdyż to wygodniejsze, przy wględnych strona Ci działa na komputerze i na serwerze.
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Postautor: fuma » 18 paź 2005, 17:46:26

Jeśli chcesz podać link do pliku w katalogu głównym na stronce znajdującej się w podfolderze jako link względny (bez http://... ) to nie zadziała.
Qba007
Posty: 5
Rejestracja: 16 paź 2005, 15:27:15
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: Qba007 » 18 paź 2005, 18:07:44

lub zastosować instrukcje switch czyli:

CodeColon Select All Code


<? 
    
switch &#40;$_GET['id']&#41; 
        
&#123; 
        
case &#40;"x"&#41;: 
        
include &#40;"x.php"&#41;; 
        
break; 
         
         
//&#40; ... &#41; 
        
default: 
        include &
#40;"index.php"&#41;; 
        
&#125;   
        
    
?> 

i link wtedy będzie index.php?id=x

ale nie jestem tego pewny..
Awatar użytkownika
Mati
Posty: 1016
Rejestracja: 20 sie 2005, 14:47:10
Reputacja: 15
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows

Postautor: Mati » 18 paź 2005, 19:13:47

Na php się za bardzo nie znam :(
Czyli plik ,,X" muszę skopiować do każdego podkatalogu żeby się do niego odwoływać, używając ściężki względnej czyli strony/X.coś :?:

Jak tak to trochę szkoda ale jakoś se poradzę
Dzięki za odpowiedzi 8)
No i co? Konwersja bazy wyjadła mi polskie znaki z podpisu. Kto¿ bÂdzie musiaà za to odpowied¿Ã...
Awatar użytkownika
Puma
Posty: 147
Rejestracja: 09 paź 2005, 17:33:58
Reputacja: 7
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: Puma » 18 paź 2005, 21:04:36

Nie, nie musisz, jeżeli jest to np. grafika to odnośniki z każdej podstrony dajesz odpowiednią ścieżke :

jeśli plik jest w katalogu obrazy a plik to obraz.jpg i teraz podstrona jest w katalogu głównym to ścieżke obrazy/obraz.jpg a jeżeli podstrona jest w katalogu inne to ścieżka będzie ../obrazy/obraz.jpg itd.
Awatar użytkownika
EngCentre
Przyjaciel CBA
Posty: 1214
Rejestracja: 02 sie 2005, 04:35:23
Reputacja: 7
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Postautor: EngCentre » 18 paź 2005, 21:07:11

To ja moze podam najlepsze zrodlo tego typu informacji - http://www.kurshtml.boo.pl to na prawde jest gdzies tam wyjasnione...
The Beatles rule ! ! !
Awatar użytkownika
Mati
Posty: 1016
Rejestracja: 20 sie 2005, 14:47:10
Reputacja: 15
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows

Postautor: Mati » 19 paź 2005, 09:37:33

Puma no właśnie o to mi chodziło, michalmet tobie też wielkie dzięki za pomoc ale za pierwszym razem nie zaczaiłem jak to zrobić. Wiem cieniak ze mnie, ale się dopiero ucze :P
No i co? Konwersja bazy wyjadła mi polskie znaki z podpisu. Kto¿ bÂdzie musiaà za to odpowied¿Ã...

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość