Zmiana o kolorów stylu do MyBB
Re: Zmiana o kolorów stylu do MyBB
ACP -> Style i szablony -> Edytuj styl -> global.css -> Edytuj -> Edycja CSS zaawansowana
Sorry, jestem w tej chwili mocno zajęty więc nie sypnę szczegółami 'krok po kroku'
ale widzę że kombinujecie więc pewnie będzie przydatne jak naprowadzę was na 'ścieżkę'
gdzie i z czym kombinować.
Teraz proszę o odstawienie mleczka, kawki, gumowej kaczuszki,
czy czegokolwiek co odwracało by uwagę i wysilić się trochę żeby to przeczytać ze zrozumieniem.
Tutorial - CSS dla zielonych :
1. Strona składa się z elementów i większość z nich jest jakoś nazwane...
(zastanów się czy rozumiesz to zdanie, bo wymagam abyś się na chwilę obudził
i zaczął czytać ze zrozumieniem. jeśli nie rozumiesz - wróć i przeczytaj jeszcze raz.)
2. Elementy mogą znajdować się jeden w drugim.
(tak jak np w elemencie 'dom' znajduje się element 'lodówka' a w lodówce... element 'piwo')
Tak samo na stronie, jest element 'body' (czyli cała strona) w nim jest np. 'header'
(czyli to na górze gdzie jest obrazek logo) a nim 'logo'.
(Niezrozumiale się to nazywa ? Jakieś body, header itd ?...
To tylko nazwa - przecież wiadomo co to 'tło strony' czy 'obrazek' na niej,
nawet gdyby nazywało się 'polichlorek wypocmokaczu z potrójną siłą spłukiwania')
3. Skoro wiemy że są 'elementy' i o co z nimi chodzi,
(nie wiemy ? mówiłem odstawić kaczuszkę - czytać jeszcze raz.)
to pora na atrybuty czyli coś co określa 'jakie dany element ma cechy'.
Robimy to poprzez podanie nazwy tego elementu, (żeby było wiadomo o czym mówimy)
a po nazwie nawiasu {} wewnątrz którego wpisujemy 'jakie to coś jest'
Dla przykładu :
Tak szczerze, bez przynudzania, to już cała wiedza potrzebna do rozwalenia sobie strony.
Jedyne czego nie wiecie a potrzebujecie wiedzieć to
- 'jak nazywa się dany element na stronie' (żeby można go było na celownik wziąć) oraz
- 'co właściwie można wpisać aby było zrozumiane przez komputer' (np jak wpisać że ma kolor biały).
Nie trzeba się tego uczyć ani kuć. Od tego są narzędzia i dokumentacja.
Pewnie zastanawiacie się skąd wziąć dokumentację (nie, nie sprzedam wam za pół ceny)
Na razie powiem tylko że dokumentację już macie tylko jeszcze tego nie wiecie. O tym za chwilę.
Ostatecznie, po setnym zajrzeniu do dokumentacji w poszukiwaniu jak wpisać kolor,
i tak będzie wam się to śniło po nocach bez kucia.
(Innymi słowy zapamiętacie 'co ważne' a to co 'przydatne' może czekać w dokumentacji,
na moment kiedy stanie się wystarczająco ważne).
Narzędzia - Jeśli macie Firefoxa, instalujecie wtyczkę 'Firebug'.
Wtyczka ta została zrobiona dla ślepych z problemami postrzegania,
(chociaż jej autor uważa dokładnie odwrotnie) aby bez trudu mogli odnalezć i podejrzeć
każdy obiekt na ekranie przez wskazanie go myszką.
Dzięki temu nawet osoba nie mająca pojęcia o programowaniu może zarządzić
i zamienić się przed znajomymi w Neo, demonstrując 'jak się zmienia stronę w przeglądarce jednym palcem'
za pomocą samego nosa a nawet telepatycznie (myszką pod stołem).
Można tam podejrzeć, jaki kolor ma wskazany obiekt na ekranie, rozmiar, inne atrybuty,
jak się nazywa oraz czy znajduje się wewnątrz innego elementu i jakiego.
Polecam pobawić się tym, poklikać na elementy i pooglądać to sobie aby obrazowo
zrozumieć jak to jest skonstruowane (można nawet zmieniać te atrybuty i widzieć zmiany na ekranie)
Po tej zabawie pewnie zrodzi wam się pytanie : "fajnie, wiem jak zmienić kolor ale jak to zapisać ?"
- Nie można. Przy pomocy firebuga można tylko "podejrzeć", "zmieniać"
"widzieć te zmiany w czasie rzeczywistym na ekranie" a nawet wiedzieć w którym pliku dane te się znajdują.
Do zapisania zmian użyjemy notatnika aby zachować nasze dzieło sztuki dla potomności,
i pokazywać je z dumą (albo i nie) swoim wnukom.
Musi to być specjalny notatnik, np notepad++
Nie może być notatnik z windows bo zepsujecie plik i strona wam całkiem padnie.
Leniwym radzę nie lekceważyć tego ostrzeżenia, bo zamiast zaoszczędzić czas,
i przeznaczyć go na zabawę twórczą, stracicie go na mozolnym naprawianiu zniszczeń,
spowodowanych zapisaniem pliku za pomocą zwykłego notatnika z windows.
Aby zaoszczędzić wam cierpień w dochodzeniu który wskazywany plik jest tym właściwym,
W MyBB jest to plik cache/themes/themeX/global.css
Jeśli macie więcej szablonów to będziecie mieli po jednym takim pliku dla każdego szablonu.
(np. theme1, theme2, theme3, theme4 itd)
Po zabawie z firebugiem będziecie wstępnie wiedzieli 'jak coś zmienić' ale skąd wiedzieć jak coś dopisać,
bo np element nie ma wpisanego koloru ?
Od tego jest Google które prowadzi do dokumentacji i całej wiedzy ludzkości podanej na talerzu.
Trzeba tylko wiedzieć 'CO' chce się wiedzieć.
Co chcielibyśmy wiedzieć w naszym przykładzie ? - np. jak zapisać kolor elementu w CSS.
Wpisujemy w google 'CSS kolor elementu', albo "CSS kolor tła" i nie trzeba nawet męczyć oczu
aby wyłuskać z tekstu przykłady jak to zapisać.
Tyczy się to wszystkich innych cech elementów w CSS.
Mam nadzieję że po przeczytaniu tego tutoriala,
wiecie nie tylko wszystko to, co jest potrzebne do rozwiązania problemu : 'jak zmienić kolor tekstu',
ale również odpowiedzieliście sobie na wiele innych pytań takich jak : 'jak się zabrać do CSS',
'czy żyrafy odlatują do ciepłych krajów' oraz na odwieczne pytanie filozofów 'dlaczego woda jest mokra'
ale widzę że kombinujecie więc pewnie będzie przydatne jak naprowadzę was na 'ścieżkę'
gdzie i z czym kombinować.
Teraz proszę o odstawienie mleczka, kawki, gumowej kaczuszki,
czy czegokolwiek co odwracało by uwagę i wysilić się trochę żeby to przeczytać ze zrozumieniem.
Tutorial - CSS dla zielonych :
1. Strona składa się z elementów i większość z nich jest jakoś nazwane...
(zastanów się czy rozumiesz to zdanie, bo wymagam abyś się na chwilę obudził
i zaczął czytać ze zrozumieniem. jeśli nie rozumiesz - wróć i przeczytaj jeszcze raz.)
2. Elementy mogą znajdować się jeden w drugim.
(tak jak np w elemencie 'dom' znajduje się element 'lodówka' a w lodówce... element 'piwo')
Tak samo na stronie, jest element 'body' (czyli cała strona) w nim jest np. 'header'
(czyli to na górze gdzie jest obrazek logo) a nim 'logo'.
(Niezrozumiale się to nazywa ? Jakieś body, header itd ?...
To tylko nazwa - przecież wiadomo co to 'tło strony' czy 'obrazek' na niej,
nawet gdyby nazywało się 'polichlorek wypocmokaczu z potrójną siłą spłukiwania')
3. Skoro wiemy że są 'elementy' i o co z nimi chodzi,
(nie wiemy ? mówiłem odstawić kaczuszkę - czytać jeszcze raz.)
to pora na atrybuty czyli coś co określa 'jakie dany element ma cechy'.
Robimy to poprzez podanie nazwy tego elementu, (żeby było wiadomo o czym mówimy)
a po nazwie nawiasu {} wewnątrz którego wpisujemy 'jakie to coś jest'
Dla przykładu :
Kod: Zaznacz cały
lodówka {
kolor: biała;
wielkość: duża;
}
piwo {
temperatura: zimne;
kolor: złocisty;
smak: mniamuśne;
}
Jedyne czego nie wiecie a potrzebujecie wiedzieć to
- 'jak nazywa się dany element na stronie' (żeby można go było na celownik wziąć) oraz
- 'co właściwie można wpisać aby było zrozumiane przez komputer' (np jak wpisać że ma kolor biały).
Nie trzeba się tego uczyć ani kuć. Od tego są narzędzia i dokumentacja.
Pewnie zastanawiacie się skąd wziąć dokumentację (nie, nie sprzedam wam za pół ceny)
Na razie powiem tylko że dokumentację już macie tylko jeszcze tego nie wiecie. O tym za chwilę.
Ostatecznie, po setnym zajrzeniu do dokumentacji w poszukiwaniu jak wpisać kolor,
i tak będzie wam się to śniło po nocach bez kucia.
(Innymi słowy zapamiętacie 'co ważne' a to co 'przydatne' może czekać w dokumentacji,
na moment kiedy stanie się wystarczająco ważne).
Narzędzia - Jeśli macie Firefoxa, instalujecie wtyczkę 'Firebug'.
Wtyczka ta została zrobiona dla ślepych z problemami postrzegania,
(chociaż jej autor uważa dokładnie odwrotnie) aby bez trudu mogli odnalezć i podejrzeć
każdy obiekt na ekranie przez wskazanie go myszką.
Dzięki temu nawet osoba nie mająca pojęcia o programowaniu może zarządzić
i zamienić się przed znajomymi w Neo, demonstrując 'jak się zmienia stronę w przeglądarce jednym palcem'
za pomocą samego nosa a nawet telepatycznie (myszką pod stołem).
Można tam podejrzeć, jaki kolor ma wskazany obiekt na ekranie, rozmiar, inne atrybuty,
jak się nazywa oraz czy znajduje się wewnątrz innego elementu i jakiego.
Polecam pobawić się tym, poklikać na elementy i pooglądać to sobie aby obrazowo
zrozumieć jak to jest skonstruowane (można nawet zmieniać te atrybuty i widzieć zmiany na ekranie)
Po tej zabawie pewnie zrodzi wam się pytanie : "fajnie, wiem jak zmienić kolor ale jak to zapisać ?"
- Nie można. Przy pomocy firebuga można tylko "podejrzeć", "zmieniać"
"widzieć te zmiany w czasie rzeczywistym na ekranie" a nawet wiedzieć w którym pliku dane te się znajdują.
Do zapisania zmian użyjemy notatnika aby zachować nasze dzieło sztuki dla potomności,
i pokazywać je z dumą (albo i nie) swoim wnukom.
Musi to być specjalny notatnik, np notepad++
Nie może być notatnik z windows bo zepsujecie plik i strona wam całkiem padnie.
Leniwym radzę nie lekceważyć tego ostrzeżenia, bo zamiast zaoszczędzić czas,
i przeznaczyć go na zabawę twórczą, stracicie go na mozolnym naprawianiu zniszczeń,
spowodowanych zapisaniem pliku za pomocą zwykłego notatnika z windows.
Aby zaoszczędzić wam cierpień w dochodzeniu który wskazywany plik jest tym właściwym,
W MyBB jest to plik cache/themes/themeX/global.css
Jeśli macie więcej szablonów to będziecie mieli po jednym takim pliku dla każdego szablonu.
(np. theme1, theme2, theme3, theme4 itd)
Po zabawie z firebugiem będziecie wstępnie wiedzieli 'jak coś zmienić' ale skąd wiedzieć jak coś dopisać,
bo np element nie ma wpisanego koloru ?
Od tego jest Google które prowadzi do dokumentacji i całej wiedzy ludzkości podanej na talerzu.
Trzeba tylko wiedzieć 'CO' chce się wiedzieć.
Co chcielibyśmy wiedzieć w naszym przykładzie ? - np. jak zapisać kolor elementu w CSS.
Wpisujemy w google 'CSS kolor elementu', albo "CSS kolor tła" i nie trzeba nawet męczyć oczu
aby wyłuskać z tekstu przykłady jak to zapisać.
Tyczy się to wszystkich innych cech elementów w CSS.
Mam nadzieję że po przeczytaniu tego tutoriala,
wiecie nie tylko wszystko to, co jest potrzebne do rozwiązania problemu : 'jak zmienić kolor tekstu',
ale również odpowiedzieliście sobie na wiele innych pytań takich jak : 'jak się zabrać do CSS',
'czy żyrafy odlatują do ciepłych krajów' oraz na odwieczne pytanie filozofów 'dlaczego woda jest mokra'
Ostatnio zmieniony 24 sty 2013, 00:18:32 przez piwo, łącznie zmieniany 1 raz.
{$signature}
-
- Strona na CBA.pl: http://www.music-forum.cba.pl
no to to przeciez to samo co tryb uproszczony. tzn prawie to samo.Sepowaty pisze:ACP -> Style i szablony -> Edytuj styl -> global.css -> Edytuj -> Edycja CSS zaawansowana
Piwo dzieki za cały artykuł
wtyczke sprawdzę, na pewno się przyda.
teraz juz wszystko jasne, trzeba tylko nabrać wprawy w odnajdywaniu elementów,
ale skoro mówisz ze wtyczka prakycznie wszystko sama robi to powinno pójsc łatwo
@yaro09
W zabawie ze stroną firebug to 'artykuł pierwszej potrzeby' dzięki czemu dokładnie wiesz czego szukasz.
Bez tego to jak szukanie czegoś w szufladzie przy zgaszonym świetle.
Nie jest ważne czy do edycji i zapisania używasz edytora w ACP czy notepad++,
Ważne jest że wiesz "co, gdzie i dlaczego zmianić" w tym pliku i o tym był powyższy tutorial.
W zabawie ze stroną firebug to 'artykuł pierwszej potrzeby' dzięki czemu dokładnie wiesz czego szukasz.
Bez tego to jak szukanie czegoś w szufladzie przy zgaszonym świetle.
O tym jest mowa.ACP -> Style i szablony -> Edytuj styl -> global.css -> Edytuj -> Edycja CSS zaawansowana
Nie jest ważne czy do edycji i zapisania używasz edytora w ACP czy notepad++,
Ważne jest że wiesz "co, gdzie i dlaczego zmianić" w tym pliku i o tym był powyższy tutorial.
{$signature}
-
Nie no teraz z tą wtyczką to robota idzie tak mozna pracować.
-
- Obsługa CBA
Tylko pamiętaj, że jeśli zmienisz coś przez firebug to zmiany są widoczne tylko dla ciebie (to podgląd na żywo) i do odświeżenia strony. Żeby działały musisz zmodyfikować plik css
Może to głupio o tak prostych rzeczach przypominać, ale wiele osób jednak o tym zapomina.
Piwo, za poradnik z soczystym poczuciem humoru i świetnym tłumaczeniem masz byczego plusa ode mnie.
Może to głupio o tak prostych rzeczach przypominać, ale wiele osób jednak o tym zapomina.
Piwo, za poradnik z soczystym poczuciem humoru i świetnym tłumaczeniem masz byczego plusa ode mnie.
Czy wiesz, że:
- W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
- Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
- Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
-
Ok bede zmieniał wszystko przez CSS.
A teraz inna sprawa jeszcze, ćwiczę sobie tutaj:
http://yaro.arabsmall.eu/
jeśli już będę miał gotowy styl, to chcę go jakoś zapisać i przenieść na konkretne forum.
To jak to moge zrobić?
A teraz inna sprawa jeszcze, ćwiczę sobie tutaj:
http://yaro.arabsmall.eu/
jeśli już będę miał gotowy styl, to chcę go jakoś zapisać i przenieść na konkretne forum.
To jak to moge zrobić?
Style i szablony -> [[Twój styl]] -> Opcje -> Eksportuj styl
-
No to wszystko jasne
teraz tak, moze mi pomozecie w wymysleniu kolorów? oczywiscie kto chce
Forum będzie dotyczyło promocji, loterii, konkursów, mniej więcej taka tematyka.
Dlatego pomyśałem, że najbardziej odpowiednie byłoby połączenie barw żóltych i niebieskich, jak tutaj:
http://www.lotto.pl/
wchodząc na stronę to przyjemnie ogląda się te kolory (spójrzcie na 3 żolto-niebieskie, prostokątne grafiki na srodku strony),
wg mnie dobrze to wygląda.
Ale też powiedzmy wg mnie pasuje np żółty i jagodowy.
Jeśli macie jakieś pomysły (na przyklad jaki kolor gdzie wstawić) to chętnie wysłucham
teraz tak, moze mi pomozecie w wymysleniu kolorów? oczywiscie kto chce
Forum będzie dotyczyło promocji, loterii, konkursów, mniej więcej taka tematyka.
Dlatego pomyśałem, że najbardziej odpowiednie byłoby połączenie barw żóltych i niebieskich, jak tutaj:
http://www.lotto.pl/
wchodząc na stronę to przyjemnie ogląda się te kolory (spójrzcie na 3 żolto-niebieskie, prostokątne grafiki na srodku strony),
wg mnie dobrze to wygląda.
Ale też powiedzmy wg mnie pasuje np żółty i jagodowy.
Jeśli macie jakieś pomysły (na przyklad jaki kolor gdzie wstawić) to chętnie wysłucham
- Fineas_Nigellus
yaro09 , jak i gdzie musisz sam to wykminić
Ale jeśli chodzi o kolorystykę to wg mnie pasowałby żółty z JASNYM szarym, z przewagą jasnego szarego
Ale jeśli chodzi o kolorystykę to wg mnie pasowałby żółty z JASNYM szarym, z przewagą jasnego szarego
Mówimy STOP Reklamie-Sygnaturce!