<a href=#><div>cośtam</div></a> ?

Wszystko o HTML, XHTML, XML, CSS.
Lukaszszsz
Posty: 573
Rejestracja: 27 lip 2005, 13:01:59
Reputacja: 3
Lokalizacja: Łódź
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1024x768
Kontakt:

<a href=#><div>cośtam</div></a> ?

Postautor: Lukaszszsz » 18 wrz 2005, 20:52:24

Tak jak w temacie umieściłem coś takiego na stronie. Działa tak jak tego chciałem a dokładnie wygląda tak:

CodeColon Select All Code


<a href="#"><div class="gora" onMouseOut="this.style.backgroundColor='';" onMouseOver="this.style.backgroundColor='#358AC8'; ">
    
Link #01</a></div>
 


Nie wiem tylko czy używanie czegoś takiego jest poprawne w HTML.

Jeżeli wiecie pomóżcie :wink:
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows

Postautor: fuma » 18 wrz 2005, 21:01:14

Nie jestem ekspertem ale stosowanie <div></div> jako linka chyba nie jest poprawne. Wogóle pytanie czy to ma sens :?:
Lukaszszsz
Posty: 573
Rejestracja: 27 lip 2005, 13:01:59
Reputacja: 3
Lokalizacja: Łódź
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Lukaszszsz » 18 wrz 2005, 21:04:46

Ma sens, bo jak masz podświetlanego diva to linkiem jest tylko napis, a tak klikasz gdziekolwiek i działa jak odnośnik :)
Awatar użytkownika
Emdek
Admin forum
Posty: 412
Rejestracja: 06 lip 2005, 21:02:59
Reputacja: 7
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Emdek » 18 wrz 2005, 21:06:14

Elementów blokowych (DIV) nie wolno umieszczać w elementach inline (A).

CodeColon Select All Code

<a href="#" style="display:block;">Link #01</a> 

Przenieś to display do arkusza i ustaw zwyczajny hover, to jest znacznie lepsze i poprawniejsze rozwiązanie niż cudowanie z JS ;).
Nadszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie.
http://otter-browser.org
Lukaszszsz
Posty: 573
Rejestracja: 27 lip 2005, 13:01:59
Reputacja: 3
Lokalizacja: Łódź
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Lukaszszsz » 18 wrz 2005, 21:19:25

---------- 21:13 18.09.2005 ----------

Dzięki Emdek, czegoś takiego właśnie szukałem, ale zazwyczaj odnajduje własne rozwiązania (często głupie i niekoniecznie poprawne :) )

Temat uważam za zamknięty :)

---------- 21:19 ----------

Emdek WroteColonPrzenieś to display do arkusza i ustaw zwyczajny hover


Wbiłem display nie pod hover tylko zwyczajnie pod a { } bo żeby blok mi się zrobił jako link trzeba było i tak na tekst najechać, mam nadzieje, że i tak jest poprawnie :D
Awatar użytkownika
Emdek
Admin forum
Posty: 412
Rejestracja: 06 lip 2005, 21:02:59
Reputacja: 7
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Emdek » 18 wrz 2005, 21:27:56

Tak, o to właśnie chodziło, na hover miała być tylko zmiana koloru ;).
Nadszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie.
http://otter-browser.org
Lukaszszsz
Posty: 573
Rejestracja: 27 lip 2005, 13:01:59
Reputacja: 3
Lokalizacja: Łódź
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Lukaszszsz » 18 wrz 2005, 21:31:12

Pewnie źle zrozumiałem, ale wybrnąłem 8), jeszcze raz dzięki, już myślałem, że będe musiał pisać tony kodu w java script :)

Wróć do „HTML, CSS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości