Chce zrobic galerie pod firefoxa lecz nie wyswietla mi grafi

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.
120819932
Posty: 11
Rejestracja: 24 kwie 2011, 20:13:16
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Chce zrobic galerie pod firefoxa lecz nie wyswietla mi grafi

Postautor: 120819932 » 24 kwie 2011, 20:22:08

Witam. Mam taki problem, ze w IE wszystko wyswietla normalnie a firefoxie nie ma obrazkow(mimo ze obraz tla jest wyswietlany). Kozystam z HaTeML-a i CSS-a. Z gory dzieki za jakiekolwiek porady.
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1296
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Chce zrobic galerie pod firefoxa lecz nie wyswietla mi grafi

Postautor: Piotr GRD » 24 kwie 2011, 21:57:45

Bez linku do przykładowej strony lub przynajmniej źródła dokumentu to tylko zgaduj zgadula...

Jeśli mam zgadywać, to pierwsze co mi się nasuwa to ukośnik / slash - który działał będzie w każdej przeglądarce - kontra odwrotny ukośnik \ backslash - który to akceptowany będzie tylko przez IE w ścieżkach dostępu do poszczególnych plików, np. obrazków. Ale podkreślam - to tylko zgadywanka, a naprawdę odpowiedzieć można mając coś co można obejrzeć i przetestować.
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
120819932
Posty: 11
Rejestracja: 24 kwie 2011, 20:13:16
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Re: Chce zrobic galerie pod firefoxa lecz nie wyswietla mi grafi

Postautor: 120819932 » 24 kwie 2011, 22:06:23

HTML

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="en" xml:lang="en">
<head>
<link rel="stylesheet" href="CSS/gal1.css" type="text/css" />
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
<title>tirowiec.pl</title>
</head>

<body>

<div id="naglowek">

www.tirowiec.pl </br>
STRONA POŚWIĘCONA KIEROWCĄ TIRÓW

</div>


<div id="menu">

<div id="slowo1">
<a href="strona.htm">| Strona główna |</a>
</div>

<div id="slowo2">
<a href="aktualnisci.htm">| Aktualności |</a>
</div>

<div id="slowo3">
<a href="galeria.htm">| Galeria |</a>
</div>

<div id="slowo4">
<a href="film.htm">| Filmy |</a>
</div>

<div id="slowo5">
<a href="slownik.htm">| Słownik kierowców |</a>
</div>

<div id="slowo6">
<a href="prawko.htm">| Prawo |</a>
</div>

</div>

<div id="jeden">
.
</div>

<div id="dwa">
.
</div>


<div id="reszta">
<a href="">
| Tworca |
</a>
<a href="">
| Kontakt |
</a>
<a href="">
| itd |
</a>
<a href="">
| itp |

</div>

</body>
</html>



CSS


body {
background-color: black;
background-repeat: no-repeat;
background-position: center;
background-attachment: fixed;
background-image: url(../Zdjecia/41172_scania_grafitti.jpg);
}
div#naglowek {
background-color: white;
text-align: center;
padding-bottom: 1%;
font-size: 210%;
background-image: url(../Zdjecia/bez tytułufsdafasdf.bmp.jpg);
background-position: 1%;
background-repeat: no-repeat;
padding-left: 9%;
padding-bottom: 1%;
padding-top: 1%;
margin-left: 1%;
margin-right: 1%;
font-style: italic;
color: blue;
padding-right: 5%;
font-family: Georgia;
}

div#menu {
text-align: center;
margin-right: 1%;
margin-left: 1%;
padding-top: 1%;
padding-bottom: 1%;
margin: 1%;
font-size: larger;
background-image: url(../Zdjecia/16_panele_2.jpg);
}
div#slowo1 {
text-decoration: none;
display: inline;
}
div#slowo2 {
text-decoration: none;
display: inline;
}
div#slowo3 {
text-decoration: none;
display: inline;
}
div#slowo4 {
text-decoration: none;
display: inline;
}
div#slowo5 {
text-decoration: none;
display: inline;
}
div#slowo6 {
text-decoration: none;
display: inline;
}

div#jeden{
margin-bottom: 50%;
background-image: url(../Zdjecia/master truck 1.jpg);
background-position: top;
background-repeat: no-repeat;
padding-bottom: 40%;
}
div#dwa{
background-image: url(../Zdjecia/master truck 7.jpg);
margin-top: 2%;
background-repeat: no-repeat;
padding-bottom: 25%;
background-position: top;
}
div#reszta{
color: blue;
text-align: center;
font-size: 70%;
}
a:link {
text-decoration: none;
font-size: larger;
}
a:visited {
text-decoration: none;
color:blue;
font-size: larger;
}
a:hover {
text-decoration: none;
color:yellow;
}
a:focus {
text-decoration: none;
}
a:active {
text-decoration: none;
}
ignas
Posty: 507
Rejestracja: 19 lut 2010, 07:55:02
Reputacja: 11
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Linux 1024x600

Re: Chce zrobic galerie pod firefoxa lecz nie wyswietla mi grafi

Postautor: ignas » 24 kwie 2011, 22:11:43

Proszę o usunięcie tego posta.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2011, 23:19:00 przez ignas, łącznie zmieniany 1 raz.
120819932
Posty: 11
Rejestracja: 24 kwie 2011, 20:13:16
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Re: Chce zrobic galerie pod firefoxa lecz nie wyswietla mi grafi

Postautor: 120819932 » 24 kwie 2011, 22:17:35

Katalog został stworzony od początku aby sie nic nie mieszalo wiec z sciezka jest wszystko ok.
ignas
Posty: 507
Rejestracja: 19 lut 2010, 07:55:02
Reputacja: 11
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Linux 1024x600

Re: Chce zrobic galerie pod firefoxa lecz nie wyswietla mi grafi

Postautor: ignas » 24 kwie 2011, 22:21:46

Proszę o usunięcie tego posta.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2011, 23:19:12 przez ignas, łącznie zmieniany 1 raz.
120819932
Posty: 11
Rejestracja: 24 kwie 2011, 20:13:16
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Re: Chce zrobic galerie pod firefoxa lecz nie wyswietla mi grafi

Postautor: 120819932 » 24 kwie 2011, 22:27:41

Dzieki wielkie. Juz dziala zamienilem spacje na _ i wszystko pyka. Jeszcze raz wielkie dzieki. :D
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1296
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Chce zrobic galerie pod firefoxa lecz nie wyswietla mi grafi

Postautor: Piotr GRD » 25 kwie 2011, 09:05:44

Wprawdzie bez cudzysłowu przeglądarki też to obsługują (choć już pojawia się problem ze spacją), ale prawidłowym rozwiązaniem jest zastosować cudzysłów. Przykładowo zobacz jak to jest podane na w3c: http://www.w3schools.com/css/css_background.asp

background-image: url(../Zdjecia/bez tytułufsdafasdf.bmp.jpg);
==>
background-image: url('../Zdjecia/bez tytułufsdafasdf.bmp.jpg');

Z cudzysłowem wszystkie znaki powinny być akceptowane w nazwach plików i folderów. Choć oczywiście zalecanym jest dla kompatybilności ze starszymi przeglądarkami i systemami plików na różnych serwerach unikać znaków specjalnych, w tym liter specyficznych tylko dla jakiegoś języka, spacji również.
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości